JUNIOR HEALTH INSPECTOR GRADE II SOLVED QUESTION PAPER 25-08-2015

KERALA PSC JUNIOR HEALTH INSPECTOR GRADE II SOLVED QUESTION PAPER 25-08-2015


Question1:-THE WINNER OF WORLD WELTERWEIGHT TITLE OF BOXING IS
 A:-FLOYD MAYWEATHER JR
 B:-MANNY PACQUIAO
 C:-JOHN CENA
 D:-RANDY ORTAN
 Correct Answer:- Option-A

Question2:-FIRST HYDRO ENGINEERING COLLEGE IN INDIA IS SET TO OPEN IN THE STATE OF
 A:-JHARKHAND
 B:-UTTARANCHAL
 C:-HIMACHAL PRADESH
 D:-GOA
 Correct Answer:- Option-C

Question3:-THE STATE AWARDED BEST E PANCHAYATH AWARD OF PANCHAYATHI RAJ DIVAS 2015 BY THE CENTRAL GOVERNMENT IS
 A:-KERALA
 B:-ASSAM
 C:-PASCHIM BANGA
 D:-TRIPURA
 Correct Answer:- Option-B

Question4:-FREE MEDICINE SCHEME NIRMAYA IS RELATED TO THE STATE OF
 A:-KERALA
 B:-TAMILNADU
 C:-MAHARASHTRA
 D:-ODISHA
 Correct Answer:- Option-D

Question5:-THE CHINESE SOCIAL NETWORKING SITE MODELED ON TWITTER IN WHICH PM NARENDRA MODI SIGNED UP RECENTLY
 A:-CHAT FREE
 B:-HIKE MESSENGER
 C:-SINA WEIBO
 D:-GLUMPSHOIED
 Correct Answer:- Option-C

Question6:-THE PSEUDONYM THAT EMS USED TO WRITE WITH WAS
 A:-ABRAHAM DAVID
 B:-P S CHERIAN
 C:-M V MANUEL
 D:-SIMON PHILIP
 Correct Answer:- Option-B

Question7:-THE NEWSPAPER STARTED BY SNDP WAS
 A:-SANKSHEPA VERDARTHAM
 B:-JNANODAYAM
 C:-VIVEKODAYAM
 D:-JANMARASHTRA
 Correct Answer:- Option-C

Question8:-E JOHN JACOB ORGANIZED THE FAMOUS RYOT MOVEMENT NAMED
 A:-NIRANAM PADA
 B:-KOZHENCHERRY AGITATION
 C:-KALLUMALA REVOLT
 D:-KARIVELOORE REVOLT
 Correct Answer:- Option-A

Question9:-WHO IS KNOWN AS THE GANDHI OF KERALA
 A:-T K MADHAVAN
 B:-K KELAPPAN
 C:-SAHODARAN AYYAPPAN
 D:-C KESAVAN
 Correct Answer:- Option-B

Question10:-WHO WROTE GANDHI AND ANARCHY
 A:-SIR C SANKARAN NAIR
 B:-VAKKOM MAULAVI
 C:-A K GOPALAN
 D:-B R AMBEDKAR
 Correct Answer:- Option-A

Question11:-MAHAKALI RIVER AGREEMENT IS BTETWEEN INDIA AND
 A:-PAKISTAN
 B:-MYANMAR
 C:-NEPAL
 D:-BANGLADESH
 Correct Answer:- Option-C

Question12:-FIRST MILITARY MONITORING STATION OF INDIA ABROAD IS AT
 A:-LEBANON
 B:-SYRIA
 C:-MADAGASCAR
 D:-KENYA
 Correct Answer:- Option-C

Question13:-SUNAYANA IS AN INDIAN
 A:-WAR SHIP
 B:-TANK
 C:-MISSILE
 D:-RADAR
 Correct Answer:- Option-A

Question14:-THE LIFE DIVINE IS THE WORK OF
 A:-B G TILAK
 B:-GURU AUROBINDO
 C:-MAHATMA GANDHI
 D:-SUBHASH CHANDRA BOSE
 Correct Answer:- Option-B

Question15:-PEOPLE'S POLITICAL FRONT IS THE BRAIN CHILD OF
 A:-ARUNDHATI ROY
 B:-ARUNA ROY
 C:-VANDANA SIVA
 D:-MEDHA PATKAR
 Correct Answer:- Option-D

Question16:-KAMAKHYA TEMPLE NEAR RANGYA IS IN THE STATE OF
 A:-ASSAM
 B:-ODISHA
 C:-GOA
 D:-KERALA
 Correct Answer:- Option-A

