LIVE STOCK INSPECTOR GR-II-ANIMAL HUSBANDRY SOLVED QUESTION PAPER 18.05.2015

KERALA LIVE STOCK INSPECTOR GR-II-ANIMAL HUSBANDRY EXAM PREVIOUS YEAR QUESTION PAPER 2015 ||
ANSWER KEY 2015

LIVE STOCK INSPECTOR GR-II-ANIMAL HUSBANDRY


Question1:-Which is the oldest mountain range in India?
 A:-Himalaya
 B:-Aravalli range
 C:-Western Ghats
 D:-Eastern Ghats
 Correct Answer:- Option-B

Question2:-Which of the following river valley separate the mountain ranges Vindhays and Satpuras ?
 A:-Yamuna
 B:-Ganga
 C:-Narmada
 D:-Hughly
 Correct Answer:- Option-C

Question3:-Where is the famous Sundarban National park situated?
 A:-Arunachal Pradesh
 B:-Assam
 C:-West Bengal
 D:-Tripura
 Correct Answer:- Option-C

Question4:-What is the ancient name of coastal Odisha?
 A:-Sanchi
 B:-Maski
 C:-Rupnath
 D:-Kalinga
 Correct Answer:- Option-D

Question5:-Who was the President of the Second Session of the Indian National Congress?
 A:-Badaruddin Tyabji
 B:-W C Banerjee
 C:-George Yule
 D:-Dadabhai Naroji
 Correct Answer:- Option-D

Question6:-Which movement was connected with the tinkathia system?
 A:-Champaran
 B:-Kheda
 C:-Ahammadabad
 D:-Khilafat
 Correct Answer:- Option-A

Question7:-Who was the first Deputy Chairperson of the National Planning Commission?
 A:-Pandit Jwaharlal Nehru
 B:-Gulzari Lal Nanda
 C:-Dr.S.Radhakrishnan
 D:-Dr.B.N.Chopra
 Correct Answer:- Option-B

Question8:-Where is the famous Dam Bhakra Nangal situated in?
 A:-Bihar
 B:-Gujarath
 C:-Himachal Pradesh
 D:-Punjab
 Correct Answer:- Option-C

Question9:-Who introduced Khudai Khidmatgars a non-violent voluntary groups among the Pathans ?
 A:-Muhammadali Jinnah
 B:-Moulana Shoukat Ali
 C:-Abbas Tyabji
 D:-Khan Abdul Ghafar Khan
 Correct Answer:- Option-D

Question10:-Which among the following movements is connected with the Chauri Chaura incident?
 A:-Non Co-operation Movement
 B:-Simmon Commission
 C:-Salt Satyagraha
 D:-Quit India Movement
 Correct Answer:- Option-A


Question11:-Which among the following river banks the famous Mamamkam festival was held ?
 A:-Periyar
 B:-Pamba
 C:-Bharathapuzha
 D:-Achan Kovilar
 Correct Answer:- Option-C

Question12:-who was the author of the well-known work Kannerum Kinavum ?
 A:-V T Bhattatirippad
 B:-Akkitham
 C:-Dr.Palpu
 D:-Premji
 Correct Answer:- Option-A

Question13:-Where is the famous tourist center Vythalmala located?
 A:-Kasaragod
 B:-Kannur
 C:-Wynad
 D:-Kozhikode
 Correct Answer:- Option-B

Question14:-Who was the leader of the first Agricultural Strike in Kerala ?
 A:-A K Gopalan
 B:-E M S Namboodirippad
 C:-Pandit Karuppan
 D:-Ayyankali
 Correct Answer:- Option-D

Question15:-Who founded the famous ashram at Alathur?
 A:-Thycaud Ayya
 B:-Brhmananda Sivayogi
 C:-Kumaraguru
 D:-Chattampi Swamikal
 Correct Answer:- Option-B

Question16:-In which among the following film, Swaraj Venjaramoodu has won the National award for Best Actor in 2013 ?
 A:-Pedithondan
 B:-Orunal Varum
 C:-Perariyathavar
 D:-Daivathine Swantham Cletus
 Correct Answer:- Option-C

Question17:-Who is the youngest recipient of Nobel Prize for Peace ?
 A:-William Lowarence Bragg
 B:-Werner Heisenberg
 C:-Paul A M Dirc
 D:-Malala Yousafzal
 Correct Answer:- Option-D

Question18:-Who wrote the famous novel The Luminaries, which won the Booker Prize for fiction in 2013 ?
 A:-Natalie Hayen
 B:-Eleanor Catton
 C:-Martha Kearney
 D:-Stuart Kelley
 Correct Answer:- Option-B

