Secretariat Assistant Exam Expected Questions and Answers 2015

Kerala PSC Secretariat Assistant Exam Expected Questions and Answers 2015
Exam Date:- 16-05-2015

1.The author of 'Nil Darpan'
[A] Dinbandhu Mitra
[B] Dadabhai Naoroji
[C] Bankin Chandra Chattopadyaya
[D] Sarojini Naidu

Ans:-A


2.To which dynasty did Ashoka belong?
[A] Gupta
[B] Kushana
[C] Vardhana
[D] Maurya

Ans:-D

3.Aryabhatta and Varahamihira belonged to the period of
[A] Mauryas
[B] Mughals
[C] Guptas
[D] Kushanas

Ans:-C

4.The Pallavas of Kanchi wre the partrons of
[A] Sanskrit Literature
[B] Tamil Literature
[C] Prakrit Literature
[D] Pali Literature

Ans:-B


5.Who built the Stupa a Sanchi?
[A] Samudragupta
[B] Ashoka
[C] Kalashoka
[D] Kanishka

Ans:-B

6.The founder of All India Depressed Class Federation
[A] Raja Ram Mohan Roy
[B] MK Gandhi
[C] BR Ambedkar
[D] Balagangadhara Tilak

Ans:-C


7.The founder of Indian Republican Army
[A] Subhas Chandra Bose
[B] Surya Sen
[C] PC Joshi
[D] MN Roy

Ans:-B


The founder of All India Trade Union Federation
[A] SC Bose
[B] BC Joshi
[C] NM Roy
[D] NM Joshi

Ans:-D


8.The author of 'Poverty and un-British Rule in India'
[A] MK Gandhi
[B] Jawaharlal Nehru
[C] Surendranath Banerji
[D] Dadabhai Naoroji


Ans:-D

9.On 17th October 1940, the individual Satyagraha was inaugurated by
[A] MK Gandhi
[B] Sardar Vallabhai Patel
[C] Jawaharlal Nehru
[D] Acharya Vinoba Bhave

Answer-D

10.Who was elected as the 'Permanent' President of the Muslim League in March 1908?
[A] Aga Khan
[B] Nawab Salimullah
[C] Syed Ahmad Khan
[D] Muhammad Ali Jinnah
Answer-A

11.Quit India Movement was adopted by INC at 
[A] Bombay
[B] Ahmedabad
[C] Pune
[D] Calcutta

Answer-A

12.The first Muslim President of INC
[A] Ajmal Khan
[B] MA Jinnah
[C] Abul Kalam Azad
[D] Rahimulla Sayani

Ans:-D

13.The Quit India Movement started in 1942. The Viceroy of India then was
[A] Lord Wavell
[B] Lord Willington
[C] Lord Curzon
[D] Lord Linlithgow

Answer-D


14.The Theosophical Society was founded by
[A] Annie Besant
[B] Sarojini Naidu
[C] Indira Gandhi
[D] Mother Teresa


Ans:-A

Secretariat Assistant Exam Expected Questions and Answers 2015 Secretariat Assistant Exam Expected Questions and Answers 2015 Reviewed by PSC BOOK on 02:39 Rating: 5

1 comment:

  1. 12 th answer is wrong Correct answer is Badruddin Tyabj

    ReplyDelete

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.