ASSISTANT GRADE II EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2015

KERALA PSC ASSISTANT GRADE II  (KERALA STATE BEVERAGES) EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2015

SELECTED GENERAL KNOWLEDGE FOR ASSISTANT GRADE 2 EXAM 2015


1:-Who among the following started a branch of Brahma Samaj at Kozhikode in 1898 ?
 A:-Ayyathan Gopalan
 B:-K. Ayyappan
 C:-T.K. Madhavan
 D:-P. Narayanan Nair
 Correct Answer:- Option-A

2:-Seethamuthal Sathyavathivare is a work of
 A:-Balamani Amma
 B:-Lalithambika Antharjanam
 C:-Dr. M. Leelavathy
 D:-Kamala Surayya
 Correct Answer:- Option-B

3:-The Malayali who delivered his speech in Malayalam at Oxford University in 1959
 A:-V.K. Krishna Menon
 B:-Mannathu Padmanabhan
 C:-K.P. Kesava Menon
 D:-Captain Lekshmi
 Correct Answer:- Option-B

4:-The leader of the Yachana Yatra in 1931
 A:-A.K. Gopalan
 B:-M.P. Manmathan
 C:-V.T. Bhattathiripad
 D:-Ayyankali
 Correct Answer:- Option-C

5:-Who organized a Misrabhojanam in 1917 at Kozhikode
 A:-K.P. Vallon
 B:-C. Krishnan
 C:-Chovvara Parameswaran
 D:-Sahodaran Ayyappan

 Correct Answer:- Option-D

6:-Drafting Committee chairman of Indian Constitution
 A:-Dr. Rajendra Prasad
 B:-Dr. B R Ambedkar
 C:-Jawaharlal Nehru
 D:-Sardar Vallabjhai Patel
 Correct Answer:- Option-B

7:-The President of India who officially issued a state of emergency in 1975
 A:-Zakir Huzain
 B:-V.V. Giri
 C:-Fakruddin Ali Ahmad
 D:-Neelam Sanjeev Reddy
 Correct Answer:- Option-C

8:-Right to Information Law was passed on
 A:-26 January 2005
 B:-15 June 2005
 C:-15 August 2005
 D:-2 October 2005
 Correct Answer:- Option-B

9:-The ruler who founded the first English school in Travancore
 A:-Chithira Thirunnal
 B:-Sree Moolam Thirunnal
 C:-Swathy Thirunnal
 D:-Vishakham Thirunnal
 Correct Answer:- Option-C

10:-First travelogue in Malayalam
 A:-London Note Book
 B:-Varthamana Pustakam
 C:-Vazhiyorakazchakal
 D:-Israel Yatra
 Correct Answer:- Option-B

11:-Founder of Prathyaksha Raksha Sabha
 A:-Joseph Parekkattil
 B:-Benjamin Bailee
 C:-Charls Mart
 D:-Poykayil Yohannan
 Correct Answer:- Option-D

12:-Travancore State Congress was formed in
 A:-1932
 B:-1936
 C:-1938
 D:-1939
 Correct Answer:- Option-C

14:-The leader of Ezhava Memorial
 A:-G.P. Pillai
 B:-Dr. Palpu
 C:-Nataraja Guru
 D:-Kumaran Asan
 Correct Answer:- Option-B

14:-Paliyam Satyagraha was in the year
 A:-1924
 B:-1931
 C:-1948
 D:-1959
 Correct Answer:- Option-C

15:-Who started the monthly publication Gramadeepam ?
 A:-K. Kelappan
 B:-T.N. Gangadharan
 C:-K.M. Mathew
 D:-K. Balakrishnan
 Correct Answer:- Option-A

ASSISTANT GRADE II EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2015  ASSISTANT GRADE II EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2015 Reviewed by PSC BOOK on 06:56 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.