HSA (ENGLISH ) SOLVED QUESTION PAPER 20.08.2015


KERALA PSC HSA ENGLISH SOLVED QUESTION 20-08-2015

Question1:- "Right to Property" was omitted from Part III of Indian Constitution by____________
 A:-44th Amendment Act, 1978
 B:-42nd Amendment Act,1976
 C:-43rd Amendment Act, 1977
 D:-41st Amendment Act, 1976
 Correct Answer:- Option-A

Question2:-Which article of Indian Constitution says the following provision concerned with the protection of children: "No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or engaged in any
other hazardous employment"
 A:-Article 23
 B:-Article 25
 C:-Article 29
 D:-Article 24
 Correct Answer:- Option-D

Question3:-Who is credited to be called the "father of political movement in Modern Travancore"?
 A:-Dr. Palpu
 B:-N. Raman Pillai
 C:-G. Parameswarn Pillai
 D:-R. Ranga Rao
 Correct Answer:- Option-C

Question4:-Name the British Missionary who established an English school at Mattancheri in 1818 with the fincancial aid from Cochin Government:
 A:-Rev. Mead
 B:-Rev. J. Dawson
 C:-Rev. Baker
 D:-Rev. Bailey
 Correct Answer:- Option-B

Question5:-K. Ramakrishna Pillai worked as the editor of "Swadeshabhimani" from______________
 A:-1907-1910
 B:-1905-1910
 C:-1908-1910
 D:-1906-1910
 Correct Answer:- Option-D

Question6:-Who made the following statement in the meeting of Karnataka Mahila Conference which held on 1st October 1944: "Gandhiji had strong faith in women community and we should keep it up and it is our duty."
 A:-Akkamma Cheriyan
 B:-Gracy Aron
 C:-A.V. Kuttimalu Amma
 D:-Sugunabai
 Correct Answer:- Option-C

Question7:-P.N. Panicker, the "father of library movement in Kerala" was born in the year________
 A:-1912
 B:-1909
 C:-1911
 D:-1914
 Correct Answer:- Option-B

Question8:-Who authored the book titled "The Decline of Nair Dominance: Society and Politics in Travancore, 1847-1908"?
 A:-Stephen Dale
 B:-Roland Miller
 C:-Kathleen Gough
 D:-Robin Jeffrey
 Correct Answer:- Option-D

Question9:-Who among the following literary figure of Kerala received the honour of 'Companion of the Star of India' from the British Queen:
 A:-Kodungallur Kunhikuttan Thampuran
 B:-Vallathol Narayana Menon
 C:-Kerala Varma Valiyakoil Thampuran
 D:-Kandathil Varghese Mappila
 Correct Answer:- Option-C

Question10:-Arrange the following events of Kerala history in correct chronological order and select the correct answer with the help of the codes given below:
(i) Guruvayur Satyagraha (ii) Ezhava Memorial (iii) Paliyam Satyagraha (iv)Malayalee Memorial
CODES
 1.(iv) (ii) (iii) (i)
 2.(ii) (iv) (i) (iii)
 3.(iv) (i) (iii) (ii)
 4.(iv) (ii) (i) (iii)
 A:-(iv) (ii) (iii) (i)
 B:-(ii) (iv) (i) (iii)
 C:-(iv) (i) (iii) (ii)
 D:-(iv) (ii) (i) (iii)
 Correct Answer:- Option-D

Question11:-Who bagged the 11th Sustainable Development Leadership Award of 2015?
 A:-Jose Manual Durao Barroso
 B:-Takehiko Nakao
 C:-Rajendra Pachuri
 D:-Nickolay Mladenov
 Correct Answer:- Option-A

Question12:-Who was selected as the good will Ambassador for the 35th National Games?
 A:-Saina Nehwal
 B:-Sachin Tendulkar
 C:-Saniya Mirza
 D:-PT Usha
 Correct Answer:- Option-B

Question13:-What was the main theme of 2015 Republic Day Parade?
 A:-Information Technology
 B:-Industrial Growth
 C:-Women Empowerment
 D:-Rural Development
 Correct Answer:- Option-C

Question14:-Who won the Women's Singles title at the Syed Modi Grand Pix Gold Badminton Tournament 2015?
 A:-Saina Nehwal
 B:-K Maneesha
 C:-Karolina Marin
 D:-Pushpita Richi Dili
 Correct Answer:- Option-A

