FIREMAN TRAINEE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2015

KERALA PSC FIREMAN TRAINEE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2015 || FIREMAN TRAINEE EXAM COACHING 2015

GK

Question1:-Who is known as 'Alathoor Swamikal'?
 A:-Brahmananda Sivayogi
 B:-Chattampi Swamikal
 C:-Ayya Vaikundar
 D:-Kumara Guru
 Correct Answer:- Option-A

Question2:-The author of the work' Kerala Marx'?
 A:-Vakkom Maulavi
 B:-VT Bhattathirippad
 C:-Vagbhatananda
 D:-Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
 Correct Answer:- Option-D

Question3:-Who has been appointed as Kerala's brand Ambassador for Ayurveda in 2015?
 A:-Serena Williams
 B:-Sachin Thendulkar
 C:-Steffi Graf
 D:-Saurav Ganguly
 Correct Answer:- Option-C

Question4:-What is the theme raised by UNO in connection with the 2015 World Population Day?
 A:-Investing in young people
 B:-Vulnerable population in Emergencies
 C:-Focus is on Adolescent pregnancy
 D:-Fight poverty: Educate Girls
 Correct Answer:- Option-B

Question5:-How many Malayalees got Njanapeedam Award till 2014?
 A:-3
 B:-5
 C:-4
 D:-6
 Correct Answer:- Option-B

Question6:-Excise duty is a tax levied on the .............?
 A:-Import of goods
 B:-Export of goods
 C:-Sale of goods
 D:-Production of goods
 Correct Answer:- Option-D

Question7:-The first vice chairman of NITI Aayog?
 A:-Arvind Panagaria
 B:-Narendra Modi
 C:-Arun Jaitley
 D:-Arun Shourie
 Correct Answer:- Option-A

Question8:-The pass at the southern part of the Nilgiri Hills in South India is...........?
 A:-Thamarasseri Pass
 B:-The Palaghat Gap
 C:-The Bolan Pass
 D:-Shenkottai Pass
 Correct Answer:- Option-B

Question9:-Who presided the first meeting of INC at Bombay?
 A:-Badaruddin Tyabji
 B:-Dadabhai Naoroji
 C:-Gopalakrishna Gokhale
 D:-WC Banerjee
 Correct Answer:- Option-D

Question10:-Lala Lajpat Rai died as a result of injuries during the protest against the visit of .......?
 A:-Prince of Wales
 B:-Crips Mission
 C:-Simon Commission
 D:-Queen Victoria
 Correct Answer:- Option-C



Question11:-Who is known as Abraham Lincoln of Kerala?
 A:-Dr Palpu
 B:-Ayyankali
 C:-Pandit Karuppan
 D:-Sreenarayana Guru
 Correct Answer:- Option-C

Question12:-International day of UN Peacekeepers?
 A:-May 25
 B:-June 14
 C:-July 11
 D:-May 29
 Correct Answer:- Option-D

Question13:-According to World economic Forum report 2015, which is the biggest employer in the world?
 A:-US Defence Department
 B:-Indian Railway
 C:-Indian Army
 D:-Chinese Army
 Correct Answer:- Option-A

Question14:-Who has been chosen for Columbia's highest civilian award in 2015?
 A:-Sri Sathya Sai Baba
 B:-Matha Amrutananda Mayi
 C:-Sri Sri Ravisankar
 D:-Sushama Swaraj
 Correct Answer:- Option-C

Question15:-Which of the following river has its source near the Manasarovar Lake?
 A:-Brahmaputra
 B:-Yamuna
 C:-Ravi
 D:-Jhelum
 Correct Answer:- Option-A

Question16:-The most fertile region of India is?
 A:-The Deccan Plateau
 B:-The Himalayan area
 C:-The Central Highlands
 D:-The Indo-Gangetic Plain
 Correct Answer:- Option-D

Question17:-'Commonweal' was a weekly published by....?
 A:-Annie Besant
 B:-Bala Gangadhar Tilak
 C:-Mahatma Gandhi
 D:-Subhash Chandra Bose
 Correct Answer:- Option-A

Question18:-'Kanneerum Kinavum' is associated with...?
 A:-Mannath Padmanabhan
 B:-VT Bhatathirippad
 C:-K Kelappan
 D:-Kumaranassan
 Correct Answer:- Option-B

Question19:-The place 'Eraviperoor' is connected with?
 A:-NSS
 B:-SNDP
 C:-PRDS
 D:-CMI
 Correct Answer:- Option-C

Question20:-The first martyr of the Revolt of 1857 ?
 A:-Rani Laxmi Bhai
 B:-Mangal Pandey
 C:-Bahadursha
 D:-Nana Saheb
 Correct Answer:- Option-B
FIREMAN TRAINEE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2015 FIREMAN TRAINEE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2015 Reviewed by PSC BOOK on 23:03 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.