DAIRY EXTENSION OFFICER SOLVED QUESTION PAPER 01.07.2015

KERALA PSC DAIRY EXTENSION OFFICER SOLVED QUESTION PAPER 01.07.2015 || ANSWER KEY || PSC PREVIOUS QUESTION PAPER


Question1:-'Vala Samudaya Parishkarani Sabha' is connected with ?
 A:-Ayyankali
 B:-Vaikunda Swami
 C:-Pandit K P Karuppan
 D:-Vagbhadanandan
 Correct Answer:- Option-C

Question2:-Who was selected as 'the Player of the series' of 2015 ICC World Cup?
 A:-Mitchell Starc
 B:-James Faulkner
 C:-Mitchell Johnson
 D:-Tim Southee
 Correct Answer:- Option-A

Question3:-The Idea of Directive Principles was borrowed by India from?
 A:-USA
 B:-Ireland
 C:-Canada
 D:-Germany
 Correct Answer:- Option-B

Question4:-Domestic Violence Act was passed in the year?
 A:-2008
 B:-2007
 C:-2005
 D:-2006
 Correct Answer:- Option-C

Question5:-The Magazine 'Bhashaposhini' is associated with?
 A:-C Krishnan
 B:-Kumaran Assan
 C:-K Sukumaran
 D:-Kandathil Varghese Mappillai
 Correct Answer:- Option-D

Question6:-The first exclusive educational satellite of India?
 A:-METSAT
 B:-EDUSAT
 C:-MOM
 D:-APPLE
 Correct Answer:- Option-B

Question7:-The term 'Socialist and Secular' were added to the Preamble of Indian Constitution through .......... Amendment?
 A:-73rd Amendment
 B:-86th Amendment
 C:-42nd Amendment
 D:-24th Amendment
 Correct Answer:- Option-C

Question8:-The first state which fixed minimum educational qualification to contest for Panchayath polls?
 A:-Rajastan
 B:-Madhyapradesh
 C:-Haryana
 D:-Punjab
 Correct Answer:- Option-A

Question9:-Choose the right option in connection with Temple Entry Proclamation?
 A:-1936 December 11
 B:-1936 March 12
 C:-1936 November 11
 D:-1936 November 12
 Correct Answer:- Option-D


Question10:-The father of the Cartoon ' Common man'?
 A:-Sankar
 B:-MF Hussain
 C:-RK Laxman
 D:-Gopikrishna
 Correct Answer:- Option-C
Question11:-The Article which abolishes Untouchability?
 A:-Article 17
 B:-Article 19
 C:-Article 14
 D:-Article 15
 Correct Answer:- Option-A
Question12:-Which day is observed as 'Pravasi Baratiya Divas'?
 A:-March 12
 B:-November 11
 C:-October 24
 D:-January 9
 Correct Answer:- Option-D

Question13:-Who was the author of 'Pattabakki', the first political drama in Kerala?
 A:-TC Achuthamenon
 B:-K Damodaran
 C:-PK Kocheepan Tharakan
 D:-CV Raman Pillai
 Correct Answer:- Option-B

Question14:-The Article 16 of Indian Constitution guarantees?
 A:-Prohibits human trafficking
 B:-Prohibits Child Labour
 C:-Equality of opportunity in maters of public employment
 D:-Environmental Protection
 Correct Answer:- Option-C

Question15:-Which of the following Committee is associated with Fundamental Duties?
 A:-Ashok Mehta Committee
 B:-Balwant Rai Mehta Committee
 C:-LM Singhvi Committee
 D:-Swaran Singh Committee
 Correct Answer:- Option-D

