CLERK / CASHIER ( DISTRICT CO OPERATIVE BANK) EXAM SOLVED QUESTION PAPER 30-09-2015

KERALA PSC CLERK / CASHIER  EXAM SOLVED QUESTION PAPER 2015

CLERK / CASHIER( - DISTRICT CO OPERATIVE BANK) EXAM SOLVED QUESTION PAPER 

Question1:-Darshanamala is written in -------language
 A:-Sanskrit
 B:-Tamil
 C:-Malayalam
 D:-Hindi
 Correct Answer:- Option-A

Question2:-Vedashabdaratnakaram is authored by -------
 A:-Dr.Herman Gundert
 B:-Dr. D. Babu Paul
 C:-Melpathur Narayanan Namboodiri
 D:-Leelavati
 Correct Answer:- Option-B

Question3:-Who founded Swadeshabhimani News Paper?
 A:-Vakkom Maulavi
 B:-Ramakrishna Pillai
 C:-Poykayil Yohannan
 D:-Ayyankali
 Correct Answer:- Option-A

Question4:-Who among the social reformers of Kerala is called Sri Bhattarakan?
 A:-Ayyankali
 B:-Vagbhadanandan
 C:-Sri Narayana Guru
 D:-Chattambi Swamikal
 Correct Answer:- Option-D

Question5:-Navaratnamalika is written by ------
 A:-Iriyamman Thambi
 B:-Sri Swathi Thirunal
 C:-Pazhassi Raja
 D:-Keralavarma Valiyakoi Thamburan
 Correct Answer:- Option-B

Question6:-In which year The Supreme Court of India recognized transgenders as the third gender in Indian society?
 A:-2012
 B:-2013
 C:-2014
 D:-2015
 Correct Answer:- Option-C

Question7:-India's Red Planet expedition is known as ------
 A:-Mariner
 B:-PSLV
 C:-Mars
 D:-MOM
 Correct Answer:- Option-D

Question8:-Which team was the opponent of Chile in Copa America Final 2015?
 A:-Argentina
 B:-Brazil
 C:-Germany
 D:-France
 Correct Answer:- Option-A

Question9:- Radio programme of the Prime Minister of India is named as -------
 A:-Geetanjali
 B:-Mann ki Baath
 C:-Jana Sambarka yojana
 D:-Humara Bharath
 Correct Answer:- Option-B

Question10:-100th Constitution Amendment is related with -----
 A:-India -Bangladesh territory dispute settlement
 B:-GST
 C:-India -Pakistan territory dispute settlement
 D:-India- China territory dispute settlement
 Correct Answer:- Option-A