Question15:-India and US have signed a joint declaration of intent for co operation to increase partnership for which of the following programme?
 A:-Make in India
 B:-Cyber Security Programme
 C:-Digital India
 D:-Swachh Bharath Abhiyan
 Correct Answer:- Option-C


Question16:-Who was the first person to use action research extensively for solving problems in education?
 A:-Stephen M. Corey
 B:-Sigmund Freud
 C:-John B. Watson

 Correct Answer:- Option-A

Question17:-_________ is a scaled down sample of teaching process, aimed at simplifying the complexities of the regular teaching process.
 A:-Computer Assisted Teaching
 B:-Micro-teaching
 C:-Team teaching
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B

Question18:-________ are very useful to test the power of expression of the students.
 A:-Objective type Questions
 B:-Essay Questions
 C:-True or False Questions
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B

Question19:-Which of the following abilities cannot be assessed in a written test?
 A:-Spelling and Punctuation
 B:-Vocabulary
 C:-Pronunciation
 D:-Phrase patterns and sentence constructions
 Correct Answer:- Option-C

Question20:-Which are the characteristics of a good text book?
 A:-Vocabulary and structure
 B:-Subject matter
 C:-Exercises and illustrations
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D

Question21:-Who is the author of these lines?
Unless this general evil they maintain,
All men are bad, and in their badness reign.
 A:-Shakespeare
 B:-Earl of Southey
 C:-Queen Elizabeth
 D:-John Milton
 Correct Answer:- Option-A

Question22:-Which poem ends with the following line?
"They also serve who only stand and wait."
 A:-Fro Lippo Lippi
 B:-On His Blindness
 C:-Daffodils
 D:-Scholar Gypsy
 Correct Answer:- Option-B

Question23:-The meter in which Elegy Written in a Country Churchyard is written:
 A:-Iambic pentametre
 B:-iambic monometre
 C:-iambic dimetre
 D:-iambic trimetre
 Correct Answer:- Option-A

Question24:-When was Ode on a Grecian Urn written?
 A:-1817
 B:-1818
 C:-1819
 D:-1820
 Correct Answer:- Option-C

Question25:-Who was Telemachus?
 A:-The Son of Ulysses
 B:-Ulysses himself
 C:-A popular Priest
 D:-An Oracle
 Correct Answer:- Option-A

Question26:-Which poem of Sylvia Plath is rich with Holocaust imagery?
 A:-Lady Lazarus
 B:-Daddy
 C:-The Colossus
 D:-Crossing the Water
 Correct Answer:- Option-B

Question27:-In which anthology of Kamala Das the poem An Introduction appeared?
 A:-Summer In Calcutta
 B:-the Descendants
 C:-Ya Allah!
 D:-Only the Soul Knows how to Sing
 Correct Answer:- Option-A

Question28:-The predominant themes of Frost’s poem Home Burial are...
 A:-Death of a child and collapse of a marriage
 B:-First World War
 C:-Death and Rebirth
 D:-Politics and democracy
 Correct Answer:- Option-A

Question29:-Wole Soyinka is a ------------------poet
 A:-South African
 B:-Kenyan
 C:-Latin American
 D:-Nigerian
 Correct Answer:- Option-D

Question30:-Who is the author of the poem This is a Photograph of Me?
 A:-Kamala Das
 B:-Emily Dickinson
 C:-Margaret Atwood
 D:-Sylvia Plath
 Correct Answer:- Option-C

Question31:-What instrument does Nora use to dance the tarantella?
 A:-Trumpet
 B:-Tambourine
 C:-Violin
 D:-Drums
 Correct Answer:- Option-B

Question32:-Maurya in Risers to the Sea tries to discourage ------------, her last living son from going to Connemara country fair in the mainland.
 A:-Patch
 B:-Michael
 C:-Sheamus
 D:-Bartley
 Correct Answer:- Option-D

Question33:-The original subtitle of Oscar Wilde's The Importance of Being Earnest is --------
 A:-A Trivial Comedy for Subtle People
 B:-A Comedy in Three Acts
 C:-A Trivial Comedy for Serious People
 D:-A Severe Comedy of Manners
 Correct Answer:- Option-C


Question34:-The film version of Shaw's Pygmalion is -------------
 A:-My Flower Lady
 B:-My Fair Lady
 C:-Cockney Dialect of Eliza Doolittle
 D:-Pygmalion: The Sculptor
 Correct Answer:- Option-B

Question35:-Snake is a character in --------
 A:-The School for Scandal
 B:-The Importance of Being Earnest
 C:-The Critic
 D:-She Stoops to Conquer
 Correct Answer:- Option-A