Question16:-Who wrote 'Samkshepa Vedartham'?
 A:-Clement Pianius
 B:-Van Rheede
 C:-George Mathan
 D:-Herman Gundert
 Correct Answer:- Option-A
Question17:-Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act aims to provide at least ?
 A:-100 days of wage employment in a Calendar year
 B:-100 days of wage employment in a financial year
 C:-100 days of wage employment in two years
 D:-100 days of free employment in two years
 Correct Answer:- Option-B
Question18:-Prof.Shantha Sinha is associated with ?
 A:-UNICEF
 B:-SEWA
 C:-KWC
 D:-NCPCR
 Correct Answer:- Option-D
Question19:-The word 'Lokpal' was coined by ?
 A:-LM Singhvi
 B:-Asokee Kumar Sen
 C:-Morarji Desai
 D:-Jawaharlal Nehru
 Correct Answer:- Option-A
Question20:-International Wmen's Day?
 A:-February 8
 B:-March 8
 C:-May 8
 D:-October 8
 Correct Answer:- Option-B
Question21:-Which among the following contain 65-85 percent milk fat
 A:-Table cream
 B:-Whipping cream
 C:-Heavy cream
 D:-Plastic cream
 Correct Answer:- Option-D
Question22:-The viscosity of the cream can be increased by
 A:-Double stage homogenization
 B:-Fast cooling of cream
 C:-Ageing of cream
 D:-Decreasing the fat percentage
 Correct Answer:- Option-C
Question23:-Feathering in hot coffee is due to defect in cream caused by
 A:-Excessive homogenization pressure
 B:-Excess heating of cream during pasteurization
 C:-Fat hydrolysis due to lipase action
 D:-Growth of proteolytic bacteria in cream
 Correct Answer:- Option-A
Question24:-In Swiss cheese making, the lactic acid bacteria convert lactose to lactic acid, which in turn is used by propioni bacteria to produce propionic acid. this is an example for
 A:-Synergism
 B:-Probiosis
 C:-Metabiosis
 D:-Antibiosis
 Correct Answer:- Option-C
Question25:-The production of gas in canned dairy products cause bulging of cans and it can be caused by
 A:-Candida pseudotropicalis
 B:-Escherichia coli
 C:-Clostridium butyricum
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question26:-If the standard plate count per milliliter of raw milk is in the range of 2,00,000 to 1 million, the grade recommended by Indian Standards Institution is
 A:-Very good
 B:-Good
 C:-Fair
 D:-Poor
 Correct Answer:- Option-B
Question27:-Which among the following is lower in buffalo milk as compared to cow milk
 A:-pH
 B:-Viscosity
 C:-Curd tension
 D:-Rennet clotting time
 Correct Answer:- Option-D
Question28:-Which among the following khoa based sweet is prepared by mixing khoa with maida in about 3:1 ratio
 A:-Burfi
 B:-Gulabjamun
 C:-Kalakand
 D:-Peda
 Correct Answer:- Option-B
Question29:-Which among the following has the highest sweetening power
 A:-Fructose

