STATISTICAL ASSISTANT GR- II SOLVED QUESTION PAPER 30.06.2015


KERALA PSC STATISTICAL ASSISTANT GR- II EXAM ANSWER KEY 30.06.2015

Question1:-Drafting Committee chairman of Indian Constitution
 A:-Dr. Rajendra Prasad
 B:-Dr. B R Ambedkar
 C:-Jawaharlal Nehru
 D:-Sardar Vallabjhai Patel
 Correct Answer:- Option-B

Question2:-The President of India who officially issued a state of emergency in 1975
 A:-Zakir Huzain
 B:-V.V. Giri
 C:-Fakruddin Ali Ahmad
 D:-Neelam Sanjeev Reddy
 Correct Answer:- Option-C

Question3:-Right to Information Law was passed on
 A:-26 January 2005
 B:-15 June 2005
 C:-15 August 2005
 D:-2 October 2005
 Correct Answer:- Option-B

Question4:-The ruler who founded the first English school in Travancore
 A:-Chithira Thirunnal
 B:-Sree Moolam Thirunnal
 C:-Swathy Thirunnal
 D:-Vishakham Thirunnal
 Correct Answer:- Option-C

Question5:-First travelogue in Malayalam
 A:-London Note Book
 B:-Varthamana Pustakam
 C:-Vazhiyorakazchakal
 D:-Israel Yatra
 Correct Answer:- Option-B

Question6:-Founder of Prathyaksha Raksha Sabha
 A:-Joseph Parekkattil
 B:-Benjamin Bailee
 C:-Charls Mart
 D:-Poykayil Yohannan
 Correct Answer:- Option-D

Question7:-Travancore State Congress was formed in
 A:-1932
 B:-1936
 C:-1938
 D:-1939
 Correct Answer:- Option-C

Question8:-The leader of Ezhava Memorial
 A:-G.P. Pillai
 B:-Dr. Palpu
 C:-Nataraja Guru
 D:-Kumaran Asan
 Correct Answer:- Option-B

Question9:-Paliyam Satyagraha was in the year
 A:-1924
 B:-1931
 C:-1948
 D:-1959
 Correct Answer:- Option-C

Question10:-Who started the monthly publication Gramadeepam ?
 A:-K. Kelappan
 B:-T.N. Gangadharan
 C:-K.M. Mathew
 D:-K. Balakrishnan
 Correct Answer:- Option-A


Question11:-Who among the following started a branch of Brahma Samaj at Kozhikode in 1898 ?
 A:-Ayyathan Gopalan
 B:-K. Ayyappan
 C:-T.K. Madhavan
 D:-P. Narayanan Nair
 Correct Answer:- Option-A