Question11:-Who is the lyricist of Enthoru Mahanubhavaluu......?
 A:-Sri Swathi Thirunal
 B:-Iriyamman Thambi
 C:-Shadkala Govinda Marar
 D:-Chembai Vaidyanatha Bhagavathar
 Correct Answer:- Option-C
Question12:-Which is the oldest Fort constructed by Europeans in India?
 A:-Bakel Fort
 B:-Pallipuram Fort
 C:-Fort St.George
 D:-Fort William
 Correct Answer:- Option-B
Question13:-'Staying Alive' is written by -----
 A:-Vandana Shiva
 B:-Medha Patkar
 C:-Rachel Carzon
 D:-Sri. C R Neelakandan
 Correct Answer:- Option-A
Question14:-The Electricity Agitation was organized in the year -----
 A:-1932
 B:-1933
 C:-1935
 D:-1936
 Correct Answer:- Option-D
Question15:-The 'Magna Carta of the travancore Ryots' is -------
 A:-The Cochin tenancy Act of 1938
 B:-The Pattam Proclamation of 1865
 C:-Janmi- Kudiyan regulation of 1896
 D:-Royal Proclamation of 1867
 Correct Answer:- Option-B
Question16:-The Head Quarters of Kerala Lalitha Kala Academy is -----
 A:-Ernakulam
 B:-Kollam
 C:-Thrissur
 D:-Kozhikode
 Correct Answer:- Option-C
Question17:-The Yogakshema movement was meant for reforms within the ------community
 A:-Nair
 B:-Namboodiri
 C:-Ezhava
 D:-Muslim
 Correct Answer:- Option-B
Question18:-In which year the State of Cochin merged with Travancore?
 A:-1956
 B:-1947
 C:-1949
 D:-1950
 Correct Answer:- Option-C
Question19:-Who is the founder of Basel Mission in Malabar?
 A:-Mr.Brennan
 B:-Dr.Gundert
 C:-William Logan
 D:-Sir Thomas Munroe
 Correct Answer:- Option-B
Question20:-Who abolished 'Devadasi' system in the Temples of South Travancore?
 A:-Gauri Parvati Bhai
 B:-Sethu Lakshmi bhai
 C:-Sri Chithira Thirunal Balarama varma
 D:-Sri Mulam Thirunal
 Correct Answer:- Option-B
Question21:------------ is considered to be the birth place of the Co-operative movement in the world
 A:-Germany
 B:-Denmark
 C:-England
 D:-USA
 Correct Answer:- Option-C
Question22:-Bacon Co-operative society was started in ------------
 A:-1876
 B:-1973
 C:-1886
 D:-1887
 Correct Answer:- Option-D
Question23:-The main features of capitalism are -------------
 A:-Private Property
 B:-Profit motive
 C:-Class Conflict
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question24:-Who is the father of modern management?
 A:-F.W Taylor
 B:-Henry Fayol
 C:-Koonzt and O'Donnel
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question25:------------ is the right to give orders and the power to exact obedience
 A:-Power
 B:-Politics
 C:-Supervision
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question26:-Selection is considered as a ----------- process
 A:-Positive
 B:-Motivating
 C:-Negative
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question27:-ERG theory of motivation is proposed by-----------------
 A:-Alderfer
 B:-Herzberg
 C:-Mc Clelland
 D:-MC Gregor
 Correct Answer:- Option-A
Question28:------------------ is the basic function of management
 A:-Co-ordination
 B:-Controlling
 C:-Planning
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question29:-Profit through customer satisfaction is the motto of --------
 A:-Selling concept
 B:-Advertising concept
 C:-Modern marketing concept
 D:-Product concept
 Correct Answer:- Option-C
Question30:---------- is a formal accounting system set up for recording costs
 A:-Financial Accounting
 B:-Cost accounting
 C:-Management Accounting
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question31:--------- is concerned with recording of work time of a worker
 A:-Time booking
 B:-Time keeping
 C:-Time scheduling
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question32:-Co-Operative Societies are governed by the -------------
 A:-Co-operatives Societies Act 1912
 B:-Co-operatives Societies Act 1956
 C:-Co-operatives Societies Act 1922
 D:-Co operatives Societies Act 1921
 Correct Answer:- Option-A
Question33:----------- means audit pays surprise visit to client office and surprise checking on certain important items
 A:-Routine checks
 B:-Test Checks
 C:-Surprise audit
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question34:-The work done by one staff is automatically checked by another is called
 A:-Internal Audit
 B:-Internal Check
 C:-Internal verification
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question35:----------- refers to subordinate an entry in the books of accounts with documentary evidence
 A:-Internal entry
 B:-Verification
 C:-Vouching
 D:-Valuation
 Correct Answer:- Option-C
Question36:-Voucher is ----------------
 A:-A receipt
 B:-A Documentary evidence
 C:-A bill
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question37:-------- is the process whereby individuals decide what, when, where, how, and from whom to purchase goods and services
 A:-Consumer research
 B:-Marketing research
 C:-Consumer behaviour
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question38:----------- is a bank which is included in the second schedule of the RBI Act, 1934
 A:-Co-operative bank
 B:-Land Development bank
 C:-Scheduled bank
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question39:-RBI was established in ----------
 A:-1936
 B:-1935
 C:-1956
 D:-1938
 Correct Answer:- Option-B
Question40:-Bank note of one rupee issued by ---------
 A:-Government of India
 B:-Finance minister
 C:-State government
 D:-Reserve Bank of India
 Correct Answer:- Option-A
Question41:----------- is a Negotiable instrument
 A:-Pass book
 B:-Cheque
 C:-Both A and B
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question42:-NABARD stands for
 A:-National Bank for Agriculture and Rural Development
 B:-National Bank for Agriculture and Regional Development
 C:-National Bank for Regional Development
 D:-National Bank for Rural Development
 Correct Answer:- Option-A