 B:-Sucrose
 C:-Maltose
 D:-Lactose
 Correct Answer:- Option-A
Question30:-The area of the tongue with more sensitivity for sweetness is
 A:-Tip of the tongue
 B:-Middle of the tongue
 C:-Back of the tongue
 D:-Edges of the tongue
 Correct Answer:- Option-A
Question31:-Which of the following is a cultivar of guinea grass
 A:-Jawahar
 B:-Hamil
 C:-Rahuri
 D:-Gajraj
 Correct Answer:- Option-B
Question32:-The multipurpose fodder tree species commonly used for live fencing in Kerala
 A:-Gliricidia
 B:-Sesbania grandiflora
 C:-Calliandra calothyrsus
 D:-Hedge lucerne
 Correct Answer:- Option-A
Question33:-Which of the following is a annual grass
 A:-Buffel grass
 B:-Gamba grass
 C:-Setaria grass
 D:-Deenanath grass
 Correct Answer:- Option-D
Question34:-Vijay composite is a cultivar of
 A:-Fodder Sorghum
 B:-Fodder Maize
 C:-Fodder Bajra
 D:-Hybrid Napier
 Correct Answer:- Option-B
Question35:-Which of the following fodder can be cultivated in poorly drained land
 A:-Buffel grass
 B:-Gamba grass
 C:-Para grass
 D:-Guinea grass
 Correct Answer:- Option-C
Question36:-Which of the following fodder crop is best suited for silage making
 A:-Fodder maize
 B:-Para grass
 C:-Guinea grass
 D:-Congo-signal grass
 Correct Answer:- Option-A
Question37:-The process of conversion of plant and animal residues to quickly utilizable form to improve and maintain soil fertility
 A:-Manuring
 B:-Composting
 C:-Scarification
 D:-Harrowing
 Correct Answer:- Option-B
Question38:-An important tropical pulse crop profitably grown as a summer crop in rice fallows in Kerala in rotation sequence
 A:-Cow pea
 B:-Alfalfa
 C:-Berseem
 D:-Cluster beans
 Correct Answer:- Option-A
Question39:-In hay making, the moisture content of the forage crop is reduced to
 A:-5-10%
 B:-15-20%
 C:-25-35%
 D:-40-50%
 Correct Answer:- Option-B
Question40:-The fertilizer or manure that has to be applied as top dressing after each harvest in cultivation of guinea grass
 A:-Farmyard manure
 B:-Nitrogen fertilizer
 C:-Phosphorus fertilizer
 D:-Potassium fertilizer
 Correct Answer:- Option-B
Question41:-The seed rate per hectare required for establishment of maize by dibbling
 A:-10-30 Kg
 B:-40-60 Kg
 C:-90-110 Kg
 D:-130-150 Kg
 Correct Answer:- Option-B
Question42:-The type of cleaning agent most suitable for rubber parts in dairy equipments
 A:-Strong alkalies
 B:-Weak alkalies with sodium silicate as inhibitor
 C:-Weak alkalies with sodium sulphite as inhibitor
 D:-Weak acids
 Correct Answer:- Option-A
Question43:-Egg solids can be added as an ingredient in ice-cream manufacture to
 A:-Improve stabilization
 B:-Improve whipping ability
 C:-Improve emulsification
 D:-Improve fat content
 Correct Answer:- Option-B
Question44:-Which of the following help in predicting the shelf life of ghee