Question12:-Seethamuthal Sathyavathivare is a work of
 A:-Balamani Amma
 B:-Lalithambika Antharjanam
 C:-Dr. M. Leelavathy
 D:-Kamala Surayya
 Correct Answer:- Option-B
Question13:-The Malayali who delivered his speech in Malayalam at Oxford University in 1959
 A:-V.K. Krishna Menon
 B:-Mannathu Padmanabhan
 C:-K.P. Kesava Menon
 D:-Captain Lekshmi
 Correct Answer:- Option-B
Question14:-The leader of the Yachana Yatra in 1931
 A:-A.K. Gopalan
 B:-M.P. Manmathan
 C:-V.T. Bhattathiripad
 D:-Ayyankali
 Correct Answer:- Option-C
Question15:-Who organized a Misrabhojanam in 1917 at Kozhikode
 A:-K.P. Vallon
 B:-C. Krishnan
 C:-Chovvara Parameswaran
 D:-Sahodaran Ayyappan
 Correct Answer:- Option-D
Question16:-Who is popularly known as Kerala Vyasan ?
 A:-Vallathol Narayana Menon
 B:-A.R. Rajaraja Varma
 C:-Kodungalloor Kunjikkuttan Thampuran
 D:-Keralavarma Valiyakoyi Thampuran
 Correct Answer:- Option-C
Question17:-The birth palace of Ulloor S. Parameswara Iyer
 A:-Kilimanoor
 B:-Pattom
 C:-Mavelikkara
 D:-Changanacherry
 Correct Answer:- Option-D
Question18:-Temple Entry Proclamation was declared on
 A:-1 November 1935
 B:-12 November 1935
 C:-1 November 1936
 D:-12 November 1936
 Correct Answer:- Option-D
Question19:-The Pope who canonized Mar Kurikos Elias Chavara on 23 November 2014
 A:-Pope John Paul I
 B:-Pope John Paul II
 C:-Pope Francis
 D:-Pope Benedict XVI
 Correct Answer:- Option-C
Question20:-Founder of Bachpan Bachao Andolan
 A:-Medha Padkar
 B:-Kailash Satyarthi
 C:-Sundarlal Bahuguna
 D:-Arundhathi Roy
 Correct Answer:- Option-B
Question21:-Who among the following is the real giant in the development of the theory of Statistics?
 A:-I. Fisher
 B:-Prof. R.A. Fisher
 C:-P.C. Mahalanobis
 D:-C.R. Rao
 Correct Answer:- Option-B
Question22:-A suitable method of collecting data in cases where the informants are literate and spread over a vast area:
 A:-Direct personal interview
 B:-Mailed questionnaire method
 C:-Sample method
 D:-Primary method
 Correct Answer:- Option-B
Question23:-The point of intersection of ogives correspond to:
 A:-Mean
 B:-Geometric mean
 C:-Mode
 D:-Median
 Correct Answer:- Option-D
Question24:-In a ratio graph, the vertical scale starts with:
 A:-0
 B:--1
 C:-1
 D:-Any positive number
 Correct Answer:- Option-D
Question25:-Out of 19 students appeared for a test only 10 students are qualified and their scores are respectively 36, 45, 58, 63, 39, 43, 47, 34, 41 and 50. The median mark of all students is :
 A:-45
 B:-39
 C:-34
 D:-41
 Correct Answer:- Option-C
Question26:-The arithmetic mean and harmonic mean of certain data set are respectively 90 and 40. Then the geometric mean is :
 A:-50
 B:-60
 C:-80
 D:-Data is not sufficient
 Correct Answer:- Option-B
Question27:-The arithmetic mean of two sample observations is greater than the smallest by their :
 A:-Standard error
 B:-Variance
 C:-Range
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-A
Question28:-The harmonic mean of certain data set is 25 and if each observation is multiplied by 2. Then the harmonic mean of new data set is :
 A:-25/2
 B:-25
 C:-100
 D:-50
 Correct Answer:- Option-D
Question29:-In Lorenz curve , the diagonal line y=x is known as:
 A:-Coefficient of determination
B:-Line of unequal distribution
 C:-Line of equal distribution
 D:-Line of poverty
 Correct Answer:- Option-C
Question30:-If 25% of the items in a distribution are less than 10 and 25% are more than 40, the quartile deviation is :
 A:-25
 B:-20
 C:-15
 D:-5
 Correct Answer:- Option-C
Question31:-The standard deviation of the observations x and y is :
