Secretariat Assistant Exam History Questions and Answers 2015

 Secretariat Assistant Exam History Questions and Answers 2015

Exam Date: May 16-2015

1.Chandragupta Maurya is said to have abdicated his throne and spent his last days at Sravanabelagola in
[A] Karnataka
[B] Uttar Pradesh
[C] Maharashtra
[D] Bihar

Ans:A

2.Ashoka was formally initiated into Buddhism by a monk called
[A] Radhagupta
[B] Brahmagupta
[C] Upagupta
[D] Kalhana

Ans:-c

3.The founder of Sunga dynasty
[A] Pushyamitra
[B] Vasumitra
[C] Agnimitra
[D] Dhana Nanda

Ans:-A

4.The first to invade India were the
[A] Romans
[B] Greeks
[C] Muslims
[D] Portuguese

Ans:-B

5.Kanishka belonged to
[A] Kushana dynasty
[B] Maurya dynasty
[C] Gupta dynasty 
[D] Vardhana dynasty

Ans:-A

6.Who composed the achievements of Samudragupta and had it engraved on the Allahabad Pillar Inscription?
[A] Harisena
[B] Chandrasena
[C] Vishnu Sharman
[D] Hastivarman

Ans:-A

7.The Treaty of Sreerangapatanam in 1792 was signed between Tipu Sultan and
[A] Wellesley
[B] Cornwalls
[C] Robert Clive
[D] Warren Hastings

Ans:-B

8.The Gupta empire declined in the 5th century AD as a result of the invasion of 
[A] Mongols
[B] Greeks
[C] Sakas
[D] Huns

Ans:-D

9.Pulikesin II was the most famous ruler of
[A] Rashtrakutas
[B] Satavahanas
[C] Pallavas
[D] Chalukyas

Ans:-D

10.The languageused by Gautama Buddha
[A] Bhojpuri
[B] Ardha Magadhi
[C] Sanskrit
[D] Prakrit

Ans:-B

11.Alexander fought against Porus on the banks of the river
[A] Indus
[B] Ravi
[C] Jhelum
[D] Beas

Ans:-C

12.The Kalinga war was fought in the year
[A] 261 BC
[B] 261 AD
[C] 326 BC
[D] 326 AD

Ans:-B

13. During British rule, which river in Kerala was nicknamed as English Channel?
[A] River Chalakudi
[B] River Mahe
[C] River Ponnani
[D] River Chaliyar
Ans:-B

14.The Brihadeswara temple at Tanjore was built by the
[A] Pandyas
[B] Pallavas
[C] Chalukyas
[D] Cholas

Ans:-D

15.The famous bronze image of Nataraja is a fine example of
[A] Pallava Art
[B] Chola Art
[C] Mauryan Art
[D] Gandhara Art

ans:-B

Secretariat Assistant Exam History Questions and Answers 2015  Secretariat Assistant Exam History Questions and Answers 2015 Reviewed by PSC BOOK on 00:27 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.