Question36:-Who kills Macbeth in the battle at the end of the play?
 A:-Malcolm
 B:-Banquo
 C:-Fleance
 D:-Macduff
 Correct Answer:- Option-D

Question37:-Who becomes blind in the Second Act of Beckett's play Waiting for Godot?
 A:-Lucky
 B:-Pozzo
 C:-Didi
 D:-Gogo
 Correct Answer:- Option-B

Question38:-What is the sweet that Nora has been forbidden to eat?
 A:-Candy Canes
 B:-Fruit Cakes
 C:-Macaroons
 D:-Nut Cakes
 Correct Answer:- Option-C

Question39:-Which character in Death of a Salesman says, "He had the wrong dreams. All, all wrong"?
 A:-Biff
 B:-Hap
 C:-Charley
 D:-Bernard
 Correct Answer:- Option-A

Question40:-Tom Wingfield in The Glass Menagerie is interested in writing ---------
 A:-Fiction
 B:-Poetry
 C:-Journalistic Essays
 D:-Plays
 Correct Answer:- Option-B

Question41:-Who plays the villainous role in The God of Small Things?
 A:-Mammachi
 B:-Pappachi
 C:-Chacko
 D:-Baby Kochamma
 Correct Answer:- Option-D

Question42:-According to Dr. Radhakrishnan, the three obstacles that stand in the way of development are:
 A:-Ignorance, disease, and poverty
 B:-Unemployment, lack of skilled workmen, and poverty
 C:-Overpopulation, labour unrest and energy crisis
 D:-Corruption, communalism and terrorism
 Correct Answer:- Option-A

Question43:-In "Of Studies", Bacon says that "Histories make man -----------"
 A:-Witty
 B:-Wise
 C:-Subtle
 D:-Grave
 Correct Answer:- Option-B

Question44:-Emily Bronte's Wuthering Heights was published in -------
 A:-1845
 B:-1846
 C:-1847
 D:-1848
 Correct Answer:- Option-C

Question45:-In Toni Morrison's The Bluest Eye, ----------- is obsessed with white complexion.
 A:-Claudia
 B:-Pecola
 C:-Bertha
 D:-Cholly
 Correct Answer:- Option-B

Question46:-Who is Santiago's only friend and companion in The Old Man and the Sea?
 A:-Manolin
 B:-Marlin
 C:-The Sea
 D:-The Fish
 Correct Answer:- Option-A

Question47:-Who is the sympathetic character in Orwell's Animal Farm?
 A:-Snowball
 B:-Napoleon
 C:-Squealer
 D:-Boxer
 Correct Answer:- Option-D

Question48:-The essay 'On Tolerance" is written by ---------
 A:-Steele
 B:-A. G. Gardiner
 C:-Francis Bacon
 D:-E. M. Forster
 Correct Answer:- Option-D

Question49:-Arundhati Roy's The God of Small Things bagged the -------- for fiction in 1997.
 A:-Pulitzer Prize
 B:-Kerala Sahitya Academy Award
 C:-Booker Prize
 D:-Kendra Sahitya Academy Award
 Correct Answer:- Option-C

Question50:-Emily Bronte's Wuthering Heights is a ---------- novel.
 A:-Picaresque
 B:-Gothic
 C:-Epistolary
 D:-Stream of Consciousness
 Correct Answer:- Option-B

Question51:-Rasa in Sanskrit means:
 A:-Emotion
 B:-Balance
 C:-Essence
 D:-Anger
 Correct Answer:- Option-C

Question52:-Who is the author of Dhvanyaloka?

 A:-Anandavardhana
 B:-Abhinava Gupta
 C:-Valmiki
 D:-Vyasa
 Correct Answer:- Option-A

Question53:-What is meant by Peripeteia?
 A:-tragic flaw
 B:-Catharsis
 C:-plot
 D:-Reversal
 Correct Answer:- Option-D

Question54:-When was the Preface to Lyrical Ballads published?
 A:-1800
 B:-1600
 C:-1900
 D:-1700
 Correct Answer:- Option-A

Question55:-Who made the following remarks:
“Good Sense is the Body of poetic genius, Fancy its Drapery, Motion its Life, and Imagination the Soul that is everywhere”.
 A:- Shelley
 B:-Wordsworth
 C:-Coleridge
 D:-Keats
 Correct Answer:- Option-C