 A:-Absolute value of (x-y)/2
 B:-Absolute value of (x-y)
 C:-(x-y)
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-A
Question32:-The coefficient of variation of first four natural numbers is :
 A:-5
1
2
 B:-sqrt(0.4)
 C:-sqrt(0.2)
 D:-sqrt(2.5)
 Correct Answer:- Option-C
Question33:-The distribution of mortality rates with respect to the age after ignoring the accidental deaths will give:
 A:-Positively skewed distribution
 B:-Negatively skewed distribution
 C:-Symmetric distribution
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-A
Question34:-Which one of the following is true for a discrete distribution?
 A:-β2 > 1
 B:-β2 > 3
 C:-β2 < 3
 D:-β2 > 2
 Correct Answer:- Option-A
Question35:-The sum of squares of deviations is least when measured from :
 A:-Median
 B:-Mean
 C:-Mode
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question36:-The axiomatic approach to probability was proposed by:
 A:-Karl Pearson
 B:-Laplace
 C:-A. Kolmogorov
 D:-A.N. Kolmogorov
 Correct Answer:- Option-D
Question37:-10 persons are seated on 10 chairs at a round table. The probability that two specified persons are sitting next to each other is:
 A:- 2
10
 B:- 1
10
 C:-2
9
 D:-1
9
 Correct Answer:- Option-C
Question38:-Which of the following statement is most correct:
 A:-P(AB) ≤ P(A)
 B:-P(AB) ≤ P(B)
 C:-P(AB) ≤ min(P(A),P(B))
 D:-P(AB) ≤ max(P(A),P(B))
 Correct Answer:- Option-C
Question39:-A random sample of 10 different observations is given. How many samples of {(x, y): x < y} can be formed is:
 A:-45
 B:-90
 C:-60
 D:-30
 Correct Answer:- Option-A
Question40:-If P(A)=P(B)=P(C)=0.5, P(AB)=P(AC)=P(BC)=0.2 and P(ABC)=0.1, then P(A-B-C) is :
 A:-0.15
 B:-0.20
 C:-0.10
 D:-0
 Correct Answer:- Option-B
Question41:-The probability of choosing a square of dimension 2 from a chess board of dimension 8 is:
 A:- 1
64
 B:- 2
64
 C:- 4
64
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-D
Question42:-If A and B are exhaustive and equally likely events with P(AB)=0.2, then P(A) is:
 A:-0.6
 B:-0.4
 C:-0.8
D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question43:-A problem in statistics is given to 3 students A, B and C whose chances of solving it are 1
2
, 3
4
 and 1
4
 respectively. The probability that exactly one solves the problem is:
 A:-19
32
 B:-29
32
 C:- 3
32
 D:-13
32
 Correct Answer:- Option-D
Question44:-Which of the following statement is true ?
 A:-Disjoint events are independent
 B:-Independent events may be disjoint
 C:-Both options 1 and 2
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question45:-Five events are said to be mutually independent if they have to satisfy ........... conditions:
 A:-26
 B:-30
 C:-28
 D:-32
 Correct Answer:- Option-A
Question46:-Two friends decided to meet between 2pm and 3pm with the proviso that one waits the other for at most 20 minutes. The chance of their meeting is:
 A:-1
9
 B:-2
9
 C:-4
9
 D:-5
9
 Correct Answer:- Option-D
Question47:-Bayes' formula is used to obtain the probabilities of:
 A:-Posterior events
 B:-Likelihood events
 C:-Prior events
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-A
Question48:-The distribution which holds the property non correlation of random variables implies independence is:
 A:-Bivariate normal
 B:-Bivariate exponential
 C:-Bivariate Cauchy
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-A
Question49:-The Union Minister of Statistics and Program Implementation is:
 A:-Dr. V. K. Singh
 B:-Rajnath Singh
 C:-Smriti Irani
 D:-Venkia Naidu
 Correct Answer:- Option-A
Question50:-The mean sum of squares is obtained by dividing the sum of squares by:
