Fireman Trainee Exam Questions and Answers 2015


Kerala PSC Fireman Trainee Exam Question Paper and Answers || PSC Expected Questions and Answers 

1. Parambikulam Wildlife Sanctuary is located in the district :
A] Palakkad
B] Idukki
C] Kollam
D] Wayanad

Ans:- A

2. Henry Dunant is the founder of -------------
A] Amnesty International
B] Greenpeace
C] Scounts and Guides
D] Red Corss

Ans:- D


3.Pascal is the unit of ......
A] Velocity
B] Frequency
C] Pressure
D] Heat

Ans:- C

4. Amount of power consumed by a zero watt lamp:
A] 15 Watt
B] 10 Watt
C] 1.5 Watt
D] 5 Wat

Ans:- A

5.The First Acting Viceroy of British India ?
A] Clement Hamilton
B] John Napier
C] Lord Northbrook
D] Sir Hilton

Ans:-B

6. Which Article of the Indian constitution deals with right to 'Constitutional Remedies' ?
A] Article 21
B] Article 14-18
C] Article 23
D] Article 32

Answer:-D

7.Who is the first Vice Chancellor of Malayalam University ?
A] Sree Chitira Thirunal
B] C.P Ramaswamy Ayyar
C] K. Jayakumar 
D] Dr: Jancy James

Ans:-C

8.The Indian Constitution was amended for the first time in– 
(A) 1953 
(B) 1950 
(C) 1951 
(D) 1952

Ans:-C

9.What title Mannathu Padmanabhan got in 1959 from the President?
a.Padma bhushan
b.Bharatha Kesari
c.padma sree
d.none of these

Ans:- B

10.Who founded Vidya Poshini Sabha?
a) Pandit Karuppan
b) Brahmananda Swami Sivayogi 
c) Sahodaran Ayyappan
d) Dr Palpu

Answer:- c



11.Which Article of the Constitution of India is related to ‘Protection against arrest and detention in certain cases’?
a) 18
b) 21
c) 22
d) 21 A


Answer:- C

12.The first person of Indian origin to get Abel Prize:
(a) S.R.Sreenivasa Varadhan 
(b) Kasthoorirangan 
(c) C.N.R.Rao
(d) None of these

Ans:-A

13.How long will state emergency remain without parliamentary approval
A. 6 months
B. 3 years
C. 2 months
D. 1 month

Ans:-A

14.The organism which has both the features of plants and animals
A. Euglena
B. Yeast
C. Paramecium
D. Fungi

Ans:A

15.The most electronegative element among the following
A.sodium
B.bromine
C.fluorine
D.oxygen

Ans:-C

16.Which is known as "black diamond"
A. Petroleum
B. Pepper
C. Iron pyrites
D. Coa
Answer:-D

17.Attingal rebellion took place in
A. 1859
B. 1721
C. 1921
D. 1924

Answer:-B

18.Founder of twitter
A. Jerri yang
B. Jack Dorsey
C. Larry page
D. Ray tomilson

Ans:-B

19.Article that prohibits employment of children below 14 years of age
A. 24
B. 32
C. 16
D. 14

Ans:-A

20.The densest gas is
A. Radon
B. Oxygen
C. Hydrogen
D. Helium

Ans:- A
Fireman Trainee Exam Questions and Answers 2015  Fireman Trainee Exam Questions and Answers 2015 Reviewed by PSC BOOK on 19:38 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.