Question17:-WHO WAS THE PRIVATE SECRETARY OF GANDHIJI
 A:-A K MOHANTY
 B:-N G K MENON
 C:-M D DESAI
 D:-G K PILLAI
 Correct Answer:- Option-C

 
Question18:-FIRST WOMAN CHIEF ELECTION COMMISSIONER OF INDIA WAS
 A:-NANDINI SATPATI
 B:-NELLI BISWAS
 C:-RAJKUMARI AMRITA KAUR
 D:-V S REMADEVI
 Correct Answer:- Option-D

Question19:-KANFED IS AN ORGANIZATION IN KERALA RELATED TO
 A:-CHILD MARRIAGE PREVENTION
 B:-AIDS CONTROL
 C:-DOWRY PROHIBITION
 D:-NON FORMAL EDUCATION
 Correct Answer:- Option-D

Question20:-KUDANKULAM POWER PROJECT IS SUPPORTED AND AIDED AS A GESTURE OF GOOD RELATIONSHIP WITH INDIA BY
 A:-RUSSIA
 B:-GERMANY
 C:-BRITAIN
 D:-USA
 Correct Answer:- Option-A

Question21:-The temperature at which solid and liquid state of the substance is in thermal equilibrium with each other is called________________
 A:-Boiling point
 B:-Latent specific heat
 C:-Melting point
 D:-Convection
 Correct Answer:- Option-C

Question22:-pH number of an acid will be______________
 A:-less than 7
 B:-equal to 7
 C:-greater than 7
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-A

Question23:-Time period of a simple harmonic motion depends on_______________________
 A:-Amplitude of motion
 B:-Energy
 C:-Mass of the pendulum
 D:-Length of the pendulum
 Correct Answer:- Option-D

Question24:-Solubility of gases in liquid ______________ with rise in temperature.
 A:-increases
 B:-decreases
 C:-may increase or decrease
 D:-will not change
 Correct Answer:- Option-B

Question25:-Devices such as hydraulic lift and hydraulic brakes are based on_____________
 A:-Pascal´s law
 B:-Hooke’s law
 C:-Bernoulli’s theorem
 D:-Archimedes principle
 Correct Answer:- Option-A

Question26:-Some solid substance when heated changes from solid state to vapor state without passing through liquid state. This phenomenon is____________________
 A:-Distillation
 B:-Sublimation
 C:-Differential extraction
 D:-Vaporisation
 Correct Answer:- Option-B

Question27:-At the transmitter, information contained in the low frequency message signal is superimposed on a high frequency wave which acts as the carrier of the information. This process is called__________
 A:-Amplification
 B:-Attenuation
 C:-Modulation
 D:-Transmittance
 Correct Answer:- Option-C

Question28:-Two or more compounds that have same chemical formula but different arrangement of atoms are called_____________
 A:-Isotopes
 B:-Isobars
 C:-Isomers
 D:-Polymers
 Correct Answer:- Option-C

Question29:-When three resistances of 5Ω, 10Ω, 20Ω are connected in parallel, the combined resistance will be___________________
 A:-35Ω
 B:-20Ω
 C:-5Ω
 D:-less than 5Ω
 Correct Answer:- Option-D

Question30:-A qualitative measure of the ability of an atom in a chemical compound to attract shared electrons to itself is called ________________
 A:-Electronegativity
 B:-Molar mass
 C:-Enthalpy
 D:-Entropy
 Correct Answer:- Option-A

Question31:-The male anther in plants produce cells with
 A:-haploid number of chromosomes
 B:-diploid number of chromosomes
 C:-polyploid number of chromosomes
 D:-multiple sets of chromosomes
 Correct Answer:- Option-A

Question32:-The kind of place, or part of an ecosystem, occupied by an organism is known as its
 A:-niche
 B:-habitat
 C:-biosphere
 D:-biosphrere reserve
 Correct Answer:- Option-B

Question33:-The exchange of fluid, nutrients, electrolytes, hormones and other substances between the blood and the interstitial fluid is the function of
 A:-arteries
 B:-veins
 C:-lymph vessels
 D:-cappillaries
 Correct Answer:- Option-D

Question34:-The functional unit of human kidney is
 A:-neuron
 B:-nephridium
 C:-nephron
 D:-protonephridia
 Correct Answer:- Option-C

Question35:-Which of the following does not secrete any hormone?
 A:-ovary
 B:-testis
 C:-pancreas
 D:-spleen
 Correct Answer:- Option-D