Question43:-Which of the following is not a quantitative credit control weapon used by RBI to control credit
 A:-Bank Rate policy
 B:-Open market operation
 C:-Variable cash reserve ratio
 D:-Moral suasion
 Correct Answer:- Option-D
Question44:-The capital with which a company is registered is called the ---------
 A:-Issued capital
 B:-Subscribed capital
 C:-Authorized capital
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question45:---------- refer to the amount called up by the company but not paid by the shareholders
 A:-Forfeiture of shares
 B:-Surrender of shares
 C:-Calls in Arrears
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question46:-Which one of the following is not an example of intangible assets
 A:-Copyright
 B:-Trademark
 C:-Slogan
 D:-Land
 Correct Answer:- Option-D
Question47:---------- is the minimum amount of capital fixed by the directors to be raised from the members by way of subscription
 A:-Subscribed capital
 B:-Minimum subscription
 C:-Reserve capital
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question48:-The fair value of the share is the average of -------
 A:-Par value and Market value
 B:-Intrinsic value and Par value
 C:-Intrinsic value and Yield value
 D:-Par value and Yield value
 Correct Answer:- Option-C
Question49:-The father of Indian Co-operative Movement
 A:-Nehru
 B:-Frederick Nickson
 C:-H.Culvert
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question50:-The following is not a salient feature of a Co-operative enterprise
 A:-Voluntary organization
 B:-High stress on profit
 C:-Each for all and all for each
 D:-Democratic control
 Correct Answer:- Option-B
Question51:-The NABARD was recommended by -----------
 A:-AIRCSC
 B:-AIRCRC
 C:-CRAFICARD
 D:-Principles committee
 Correct Answer:- Option-C
Question52:-The accounting system in all Co-operative institution is under--------
 A:-Single entry
 B:-Double entry
 C:-Neither single entry nor double entry but a self designed mixture of both
 D:-Both A and B
 Correct Answer:- Option-C
Question53:-The age limit for entering in the service of a Co-operative society is-------
 A:-35 years
 B:-37 years
 C:-40 years
 D:-33 years
 Correct Answer:- Option-B
Question54:-NABARD was established on --------- under NABARD Act, 1981
 A:-12/07/1981
 B:-12/08/1981
 C:-12/01/1981
 D:-12/07/1982
 Correct Answer:- Option-D
Question55:-A Co-operative society should start functioning within ------------ after registration
 A:-10 months
 B:-1 year
 C:-6 months
 D:-3 months
 Correct Answer:- Option-C
Question56:-An officer appointed by the registrar to decide a dispute is called---------
 A:-Arbitrator
 B:-Conciliator
 C:-Mediator
 D:-Works committee
 Correct Answer:- Option-A
Question57:-Which is the first Co-operative Societies Act in India
 A:-The Co-operative Societies Act, 1954
 B:-The Co-operative Societies Act, 1920
 C:-The Co-operative Societies Act, 1935
 D:-The Co-operative Societies Act, 1904
 Correct Answer:- Option-D
Question58:-In which year, Kerala Co-operative societies Act was passed
 A:-1912
 B:-1919
 C:-1969
 D:-1949
 Correct Answer:- Option-C
Question59:-Who can remove a member of a Co-operative Socitey who become disqualified to continue as a member
 A:-General body
 B:-Central registrar
 C:-Committee
 D:-Special officer
 Correct Answer:- Option-C
Question60:------------ is prescribed for the application for the registration of a Co-operative Society
 A:-Form 7
 B:-Form 8
 C:-Form 1
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question61:--------- appoint the auditor to audit a Co-operative societies
 A:-Board of directors
 B:-Registrar
 C:-Committee
 D:-General body
 Correct Answer:- Option-D
Question62:----------- is the head quarters of international Co-operative Alliance
 A:-London
 B:-Geneva
 C:-Italy
 D:-Germany
 Correct Answer:- Option-B
Question63:--------- is an input device of a computer
 A:-Printer
 B:-Speaker
 C:-Monitor
 D:-Scanner
 Correct Answer:- Option-D
Question64:-Expansion of CPU is ----------
 A:-Central Peripheral Unit
 B:-Central Printing Unit
 C:-Central Processing Unit
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question65:-The following is an example of software
 A:-Central Processing Unit
 B:-Word Processing Programme
 C:-Key board
 D:-Mouse
 Correct Answer:- Option-B
Question66:-The slogan of International Day of Co-operatives 2015 is ---------
 A:-Choose co-operative, choose equality
 B:-Strive for justice, strive for equality
 C:-Co-operative enterprises achieve sustainable development for all
 D:-Co-operative enterprise remains strong in the time of crisis
 Correct Answer:- Option-A
Question67:-The strength of staff in a Co-operative society is fixed by -----------
 A:-Managing committee
 B:-General body
 C:-Secretory
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question68:-The act of creating an image about a product or brand in the consumers' mind is known as -------
 A:-Product placing
 B:-Product imaging
 C:-Product positioning
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question69:-The Apex federation of Fisheries Co-operative of Kerala is -----------
 A:-MATSYAFED
 B:-AICOTTON
 C:-NCDC
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question70:-First Control Co-operative bank in India is --------------
 A:-Jabalpur Control Co-operative Bank
 B:-Kartha Co-operative diary society
 C:-Control Silk Board
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question71:-The Agricultural Credit Review Committee was appointed by the ----------
 A:-RBI
 B:-Government of India
 C:-Finance minister
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question72:-The First Co-operative minister in Kerala
 A:-Sri. P.R Kurup
 B:-Prof. Joseph Munadasserri
 C:-Sri. S.R. Sankaran
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B