 A:-Polenske number
 B:-Kirschner value
 C:-Saponification number
 D:-Induction period for oxygen absorption
 Correct Answer:- Option-D
Question45:-Which is a synergist that significantly increase the activity of primary anti-oxidants
 A:-Ascorbic acid
 B:-Butylated hydroxy anisole
 C:-β - carotene
 D:-Butylated hydroxy toluene
 Correct Answer:- Option-A
Question46:-Bluish grey or brownish milk can be due to proliferation of which bacteria in milk
 A:-Streptococcus lactis
 B:-Serratia marcescens
 C:-Pseudomonas syncyanea
 D:-Micrococcus reseus
 Correct Answer:- Option-C
Question47:-Bitter flavour in milk can be due to proliferation of
 A:-Escherichia coli
 B:-Streptococcus lactis
 C:-Micrococcus species
 D:-Yeast
 Correct Answer:- Option-C
Question48:-Paneer manufactured using citric acid as coagulant give
 A:-Good flavour
 B:-Higher guminess
 C:-Higher chewiness
 D:-Maximum hardness
 Correct Answer:- Option-D
Question49:-The anti-fungal agent that can be used to control surface spoilage of paneer
 A:-Sodium alginate
 B:-Chlorinated water
 C:-Disodium phosphate
 D:-Trisodium phosphate
 Correct Answer:- Option-B
Question50:-The type of milk more suitable to produce channa which offers good rossogolla
 A:-Milk with fat content below 3 percent
 B:-Presence of colostrum milk
 C:-Buffalo milk
 D:-Mixture of 75% buffalo milk and 25% cows milk
 Correct Answer:- Option-D
Question51:-Which is not a rapid platform test performed for raw milk
 A:-Direct microscopic count
 B:-Clot on boiling test
 C:-Standard plate count
 D:-Titratable acidity
 Correct Answer:- Option-C
Question52:-Flat or insipid flavour in butter is due to
 A:-Excess washing of butter granules
 B:-Presence of lactic acid
 C:-Presence of salt
 D:-Presence of metal ions
 Correct Answer:- Option-A
Question53:-Hydrolytic rancidity in butter is due to
 A:-Action of lipase on fat to produce free fatty acids
 B:-Oxidation of unsaturated fatty acids
 C:-Growth of moulds that convert fatty acids to ketones
 D:-Breakdown of proteins by putrefactive organisms
 Correct Answer:- Option-A
Question54:-The prescribed microbiological standard for ice-cream as per Bureau of Indian Standards
 A:-Standard Plate Count per gram not more than 2,00,000
 B:-Coliform count per gram not more than 90
 C:-Standard Plate Count per gram not more than 1,50,000
 D:-Coliform count per gram not more than 70
 Correct Answer:- Option-B
Question55:-The optimal temperature for growth of lactic starters like Streptococcus lactis is
 A:-20-27°C
 B:-27-32°C
 C:-32-37°C
 D:-37-42°C
 Correct Answer:- Option-B
Question56:-The purity of starter culture can be tested using
 A:-Horrell-Elliker test
 B:-Creatine test
 C:-Resazurin reduction time test
 D:-Catalase test
 Correct Answer:- Option-D
Question57:-The type of yoghurt produced after fermentation in bulk and coagulam is broken prior to cooling
 A:-Set yoghurt
 B:-Stirred yoghurt
 C:-Concentrated yoghurt
 D:-Dried yoghurt
 Correct Answer:- Option-B
Question58:-The freezing point of cow milk is
 A:-0.555°C
 B:-0.560°C
 C:-0.575°C
 D:-0.588°C
 Correct Answer:- Option-A