 A:-Size of the sample
 B:-Degrees of freedom
 C:-Squared degrees of freedom
 D:-Squared sample size
 Correct Answer:- Option-B
Question51:-The method of moment estimator for Θ in a uniform distribution over [-Θ, Θ ] with sample mean 10 and sample variance 4 is:
 A:-2√3
 B:-24
 C:-10
 D:-0
 Correct Answer:- Option-A
Question52:-A consistent estimator of Θ2 in a Poisson distribution with parameter θ is:
 A:-Square of sample mean
 B:-Sample mean
 C:-Sample variance
 D:-Sample mean- sample variance
 Correct Answer:- Option-A
Question53:-The degrees of freedom associated to error sum of squares in one-way ANOVA having n observations and k treatments is:
 A:-n-1
 B:-k-1
 C:-n-k
 D:-k+1
 Correct Answer:- Option-C
Question54:-The sum of all two digit numbers formed using the digits 1, 2, 3 and 4 if each digit is used exactly once is:
 A:-110
 B:-284
 C:-330
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question55:-The moment generating function M(t) of a random variable X exists at:
 A:-Any real value of t
 B:-t=0
 C:-Neighborhood of zero
 D:-Deleted neighborhood of zero
 Correct Answer:- Option-C
Question56:-If x=rcosΘ and y=rsinΘ with r>0, 0<Θ < π
2
 , then dxdy is:
 A:-r 2 drdΘ
 B:-θ drdΘ
 C:-drdΘ
 D:-rdrd Θ
 Correct Answer:- Option-D
Question57:-The characteristic function of a standard normal variate is:
 A:-e
− t2
2
 B:-e
t2
2
 C:-e
− |t|
2
 D:-1
 Correct Answer:- Option-A
Question58:-Francis Galton is pioneered in the study of:
 A:-Biometry
 B:-Genetics
 C:-Regression
 D:-Correlation
 Correct Answer:- Option-C
Question59:-The correlation coefficient of the bi variate data: (1,10), (2,9), (3,8) and (4,7) is
 A:-1
 B:--1
 C:-0.6
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question60:-Let r(x, y)=0.8. Then the explained variation in y due to x is:
 A:-80%
 B:-64%
 C:-81%
 D:-70%
 Correct Answer:- Option-B
Question61:-If both regression coefficients are positive, then their sum is always:
 A:- ≥ 1
 B:-Lies between 1 and 2
 C:- ≥ 2
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-D
Question62:-The line of best fit can be obtained by the principle of:
 A:-Least squares
 B:-Moments
 C:-Mixed moments
 D:-Minimum chi-sqare
 Correct Answer:- Option-A
Question63:-The coefficients of determination is the square of:
 A:-r
 B:-1-r
 C:-1+r
 D:-1 − r
1 + r
 Correct Answer:- Option-A
Question64:-If r(x,y)=0.6, then r(−x + 3
2 ,
y − 5
8 ) is:
 A:--1
 B:--0.6
 C:-+0.6
 D:-0.36
 Correct Answer:- Option-B
Question65:-Probable error is used to test:
 A:-Observed correlation coefficient
 B:-Regression coefficients
 C:-Rank correlation
 D:-Consistency
 Correct Answer:- Option-A
Question66:-Let X be the number of successes follow B(n,p), then the distribution of failures follow:
 A:-B(n,p)
 B:-B(n, 1-p)
 C:-B(2n, 1-p)
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question67:-Let X follows B(n,p) is positively skewed if :
 A:-p<1 font="">
2
 B:-p>1
2
 C:-p=1
2
 D:-o
 Correct Answer:- Option-A
Question68:-Correlation coefficient between the number of successes and failures in B(n,p) is:
 A:-1
 B:--1
 C:-0
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question69:-Let X follows B(n,p) and define Y=X − np
√npq . Then Var(Y) is:
 A:-npq
B:- q
p2
 C:-1
 D:- p2
q
 Correct Answer:- Option-C
Question70:-If X and Y are two independent Poisson variates with parameters 2 and 3 respectively and let U=X+Y. Then P(U=0) is:
 A:-e−5
 B:-e−3
 C:-e−2
 D:-e−2 +e−3
 Correct Answer:- Option-A
Question71:-Referring to Question 50, E(X/U=3) is:
 A:-1
 B:-2
3
 C:-5
3
 D:-6
5
 Correct Answer:- Option-D
Question72:- lim
n→∞