Question56:-Tradition and Individual Talent was published first in
 A:-The Egoist
 B:-The Sacred Wood
 C:-the Waste Land
 D:-Selected Essays
 Correct Answer:- Option-A

Question57:-What does signifier mean according to Saussure?
 A:-Sign
 B:-shape
 C:-idea
 D:-concept
 Correct Answer:- Option-B

Question58:-Whose name is associated with the term gynocriticism?
 A:-Kamala Das
 B:-Showalter
 C:-Mathew Arnold
 D:-TS Eliot
 Correct Answer:- Option-B

Question59:-Who wrote the book The Postmodern Condition: A Report on Knowledge?
 A:-Jean- Francois Lyotard
 B:-Jacques Derrida
 C:-Noam Chomsky
 D:-Edward Said
 Correct Answer:- Option-A

Question60:-The Wretched of the Earth is penned by
 A:-Gayatri Spivak
 B:-Ben Okri
 C:-Franz Fanon
 D:-Chinua Achebe
 Correct Answer:- Option-C

Question61:-Smallest distinctive unit of sound in the sound system of language is called a ----------
 A:-Morpheme
 B:-Phoneme
 C:-Allomorph
 D:-Allophone
 Correct Answer:- Option-B

Question62:-Words like 'Motel', 'Brunch' and 'Smog' are formed in a special way and this process is known as ------------
 A:-Blending
 B:-Back-formation
 C:-Clipping
 D:-Autonomasia
 Correct Answer:- Option-A

Question63:-Immediate Constituent Analysis (ICA), essentially a structuralist tool for syntactic analysis, was first introduced by ----------
 A:-Chomsky
 B:-Saussure
 C:-Sapir
 D:-Bloomfield
 Correct Answer:- Option-D

Question64:-The native speaker's knowledge of the structure of a language is his linguistic -----------
 A:-Performance
 B:-Parole
 C:-Competence
 D:-Style
 Correct Answer:- Option-C

Question65:- ------------is the active articulator in the oral cavity.
 A:-Alveolar
 B:-Teeth
 C:-Palate
 D:-Tongue
 Correct Answer:- Option-D

Question66:-English RP has ---------- pure vowels or monothongs.
 A:-12
 B:-20
 C:-24
 D:-44
 Correct Answer:- Option-A

Question67:-A phonemic transcription is also called --------- transcription.
 A:-Allophonic
 B:-Narrow
 C:-Convergent
 D:-Broad
 Correct Answer:- Option-D

Question68:-Statements are normally spoken in the --------------tone.
 A:-Rising
 B:-Falling
 C:-Fall-rise
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B

Question69:-The study of meaning and its manifestation in language is referred to as ----------
 A:-Poetics
 B:-Rhetoric
 C:-Semantics
 D:-Semiology
 Correct Answer:- Option-C

Question70:-Germanic languages are also known by the term -------------
 A:-Teutonic
 B:-Latinate
 C:-Balto Slavonic
 D:-Celtic
 Correct Answer:- Option-A

Question71:-Correct the following sentence, where necessary :-
It is high time he improves his behaviour.
 A:-It is high time he improved his behaviour.
 B:-It is high time he will improve his behaviour.
 C:-It was high time he improves his behaviour.
 D:-It was high time he will improve his behaviour.
 Correct Answer:- Option-A

Question72:-They _____________ at about one O'clock.
 A:-have usually lunch
 B:-lunch usually have
 C:-usually have lunch
 D:-usually lunch have
 Correct Answer:- Option-C

Question73:-He is the ________ to this estate.
 A:-Hair
 B:-Hier
 C:-Hare
 D:-Heir
 Correct Answer:- Option-D

Question74:-Which of the following idioms means "something which causes quarrel"?
 A:-At sixes and sevens
 B:-Apple of discord
 C:-At arm's length
 D:-A cat and dog life
 Correct Answer:- Option-B

Question75:-The antonym of "adversity" is __________
 A:-Scarcity
 B:-Forbearance
 C:-Deficiency
 D:-Prosperity
 Correct Answer:- Option-D

Question76:-The word "callous" means __________
 A:-Serene
 B:-Insensitive
 C:-Cool-headed
 D:-Chronic
 Correct Answer:- Option-B

Question77:-Write one word for "that which cannot be conquered or defeated".
 A:-Inevitable
 B:-Invincible
 C:-Inflammable
 D:-Innocuous
 Correct Answer:- Option-B

Question78:-Which of the following words means "skilled" or "expert"?
 A:-Adept
 B:-Adapt
 C:-Adopt
 D:-Abstain
 Correct Answer:- Option-A