Question73:-In India, Co-operative week is being celebrated from ------- every year
 A:-November 1-8
 B:-October 16-24
 C:-November 14-20
 D:-March 8-16
 Correct Answer:- Option-C
Question74:-------- was appointed to study about the reorganization of the Co-operative banking system in Kerala
 A:-E.V Kumaran committee
 B:-Parameswaran Pillai committee
 C:-Renjith committee
 D:-Co-operative planning committee
 Correct Answer:- Option-C
Question75:-Section 80A deals with --------
 A:-Pension Scheme
 B:-Suppression of committee
 C:-Functions of State Co-operative Union
 D:-Arbitration
 Correct Answer:- Option-A
Question76:----------- describes the representative general body of a Co-operative Society
 A:-Rule 34
 B:-Rule 102
 C:-Rule 36
 D:-Rule 101
 Correct Answer:- Option-A
Question77:-Lockout is weapon of employer, as ------- is weapon of worker
 A:-Harthal
 B:-Bandh
 C:-Picketing
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-D
Question78:-"State Co-operative Election Commission" constituted under section ---------
 A:-28A
 B:-28
 C:-28B
 D:-28C
 Correct Answer:- Option-C
Question79:-'Neethi Stores' were started in ---------
 A:-1997
 B:-1998
 C:-1999
 D:-1991
 Correct Answer:- Option-A
Question80:-Research and development fund is created by -----------
 A:-RBI
 B:-MATSYAFED
 C:-NABARD
 D:-SIDBI
 Correct Answer:- Option-C
Question81:-Who is considered as the organizer of the Co-operative movement in USA
 A:-Raiffeisen
 B:-Hudson Kelley
 C:-Schultz
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question82:-The color in the Co-operative flag represents -----------
 A:-Integrity
 B:-Trust
 C:-Unity in diversity
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question83:-Land mortgage banks are called --------
 A:-War time babies
 B:-Depression babies
 C:-Credit deposit scholars
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question84:---------- is the brand name of coconut oil produced by the KERAFED
 A:-KLF
 B:-Shudh
 C:-Kera
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question85:-The head quarters of HANTEX is situated in ---------
 A:-Eranakulam
 B:-Kannur
 C:-Alappuzha
 D:-Trivandrum
 Correct Answer:- Option-D
Question86:-The primary account book in a Co-operative society is ---------
 A:-Bill book
 B:-Cash book
 C:-Day book
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question87:-The term marketing Mix was first coined by -------
 A:-Philip Kotler
 B:-Taylor
 C:-E J McCarthy
 D:-Neil borden
 Correct Answer:- Option-D
Question88:-All India Rural Credit Review Committee was appointed in ----------
 A:-1961
 B:-1969
 C:-1970
 D:-1973
 Correct Answer:- Option-B
Question89:-In Raiffeisen societies, loans were generally granted on the basis of -------
 A:-Gold pledge
 B:-Personal surety
 C:-Both A and B
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question90:-'One man one vote' relates to the Co-operative principle---------
 A:-Democratic member control
 B:-Concern for community
 C:-Member economic participation
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question91:-Prakash Bakshi committee was appointed in ----------
 A:-2000
 B:-1997
 C:-1996
 D:-2012
 Correct Answer:- Option-D
Question92:-The cost price of a machine is Rs.1,60,000 and the depreciated value of the machine after 3 years will be Rs. 88,000. If the company charges depreciation under straight line method, the rate of depreciation will be ---------
 A:-25%
 B:-20%
 C:-15%
 D:-18%
 Correct Answer:- Option-C
Question93:-The cash withdrawn by the proprietor should be credited to ----------
 A:-Drawings account
 B:-Capital account
 C:-Profit and loss account
 D:-Cash account
 Correct Answer:- Option-D
Question94:-Consignment account is -------
 A:-Real account
 B:-Personal account
 C:-Nominal account
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question95:-Tally software package is developed by ---------
 A:-Coral softwares
 B:-Vedika softwares
 C:-Peqtronics
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-D
Question96:-In tally, discount column is available in --------
 A:-Sales invoice
 B:-Purchase invoice
 C:-Both A and B
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question97:-What does MODEM stand for?
 A:-Modulation-Demodulation
 B:-Modulator-Demodulator
 C:-Modulate-Demodulate
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question98:-MICR Stands for
 A:-Magnetic Ink Character Reader
 B:-Magnetic Ink Card Reader
 C:-Magnetic Ink Cord Reader
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question99:-In a computer, most process takes place in
 A:-RAM
 B:-Hard disk
 C:-Motherboard
 D:-CPU
 Correct Answer:- Option-D
Question100:-Identify the ODD one
 A:-Compiler
 B:-Assembler
 C:-Operating system
 D:-Interpreter
 Correct Answer:- Option-C
CLERK / CASHIER ( DISTRICT CO OPERATIVE BANK) EXAM SOLVED QUESTION PAPER 30-09-2015 CLERK / CASHIER ( DISTRICT CO OPERATIVE BANK) EXAM SOLVED QUESTION PAPER 30-09-2015 Reviewed by PSC BOOK on 18:40 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.