1 − x2
n2




n
 is:
 A:-e−x
 B:-e x
 C:--1
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-D
Question73:-Which of the following statement about B(n,p) is always true?
 A:-It is under dispersed
 B:-It is over dispersed
 C:-Neither option1 nor option 2
 D:-Both options 1 and 2 depend on values of p
 Correct Answer:- Option-A
Question74:-If X follows N(10, σ 2 = 4 ), then the standard deviation of aX is:
 A:-2a
 B:-4a
 C:-2a2
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-D
Question75:-If X follows U(0,1), then Var(1-X) is:
 A:- 1
12
 B:-1
6
 C:-1
2
 D:-1
4
 Correct Answer:- Option-A
Question76:-The maximum height of N(0,1) curve is :
 A:-e
 B:-√e
 C:- 1
√π
 D:- 1
√2Π
 Correct Answer:- Option-D
Question77:-As the scale parameter of normal curve increases, the distribution retains symmetry and becomes:
 A:-Flatter
 B:-Peaked
 C:-Neither 1 nor 2
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-A
Question78:-If X and Y are independent N(0,1) random variates, then P(X
 A:-1
2
 B:-0
 C:-1.96
 D:-1.65
 Correct Answer:- Option-A
Question79:-The Normal curve has an area about .......within one unit of SD from mean:
 A:-65%
 B:-68%
 C:-33%
 D:-67%
 Correct Answer:- Option-B
Question80:-The mgf of a random variable X is M(t)= 1
1 − 2t
 ,|t|<1 font="">
2
 . Then E(X) is :
 A:-2
 B:-6
 C:-8
 D:-4
 Correct Answer:- Option-A
Question81:-The square of t distribution is an F distribution for:
 A:-2 df
 B:-1 df
Home Page http://192.168.1.6/psc/modules/marklist/answer_sheet/pr...
6 of 8 06/29/2015 03:43 PM
 C:-n df
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question82:-The ratio of two independent N(0,1) variates is a:
 A:-t1
 B:-t2
 C:-tn
 D:-χ 2
 Correct Answer:- Option-A
Question83:-If T1 and T2 are two unbiased estimates of parameter θ, then (2 T1+5T2)/(7) is :
 A:-Unbiased for θ
 B:-Biased for θ
 C:-Consistent for θ
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-A
Question84:-The random variable X has mean 5 and variance 9. Then P[|X-5|>4] is:
 A:-> 9
16
 B:->4
9
 C:-< 9
16
 D:-<4 font="">
9
 Correct Answer:- Option-C
Question85:-The statistical error associated to the statement "An innocent person is proved as guilty" is :
 A:-Type 1 error
 B:-Type 2 error
 C:-Power
 D:-Critical region
 Correct Answer:- Option-A
Question86:-To test H0 : µ = 1 against H0 : µ ≠ 1 based on large sample, the test statistic Z has a value 2. Then p-value associated to the test is:
 A:-P[|Z|<2 font="">
 B:-P[|Z|>2]
 C:-P[Z<2 font="">
 D:-P[Z>2]
 Correct Answer:- Option-B
Question87:-Let X and Y be random variables with Cov(X,Y)=-0.25, then which of the following is true:
 A:-Var(X+Y)>Var(X-Y)
 B:-Var(X+Y)
 C:-Var(X+Y)=Var(X-Y)
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question88:-The degrees of freedom associated to t-test for the difference of the means of two samples having sizes m, n based on large sample is:
 A:-m+n-1
 B:-m+n-mn
 C:-m+n
 D:-m+n-2
 Correct Answer:- Option-D
Question89:-If F follows F(7,8), then 1/F follows:
 A:-F(7,8)
 B:-F(1,8)
 C:-F(7,1)
 D:-F(8,7)
 Correct Answer:- Option-D
Question90:-The distribution function F(x) of a random variable X lies between:
 A:-0 and 1
 B:--1 and 1
 C:-0 and ∞
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-A
Question91:-The probability mass function of a discrete random variable X is f(x)= x
10 for x=1,2,3,4 and 0 for other values of X. Let F(x) denote the distribution function of X. Then F(4)-F(3) is:
 A:- 4
10
 B:- 2
10
 C:- 3
10
 D:- 1
10
 Correct Answer:- Option-A
Question92:-let X be a random variable with distribution function F(x). The distribution function of 2X+3 is:
 A:-F(x)
 B:-F( x + 3
2 )
 C:-F(2x + 3)
 D:-F( x − 3
2 )
 Correct Answer:- Option-D
Question93:-A continuous random variable X is symmetric about a real number a (a ∈ R) if the distribution function X-a is same as the distribution function of:
 A:-a-X
 B:-X+a
 C:--X-a
 D:--X+a
 Correct Answer:- Option-A
Question94:-Let X be a random variable with pdf f(x)=e−|
|x|
|
2 ,-∞
 A:-X=1
B:-X=10
 C:-X=0
 D:-Any number greater than zero
 Correct Answer:- Option-C
Question95:-Let X be a random variable for which E(X) exists and A is any real number. Then E|X-A| is minimum if:
 A:-A=E(X)
 B:-A=Med(X)
 C:-A=Mod(X)
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question96:-The joint distribution function of (X,Y) is given by F(x,y)=(1-e−x )(1-e−y ), x>0,y>0. The marginal distribution function of Y is:
 A:-Exp(1)
 B:-Exp(2)
 C:-Gamma(2)
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-A
Question97:-The function f(x)=x2 , x ∈ R is:
 A:-Increasing
 B:-Decreasing
 C:-Neither increasing nor decreasing
 D:-Constant
 Correct Answer:- Option-C
Question98:- lim
n→∞ ∑
k = 0
n nk e−n
k! is:
 A:-1
3
 B:-1
5
 C:-1
4
 D:-1
2
 Correct Answer:- Option-D
Question99:-Let x1,x2 ,...,xn be n discrete values with corresponding frequencies f1,f2 ,...,fn . Also let F1, F2,...,Fn be the corresponding greater than cumulative frequencies. Then
∑i= 1
n Fi
N gives:
 A:-3rd quartile
 B:-Median
 C:-Mode
 D:-Mean
 Correct Answer:- Option-D
Question100:-According to Prof. Sturge's rule, the relation between the number of classes (k) and total number of observations in the data (N) is:
 A:-k=1+3.322log10 N
 B:-k=1+2.333log10 N
 C:-k=1+2.333loge N
 D:-k=1+3.223loge N
 Correct Answer:- Option-A

STATISTICAL ASSISTANT GR- II SOLVED QUESTION PAPER 30.06.2015 STATISTICAL ASSISTANT GR- II SOLVED QUESTION PAPER 30.06.2015 Reviewed by PSC BOOK on 08:03 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.