Question36:-Gregor Johann Mendel was carried out a number of experiments on
 A:-Pisum sativum
 B:-Oryza sativa
 C:-Pisum arvense
 D:-Pisum maritimum
 Correct Answer:- Option-A

Question37:-The causative microorganism for the human disease cholera is
 A:-virus
 B:-protozoa
 C:-bacteria
 D:-fungi
 Correct Answer:- Option-C

Question38:-The roots of some plants growing in swampy areas, come out of the ground and grow vertically upwards are called as
 A:-pneumatophores
 B:-prop roots
 C:-stilt roots
 D:-tap roots
 Correct Answer:- Option-A

Question39:-Archaeopteryx is a connecting link between
 A:-Reptiles and Mammals
 B:-Aves and Reptiles
 C:-Annelids and Arthropods
 D:-Aves and Mammals
 Correct Answer:- Option-B

Question40:-An endocrine gland functions as a biological clock is
 A:-Pituitary gland
 B:-Thymus gland
 C:-Pineal gland
 D:-Adrenal gland
 Correct Answer:- Option-C

Question41:-The father of Medicine is ............
 A:-John Snow
 B:-Hippocrates
 C:-Aesculapius
 D:-Francis Peabody
 Correct Answer:- Option-B

Question42:-Which of the following is not used in calculating Physical Quality of Life Index (PQLI)
 A:-Infant Mortality rate
 B:-Life expectancy at age one
 C:-Literacy
 D:-Per capita Income
 Correct Answer:- Option-D

Question43:-The age group at which the greatest proportion of maternal mortality occurs is
 A:-15-19 years
 B:-20-24 years
 C:-25-29 years
 D:-30-34 years
 Correct Answer:- Option-B

Question44:-Maternal mortality ratio of India during 2010-2012 was
 A:-127/100000
 B:-178/100000
 C:-212/100000
 D:-308/100000
 Correct Answer:- Option-B

Question45:-The concept of Primary Health Care came into limelight in 1978 at a conference held at
 A:-Alma Ata
 B:-Cairo
 C:-Geneva
 D:-New Delhi
 Correct Answer:- Option-A

Question46:-The classical model of triangle of epidemiology includes all except
 A:-Agent
 B:-Host
 C:-Time
 D:-Environment
 Correct Answer:- Option-C

Question47:-In the international death certificate the underlying cause of death is recorded in line
 A:-a
 B:-b
 C:-c
 D:-d
 Correct Answer:- Option-C

Question48:-The prevalence of disease depends on Inciden
 A:-Incidence
 B:-Duration
 C:-Incidence and Duration
 D:-Neither incidence nor duration
 Correct Answer:- Option-C

Question49:-Which of the following studies can be easily done to identify risk factors
 A:-Cross sectional study
 B:-Case control study
 C:-Cohort study
 D:-Randomised Trials
 Correct Answer:- Option-B

Question50:-Scabies is an example of a
 A:-Infectious disease
 B:-Communicable disease
 C:-Contagious disease
 D:-Noncommunicable disease
 Correct Answer:- Option-C

Question51:-An infection that takes the opportunity provided by a defect in the host defence to infect host and hence cause disease is called
 A:-Nososcomial infection
 B:-Opportunistic infection
 C:-Iatrogenic infection
 D:-None
 Correct Answer:- Option-B

Question52:-A chronic carrier state occurs in
 A:-Typhoid
 B:-Hepatitis B
 C:-Gonorrhoea
 D:-All the listed options
 Correct Answer:- Option-D

Question53:-Droplet infection is an example of a
 A:-Direct transmission
 B:-Airborne transmission
 C:-Indirect transmission
 D:-Biological transmission
 Correct Answer:- Option-A

Question54:-Which of the following is an example of a cycledevelopmental type of transmission
 A:-Malaria
 B:-Filaria
 C:-Plague
 D:-Malaria and Filaria
 Correct Answer:- Option-B

Question55:-The time taken for 50% of cases to occur following exposure is called
 A:-Average incubation period
 B:-Median incubation period
 C:-Generation time
 D:-Communicable period
 Correct Answer:- Option-B

Question56:-Which of the following is a live vaccine
 A:-BCG
 B:-Rabies
 C:-Hepatitis B
 D:-Tetanus
 Correct Answer:- Option-A

Question57:-The most heat sensitive vaccine is
 A:-Measles
 B:-Polio
 C:-DPT
 D:-Hepatitis
 Correct Answer:- Option-B

Question58:-The dose of human antirabies serum is
 A:-10 IU/kg
 B:-20 IU/kg
 C:-30 IU/kg
 D:-40 IU/kg
 Correct Answer:- Option-B

