Secretariat Assistant Exam Selected Questions And Answers 2015


Secretariat Assistant Exam Selected Questions And Answers 2015

Exam Date May 16, 2015


1.Who were the hosts of ICC Cricket world cup 2015?
Ans:- Australia and New Zealand

2.Which Mineral is a popular substitute for diamond and also known as 'Matura Diamond'?
Ans - Zircon

3.What was the mascot of 35th National Games?
Ans:- Ammu , the Great Indian Hornbill (State Bird of Kerala)

4. Which is known as 'White Gas'? 
Ans:- Naphtha

5.What was the Motto of 35th National Games?
Ans:- Get Set Play

6.Which acid is present in the seeds of pomegranate and snake gourd?
Ans: - Punicic Acid

7.Name the districts where 35th National Games were conducted?
Ans)  Thiruvananthapuram, Kollam, Alapuzha, Ernakulam, Kozhikode, Trissur and Kannur.

8. Who is credited with isolating aspirin for the first time?
Ans: - Felix Hoffmann

9.Which is the oldest analgesic in use?
Ans:- Aspirin

10.Chloroacetophenone is an example for?
Ans: - Lachrymatory agent (Tear Gas)


11.What was once called 'lunar caustic'?
Ans: - Silver nitrate

12.As highly reactive and flammable, which metal is typically stored in mineral oil?
Ans: - Lithium

13. What is the main component of shells of marine organisms, snails, coal balls, pearls, and eggshells?
Ans: - Calcium carbonate

14.Which is the most important green house gas ?
Ans: - Carbon dioxide

15.Which gas is used to produce soda water
Ans - Carbon dioxide

16.Which chemical is known as Hypo?
Ans: - Sodium thiosulfate

17.Which chemical is the most common photographic fixer?
Ans: - Hypo

18.What is added to reduce the acidity of the soil?
Ans - Lime

19.The chemical used to reduce the alkaline nature of the soil is ?
Ans: - Aluminium Sulphate

20.What turns blue litmus paper in to red?
Ans: - Acids



Secretariat Assistant Exam Selected Questions And Answers 2015 Secretariat Assistant Exam Selected Questions And Answers 2015 Reviewed by PSC BOOK on 23:37 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.