Question59:-The bound water in milk is
 A:-50% held by casein, 30% by albumin and 20% by globulin
 B:-50% held by casein and 50% by albumin and globulin
 C:-50% held by casein and 30% by albumin and globulin
 D:-50% held by casein, 20% by albumin and 30% by globulin
 Correct Answer:- Option-C
Question60:-Sandy texture defect in ice-cream is due to
 A:-High lactose
 B:-Temperature fluctuation
 C:-Long storage
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question61:-Which vitamin is essential for the health and normal functioning of epithelial tissue in animal body
 A:-Vitamin A
 B:-Vitamin D
 C:-Vitamin E
 D:-Vitamin K
 Correct Answer:- Option-A
Question62:-Which of the following major element is needed for blood clotting and tissue excitability
 A:-Sodium
 B:-Chlorine
 C:-Calcium
 D:-Potassium
 Correct Answer:- Option-C
Question63:-An intimate mixture of concentrates and roughages fed to cattle in the desired proportion is called
 A:-Challenge feeding
 B:-Complete feeding
 C:-Least cost feeding
 D:-Phase feeding
 Correct Answer:- Option-B
Question64:-Which of the following is essential for proper rumen fermentation leading to acetic acid production
 A:-Fat soluble vitamins
 B:-Water soluble vitamins
 C:-Crude fibre
 D:-Crude fat
 Correct Answer:- Option-C
Question65:-The cationic detergent used as an effective dairy sanitizer is
 A:-Bleaching powder
 B:-Quaternary ammonium compounds
 C:-Washing soda
 D:-Caustic soda
 Correct Answer:- Option-B
Question66:-Which of the following is a water soluble vitamin
 A:-Vitamin A
 B:-Vitamin C
 C:-Vitamin D
 D:-Vitamin E
 Correct Answer:- Option-B
Question67:-Foot and Mouth disease is a
 A:-Bacterial disease
 B:-Fungal disease
 C:-Metabolic disease
 D:-Viral disease
 Correct Answer:- Option-D
Question68:-A feed which contains higher level of primary nutrients, and less crude fibre and low moisture is called
 A:-Concentrate
 B:-Pasture
 C:-Legume
 D:-Roughage
 Correct Answer:- Option-A
Question69:-Which of the following is not a symptom of heat in dairy cows
 A:-Restlessness
 B:-Mounting other cows
 C:-Bloody discharge from vulva
 D:-Frequent bellowing
 Correct Answer:- Option-C
Question70:-The udder of a good dairy cow should be
 A:-Long and narrow
 B:-Symmetrical, round and hard on palpation
 C:-Smooth, well collapsed after milking and pendulous
 D:-Wide and deep, and extend well up behind
 Correct Answer:- Option-D
Question71:-The buffalo breed indigenous to Nilgiri hills in Tamilnadu
 A:-Bhadawari
 B:-Toda
 C:-Murrah
 D:-Mehsana
 Correct Answer:- Option-B
Question72:-The fat content of milk in general increase in
 A:-Final strippings from the udder
 B:-Indigenous breeds as compared to exotic breeds
 C:-More roughage portion in diet
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question73:-Which method is not recommended in hand milking
 A:-Dry hand milking
 B:-Stripping
 C:-Full hand milking
 D:-Knuckling
Correct Answer:- Option-D
Question74:-The metal portion of the milking machine that houses the rubber liner inside with space between to alternate the pressure by connecting to air hose
 A:-Teat cup shell
 B:-Teat cup claw
 C:-Pulsator
 D:-Bucket
 Correct Answer:- Option-A
Question75:-The Indian breed of cattle with long pendulous ears resembling a curled leaf is
 A:-Sahiwal
 B:-Red Sindhi
 C:-Gir
 D:-Deoni
 Correct Answer:- Option-C
Question76:-Which is not true with regard to colostrum
 A:-It contains large amounts of gamaglobulins
 B:-It contain more total protein than whole milk
 C:-It contain more fat than whole milk
 D:-It gives a laxative effect
 Correct Answer:- Option-C
Question77:-Which of the following exotic cattle breed was not used in the cross-breeding programme in Kerala
 A:-Ayrshire
 B:-Jersey
 C:-Brown Swiss
 D:-Holstein Friesian
 Correct Answer:- Option-A
Question78:-The act of stopping the lactation of a cow in preparation for her next lactation is
 A:-Flushing
 B:-Grading up
 C:-Steaming up
 D:-Drying off
 Correct Answer:- Option-D
Question79:-Which is the buffalo breed from Uttar pradesh
 A:-Jaffarabadi
 B:-Murrah
 C:-Bhadawari
 D:-Nagpuri
 Correct Answer:- Option-C
Question80:-The normal respiration rate per minute in dairy cow is
 A:-15-20
 B:-25-30
 C:-35-40
 D:-55-60
 Correct Answer:- Option-B
Question81:-When the steam contains moisture in suspension, it is called
 A:-Dry saturated steam
 B:-Dry steam
 C:-Wet steam
 D:-Super heated steam
 Correct Answer:- Option-C
Question82:-Which of the following is false with regard to a refrigerant
 A:-Refrigerant should not decompose at any temperature normally encountered
 B:-Refrigerant should posses high thermal conductivity
 C:-The electrical resistance of a refrigerant is important
 D:-Liquid and vapour refrigerant should have high viscosity
 Correct Answer:- Option-D
Question83:-A large increase in deposit formation during milk processing can be expected
 A:-If preheating milk to temperatures between 65-90°C
 B:-If building up a back pressure
 C:-If β-lactoglobulin is added
 D:-If pH value is lowered from 6.8 to 6.4
 Correct Answer:- Option-D
Question84:-The type of corrosion that occurs when two different metals are in contact in the presence of a conductive solution
 A:-Pitting corrosion
 B:-Inter-granular corrosion
 C:-Galvanic corrosion
 D:-Crevice corrosion
 Correct Answer:- Option-C
Question85:-Which of the following packaging material can be used in a wide temperature range of -50°C to +150°C and has impermeability to odours
 A:-Polyester
 B:-Polyamide
 C:-Polythene
 D:-Polycarbonate
 Correct Answer:- Option-A
Question86:-The type of evaporation in which the process cost is reduced by reducing the steam consumption
 A:-Multiple effect evaporator
 B:-Plate evaporator
 C:-Circulation evaporator
 D:-Horizontal tube evaporator
 Correct Answer:- Option-A
Question87:-Which of the following is not true in the case of drum drying
 A:-Drum drying requires less space than spray drying
 B:-The flavour of the product is not affected by drum drying
 C:-Alloy steel and nickel plate steel can be used as a material of construction
 D:-The solubility of the product is much lower in drum drying
 Correct Answer:- Option-B
Question88:-The storage temperature needed for Cheddar cheese is
 A:-1°C
 B:-4°C
 C:--20°C