Question59:-The recommended temperature for storage of vaccines in ILR is
 A:-+2 to +8 degree celsius
 B:-+4 to +8 degree celsius
 C:--15 to -25 degree celsius
 D:--10 to -15 degree celsius
 Correct Answer:- Option-A

Question60:-The value of handwashing with antiseptic to reduce death from puerperal fever was demonstrated by
 A:-Lister
 B:-Pasteur
 C:-Semmelweis
 D:-Koch
 Correct Answer:- Option-C

Question61:-The stage of vaccine vial monitor at which vaccine should be discarded is
 A:-Stage 1 and above
 B:-Stage 2 and above
 C:-Stage 3 and above
 D:-Stage 4 and above
 Correct Answer:- Option-C

Question62:-Disinfection of water by chlorination is an example of
 A:-Concurrent disinfection
 B:-Terminal disinfection
 C:-Precurrent disinfection
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C

Question63:-Dettol belongs to which chemical group of disinfectant
 A:-Halogen
 B:-Phenol
 C:-Quaternary ammonia compound
 D:-Alcohol
 Correct Answer:- Option-B

Question64:-In order to disinfect sputum, patient may be asked to spit in a sputum cup half filled with 5 %
 A:-Bleaching powder
 B:-Crude Phenol
 C:-Cresol
 D:-Formalin
 Correct Answer:- Option-C

Question65:-The chemical used for fumigation is
 A:-Formaldehyde
 B:-Potassium Permanganate
 C:-Chlorinated Lime
 D:-Bleaching Powder
 Correct Answer:- Option-A

Question66:-The incubation period of chicken pox
 A:-2-5 days
 B:-5-10 days
 C:-7-21 days
 D:-21-42 days
 Correct Answer:- Option-C

Question67:-Subacute sclerosing pan- encephalitis (SSPE) is a complication of
 A:-BCG vaccine
 B:-Polio vaccine
 C:-Pertussis vaccine
 D:-Measles vaccine
 Correct Answer:- Option-D

Question68:-The formation of a false membrane in the throat is characteristic of
 A:-Diphtheria
 B:-Pertussis
 C:-Meningococcal vaccine
 D:-Measles
 Correct Answer:- Option-A

Question69:-A 3 month old child presenting with fever , respiratory rate of 60/minute and chest indrawing is classified as having
 A:-No pneumonia
 B:-Pneumonia
 C:-Severe Pneumonia
 D:-Very severe pneumonia
 Correct Answer:- Option-C

Question70:-The number of sputum samples to be tested to diagnose tuberculosis
 A:-One
 B:-Two
 C:-Three
 D:-Four
 Correct Answer:- Option-B

Question71:-Any patient treated as Category I Tuberculosis, who has a positive smear at ....months is considered a failure and started on Category II treatment
 A:-2 months
 B:-3 months
 C:-4 months
 D:-5 months
 Correct Answer:- Option-D

Question72:-......was formerly known as infectious hepatitits
 A:-Hepatitis A
 B:-Hepatitis B
 C:-Hepatitis C
 D:-Hepatitis E
 Correct Answer:- Option-A


Question73:-...........% of children in the age group of 0-59 months are underweight in India
 A:-20%
 B:-40%
 C:-60%
 D:-80%
 Correct Answer:- Option-B

Question74:-Which of the following about zinc supplementation for acute diarrhoea is wrong
 A:-It reduces duration of episode
 B:-It reduces the severity of episode
 C:-It reduces the incidence of diarrhoea in the following 2-3 months
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-D

Question75:-Prophylactic platelet transfusion is recommended in Dengue when the platelet count is below
 A:-10000/ cu mm
 B:-20000/cu mm
 C:-40000/cu mm
 D:-50000/cu mm
 Correct Answer:- Option-A

Question76:-The main vector for rural and peri- urban malaria in India is
 A:-Anopheles stephensi
 B:-Anopheles culicifacies
 C:-Anopheles dirus
 D:-Anopheles sundaicus
 Correct Answer:- Option-B

Question77:-Which of the following is not used in the treatment of malaria
 A:-Quinine
 B:-Chloroquine
 C:-Primaquine
 D:-Ethambutol
 Correct Answer:- Option-D

Question78:-Which of the following drugs is used in mass administration for interruption of transmission of filariasis in India
 A:-Diethyl carbamazine
 B:-chloroquine
 C:-Albendazole
 D:-Ivermectin
 Correct Answer:- Option-A

Question79:-.............is a tick borne disease
 A:-scrub typhus
 B:-Kyasanur forest disease
 C:-West Nile fever
 D:-Sandfly fever
 Correct Answer:- Option-B

