Kerala Renaissance PSC Previous Questions and Answers

Kerala Renaissance PSC Previous Questions and Answers || PSC  Repeated Renaissance Questions and Answers 

1.Who was the Pioneer among the social revolutionaries of Kerala?

 a) Ayyankali
 b) Swami Vagbhatananda
 c) Vaikunda Swami
 d) Brahmananda Sivayogi
(Bevco AsstGrII-15)
Answer:-Vaikunda Swami

2.Vaikunda Swami was also known as :

 a) Ananda Swami
 b) Goudapada Swami
 c) Muthukutti Swami
 d) Padma Pada Swami
(Bevco AsstGrII-15)
Answer:-Muthukutti Swami

3.Chattampi Swamikal attained Samadhi at :

 a) Panmana
 b) Kannammoola
 c) Theppil
 d) Paravur
(Bevco AsstGrII-15)
Answer:-Panmana

4.Who is known as”Vidhyadhiraja”?

 a) Vaghbhatananda
 b) Chattampi Swamikal
 c) Sree Narayana Guru
 d) Ayyankali
(KSFDC-2015)
Answer:-Chattampi Swamikal

5.Venue of the Samadhi of Sree Narayana Guru:

 a) Sivagiri
 b) Aruvipuram
 c) Varkala
 d) Alway
(KSFDC-2015)
Answer:-Sivagiri

6.The last temple to be consecrated by Sree Narayana Guru is :

 a) Kalavankode
 b) Mannanthala
 c) Ayiramthengu
 d) Aruvippuram
(KPSC Jr.Instructor-2015)
Answer;-Kalavankode

7.Who organised Villuvandi strike in 1893?

 a) Ayyankali
 b) Thucad Ayya
 c) V, T Bhattathiripad
 d) Kumaraguru
(KPSC Jr Instructor-2015)
Answer:-Ayyankali

8.'Moksha Pradeepam' was the book written by :

 a) Sree Narayana Guru
 b) Kumaranasan
 c) Brahmananda Sivayogi
 d) Vagbhatananda
(Surveyor Hydrogeology-15)
Answer:-Brahmananda Sivayogi

9.Who wrote Darsanamala?

 a) Ayyankali
 b) K. Ayyappan
 c) Kumaranasan
 d) Sree Narayana Guru
(Jr Instructor Architechure-15)
Answer:-Sree Narayana Guru

10.Who founded ‘Advita Ashram’ at Aluva in 1913?

 a) Chattampi Swami
 b) Ayya Vaikundar
 c) Sree Narayana Guru
 d) Thycaud Ayya
(Secratariat Assistant 2015)
Answer:-Sree Narayana Guru



11.Vaikunda Swami was also known as :

 a) Ananda Swami
 b) Goudapada Swami
 c) Muthukutti Swami
 d) Padma Pada Swami
(Bevco AsstGrII-15)
Answer:Muthukutti Swami

12.Chattampi Swamikal attained Samadhi at :

 a) Panmana
 b) Kannammoola
 c) Theppil
 d) Paravur
(Bevco AsstGrII-15)
Answer:-Panmana

13.Who is known as”Vidhyadhiraja”?

 a) Vaghbhatananda
 b) Chattampi Swamikal
 c) Sree Narayana Guru
 d) Ayyankali
(KSFDC-2015)
Answer:-Chattampi Swamikal

14.Venue of the Samadhi of Sree Narayana Guru:

 a) Sivagiri
 b) Aruvipuram
 c) Varkala
 d) Alway
KSFDC-2015
Answer:-Sivagiri

15.The last temple to be consecrated by Sree Narayana Guru is :

 a) Kalavankode
 b) Mannanthala
 c) Ayiramthengu
 d) Aruvippuram
(KPSC Jr.Instructor-2015)
Answer:-Kalavankode

16.Who organised Villuvandi strike in 1893?

 a) Ayyankali
 b) Thucad Ayya
 c) V, T Bhattathiripad
 d) Kumaraguru
(KPSC Jr Instructor-2015)
Answer:-Ayyankali

17.'Moksha Pradeepam' was the book written by :

 a) Sree Narayana Guru
 b) Kumaranasan
 c) Brahmananda Sivayogi
 d) Vagbhatananda
(Surveyor Hydrogeology-15)
Answer:-Brahmananda Sivayogi

18.Who wrote Darsanamala?

 a) Ayyankali
 b) K. Ayyappan
 c) Kumaranasan
 d) Sree Narayana Guru
(Jr Instructor Architechure-15)
Answer:-Sree Narayana Guru

19.Who founded ‘Advita Ashram’ at Aluva in 1913?

 a) Chattampi Swami
 b) Ayya Vaikundar
 c) Sree Narayana Guru
 d) Thycaud Ayya
Secratariat Assistant 2015
Answer:-Sree Narayana Guru

20.Nair Service Society was formed in the year :

 a) 1912
 b) 1914
 c) 1917
 d) 1918

(Secratariat Assistant 2015)

Ans:-1914
Kerala Renaissance PSC Previous Questions and Answers Kerala Renaissance PSC Previous Questions and Answers Reviewed by PSC BOOK on 19:02 Rating: 5

No comments:

GREAT DEAL !! BUY NOW

Powered by Blogger.