 D:--26°C
 Correct Answer:- Option-A
Question89:-The minimum level of illumination required in the laboratory of a dairy plant
 A:-20 W/m²
 B:-29 W/m²
 C:-13 W/m²
 D:-41 W/m²
 Correct Answer:- Option-D
Question90:-The insulating material known as super insulation in air conditioning industry which can be used for a temperature range of -200°C to +120°C
 A:-Fibre glass
 B:-Foam glass
 C:-Magnesia
 D:-Urethane
 Correct Answer:- Option-D
Question91:-The average air change in meters per change required for good ventilation in dairy processing rooms
 A:-1-3
 B:-2-5
 C:-6-10
 D:-none of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question92:-Which is not true with regard to Casein
 A:-The main sugar in casein is sialic acid
 B:-Casein contains all essential amino acids
 C:-α and β casein are soluble at isoelectric point
 D:-Casein contains 0.78% sulphur
 Correct Answer:- Option-C
Question93:-Which is not true in case of hydrolyzed lactose
 A:-The solubility of hydrolyzed lactose increases up to 60 g/100 ml of water
 B:-Hydrolyzed lactose is a syrup with a dry matter content of about 70 percent
 C:-Hydrolysis of lactose decreases its sweetening power by almost two times
 D:-There will be more browning in use of hydrolyzed lactose
 Correct Answer:- Option-C
Question94:-Which of the following method is not used in determining the lactose content
 A:-Polarimetric method
 B:-Chromatographic method
 C:-Rose-Gottlieh method
 D:-Picric acid method
 Correct Answer:- Option-C
Question95:-The Central Institute for research on cattle is located in
 A:-Meerut
 B:-Lucknow
 C:-Avikanagar
 D:-Karnal
 Correct Answer:- Option-A
Question96:-Indian Grassland and Fodder research institute is located in
 A:-Hyderabad
 B:-Nagpur
 C:-Jhansi
 D:-Lucknow
 Correct Answer:- Option-C
Question97:-The audio autobiography of Dr. Varghese Kurien
 A:-The man who made the Elephant dance
 B:-I too had a dream
 C:-An unfinished dream
 D:-The Man with the billion litre idea
 Correct Answer:- Option-A
Question98:-The defeciency of which of the trace mineral can lead to anaemia
 A:-Iron
 B:-Copper
 C:-Cobalt
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question99:-Which of the following hormone provide the stimulus which lead to parturition
 A:-Prolactin
 B:-Progesterone
 C:-Cortisol
 D:-Thyroxine
 Correct Answer:- Option-C
Question100:-The floor space required for a cow in the covered area of a loose house
 A:-12 m²
 B:-8.5 m²
 C:-5 m²
 D:-3.5 m²
 Correct Answer:- Option-D
DAIRY EXTENSION OFFICER SOLVED QUESTION PAPER 01.07.2015 DAIRY EXTENSION OFFICER SOLVED QUESTION PAPER 01.07.2015 Reviewed by PSC BOOK on 02:43 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.