Question80:-Te mode of transmission of Q fever is
 A:-Vector borne
 B:-Water borne
 C:-Air borne
 D:-Direct
 Correct Answer:- Option-C

Question81:-In stage 2 hypertension the systolic blood pressure is above
 A:-180
 B:-160
 C:-140
 D:-120
 Correct Answer:- Option-B

Question82:-Which of the following is not a modifiable risk factor for hypertension
 A:-obesity
 B:-increased salt intake
 C:-physical inactivity
 D:-increasing age
 Correct Answer:- Option-D

Question83:-The most common cancer among males in India is
 A:-oral cancer
 B:-Lung cancer
 C:-prostate cancer
 D:-Colo rectal cancer
 Correct Answer:- Option-B

Question84:-Insulin resistance syndrome is not characterised by
 A:-hypoglycaemia
 B:-hypertension
 C:-hyperinsulinaemia
 D:-dyslipidaemia
 Correct Answer:- Option-A

Question85:-The dose of Vitamin A administered to children above one year according to the Vitamin A prophylaxis programme is
 A:-50000 IU
 B:-100000 IU
 C:-150000 IU
 D:-200000 IU
 Correct Answer:- Option-D

Question86:-The national antimalaria programme was renamed as National Vector Borne Disease Control Programme in the year
 A:-1999
 B:-2002
 C:-2005
 D:-2010
 Correct Answer:- Option-B

Question87:-The aim of the national leprosy eradication programme of eliminating leprosy is achieved when the case load is
 A:-<1 font="">
 B:-<1 font="">
 C:-<1 font="">
 D:-<1 font="">
 Correct Answer:- Option-B

Question88:-The diseases targeted under the vision 2020 in India ; include the following, except
 A:-Refractive errors
 B:-Glaucoma
 C:-diabetic retinopathy
 D:-Oncocerciasis
 Correct Answer:- Option-D

Question89:-If a child has not received DPT 1,2,3 according to the schedule in Universal immunisation programme, upto what age can the vaccine be given
 A:-5 years
 B:-6 years
 C:-7 years
 D:-do not give the vaccine
 Correct Answer:- Option-C

Question90:-The general norm for selection of ASHA is; one ASHA for a population of
 A:-2000
 B:-1000
 C:-500
 D:-200
 Correct Answer:- Option-B

Question91:-The indicator for prevalence of contraceptive use is
 A:-Net reproduction rate
 B:-Pearl index
 C:-Couple protection rate
 D:-General Fertility rate
 Correct Answer:- Option-C

Question92:-The advantages of condom are the following except
 A:-Safe and inexpensive
 B:-No side effects
 C:-Does not interfere with sex sensation
 D:-provides protection against sexually transmitted diseases
 Correct Answer:- Option-C

Question93:-Babies born before the end of ... weeks is termed preterm
 A:-34 weeks
 B:-37 weeks
 C:-40 weeks
 D:-42 weeks
 Correct Answer:- Option-B

Question94:-The denominator in the calculation of still birth rate is
 A:-Live births
 B:-Live births + still births > 1000g
 C:-Mid year female population in the age group of 15-49 years
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B

Question95:-The sociopersonal development milestone for a child to be achieved by 9-10 months
 A:-smiling at mother
 B:-recognising mother
 C:-increasing range of sounds
 D:-stranger anxiety
 Correct Answer:- Option-D

Question96:-The richest source of Vitamin C is
 A:-Amla
 B:-Lime
 C:-Orange
 D:-Tomato
 Correct Answer:- Option-A

Question97:-The recommendation of intake of visible fat/day for a sedentary adult man is
 A:-10 g
 B:-15 g
 C:-20 g
 D:-25 g
 Correct Answer:- Option-D

Question98:-Which of the following is not a temporary social group
 A:-crowd
 B:-band
 C:-mob
 D:-herd
 Correct Answer:- Option-B

Question99:-The orthotoluidine arsenite test is used to
 A:-determine free chlorine
 B:-determine combined chlorine
 C:-determine free and combined chlorine together
 D:-determine free and combined chlorine separately
 Correct Answer:- Option-D

Question100:-According to rural housing standards cattle shed should be at least -----feet away from dwelling houses
 A:-25
 B:-50
 C:-75
 D:-100
 Correct Answer:- Option-A
JUNIOR HEALTH INSPECTOR GRADE II SOLVED QUESTION PAPER 25-08-2015 JUNIOR HEALTH INSPECTOR GRADE II SOLVED QUESTION PAPER 25-08-2015 Reviewed by PSC BOOK on 08:49 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.