Question79:-Which of the following idioms means "to break an uncomfortable silence"?
 A:-Break down
 B:-Break away
 C:-Break the record
 D:-Break the ice
 Correct Answer:- Option-D

Question80:-A picture is ___________ on the wall.
 A:-Hung
 B:-Hang
 C:-Hanged
 D:-Hangs
 Correct Answer:- Option-A

Question81:-Spain is _________ European country.
 A:-the
 B:-an
 C:-of
 D:-a
 Correct Answer:- Option-D

Question82:-You should sympathize ___________ the blind.
 A:-at
 B:-for
 C:-with
 D:-against
 Correct Answer:- Option-C

Question83:-It is amazing how much George ________ his grandfather.
 A:-resemble
 B:-resembles
 C:-is resemble
 D:-is resembling
 Correct Answer:- Option-B

Question84:-My aunt Martha ____________ to smoke a lot.
 A:-is used
 B:-has used
 C:-used
 D:-was used
 Correct Answer:- Option-C

Question85:-She hardly remembers anything, __________
 A:-doesn't she?
 B:-is she?
 C:-does she?
 D:-isn't she?
 Correct Answer:- Option-C

Question86:-"Invite him to the meeting."
Which among the following options is true when the above sentence is converted into passive voice?
 A:-We will invite him to the meeting.
 B:-Let him be invited to the meeting.
 C:-Let us invite him to the meeting.
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B

Question87:-"And" is an example of __________
 A:-Subordinating conjunction
 B:-Correlative conjunction
 C:-Co-ordinating conjunction
 D:-None of the above

 Correct Answer:- Option-C

Question88:-A ___________ is made up of two or more main clauses.
 A:-Simple sentence
 B:-Complex sentence
 C:-Kernel sentence
 D:-Compound sentence
 Correct Answer:- Option-D

Question89:-He will say, "I am not well."
Which among the following options is true, when the above sentence is converted into indirect speech?
 A:-He will say that he is not well.
 B:-He would say that he is not well.
 C:-He will say that he was not well.
 D:-He would say that he was not well.
 Correct Answer:- Option-A

Question90:-Tom offered __________ us to the railway station.
 A:-drive
 B:-driving
 C:-to drive
 D:-driver
 Correct Answer:- Option-C

Question91:-Who proposed the concept of Radical Behaviourism?
 A:-Watson
 B:-Jung
 C:-Freud
 D:-Skinner
 Correct Answer:- Option-D

Question92:-Who authored the book The Teacher’s Word Book
 A:-Thorndike
 B:-Pavlov
 C:-Maslow
 D:-Irving Lorge
 Correct Answer:- Option-A

Question93:-The founder of Constructivism
 A:-Seymer Papert
 B:-Jean Piaget
 C:-Dewey
 D:-Edgar Morin
 Correct Answer:- Option-B

Question94:-Stephen Krashen’s name is associated with
 A:-Operant Conditioning
 B:-b) Educational Psychology
 C:-Theory of Second Language Acquisition
 D:-Knowledge Theory
 Correct Answer:- Option-C

Question95:-T L stands for
 A:-Total Linguistics
 B:-Total Language
 C:-Target Language
 D:-Theory of Languages
 Correct Answer:- Option-C

Question96:-In which method of teaching, stress is being given to pronunciation?
 A:-Direct Method
 B:-Grammar translation Method
 C:-Audio-lingual
 D:-Indirect Method
 Correct Answer:- Option-A

Question97:-ICT means
 A:-Information and Collaborative Technology
 B:-Information and Communicable Technology
 C:-Information and Communication Technology
 D:-Internal Communication Theory
 Correct Answer:- Option-C

Question98:-The educational testing must be
 A:-reliable
 B:-subjective
 C:-biased
 D:-rigid
 Correct Answer:- Option-A

Question99:-Kinesthetic learners are
 A:-fast learners
 B:-read-write learners
 C:-listeners for verbalizing
 D:-Using all their senses for learning

 Correct Answer:- Option-D
Question100:-Kerala Curriculum Framework (KCF) was published in
 A:-1997
 B:-2000
 C:-2003
 D:-2007
 Correct Answer:- Option-D
HSA (ENGLISH ) SOLVED QUESTION PAPER 20.08.2015 HSA (ENGLISH ) SOLVED QUESTION PAPER 20.08.2015 Reviewed by PSC BOOK on 19:26 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.