Question19:-Who is the present President of Sri Lanka ?
 A:-Maithripala Sirisena
 B:-Mahindra Rajapaksa
 C:-Ranil Wickremesinghe
 D:-Chandrika Kumaratunga

 Correct Answer:- Option-A
Question20:-When was the first annual Indian Premier League Cricket Tournament started ?
 A:-2006
 B:-2007
 C:-2008
 D:-2009
 Correct Answer:- Option-C

Question21:-Which among the following meat has the lowest level of cholesterol?
 A:-chicken
 B:-chevon
 C:-rabbit
 D:-pork
 Correct Answer:- Option-C

Question22:-In caprines milk feeding can be completely stopped for kids at an age of
 A:-3 months
 B:-2 months
 C:-5 months
 D:-4 months
 Correct Answer:- Option-A

Question23:-The common disinfectant used at naval cord at the time of birth is
 A:-Betadine
 B:-Tincture Iodine
 C:-Dettol
 D:-Potassium permanganate
 Correct Answer:- Option-B

Question24:-The age of weaning in piglets is
 A:-9 weeks
 B:-7 weeks
 C:-10 weeks
 D:-8 weeks
 Correct Answer:- Option-D

Question25:-The average daily roughage consumption of an adult rabbit is
 A:-100g
 B:-200g
 C:-300g
 D:-400g
 Correct Answer:- Option-B

Question26:-Pashmina is obtained from
 A:-Karanah
 B:-Saanen
 C:-Kashmiri
 D:-Merino
 Correct Answer:- Option-C

Question27:-The optimum boar:sow ratio for breeding is
 A:-1:25
 B:-1:20
 C:-1:15
 D:-1:10
 Correct Answer:- Option-A

Question28:-Which is not related to horse?
 A:-colt
 B:-filly
 C:-mare
 D:-gilt
 Correct Answer:- Option-D

Question29:-An adult male goat is called
 A:-stallion
 B:-doe
 C:-buck
 D:-ram
 Correct Answer:- Option-C

Question30:-Dorsal indicates
 A:-under surface of the body
 B:-front of the body
 C:-rear of the body
 D:-upper surface of the body
 Correct Answer:- Option-D

Question31:-Which of the following organ is not seen in the abdominal cavity of a heifer?
 A:-uterus
 B:-spleen
 C:-caecum
 D:-liver
 Correct Answer:- Option-A

Question32:-The fleshy prominent mass lying between the forelimbs of a cattle is called
 A:-stifle
 B:-brisket
 C:-croup
 D:-loin
 Correct Answer:- Option-B

Question33:-Among the following which is not used to control the head and neck of animals?
 A:-muzzle
 B:-cradle
 C:-trevis
 D:-halter
 Correct Answer:- Option-C

Question34:-A Himalayan sheep breed is
 A:-Lohi
 B:-Gurez
 C:-Nellore
 D:-Bikaneri
 Correct Answer:- Option-B

Question35:-Which is a cattle breed?
 A:-Ayrshire
 B:-Berkshire
 C:-Hampshire
 D:-Yorkshire
 Correct Answer:- Option-A

Question36:-A solid, broad comb, terminating in a tapering spike is
 A:-pea
 B:-single
 C:-walnut
 D:-rose
 Correct Answer:- Option-D

Question37:-The teeth which are examined first for age determination in cattle are
 A:-premolars
 B:-canines
 C:-molars
 D:-incisors
 Correct Answer:- Option-D

Question38:-The normal rectal temperature of goat is about
 A:-103.5°F
 B:-101.5°F
 C:-99.2°F
 D:-105.3°F
 Correct Answer:- Option-A

Question39:-Scrotum is absent in
 A:-stallion
 B:-ram
 C:-cock
 D:-boar
 Correct Answer:- Option-C

Question40:-The composition of biogas is
 A:-25% methane and 75% carbon dioxide
 B:-75% methane and 25% carbon dioxide
 C:-25% methane and 75% hydrogen sulphide
 D:-75% methane and 25% hydrogen sulphide
 Correct Answer:- Option-B

Question41:-A type of dairy farming in which only lactating animals are reared is
 A:-specialised farm
 B:-family cow
 C:-corral dairying
 D:-milk colonies
 Correct Answer:- Option-C

Question42:-Isolation boxes in a dairy farm are intended to house
 A:-diseased animals
 B:-vicious bulls
 C:-cows nearing calving
 D:-early weaned calves
 Correct Answer:- Option-A

Question43:-The ideal environmental temperature for high producing dairy cows is
 A:-30-35°C
 B:-25-29°C
 C:-17-24°C
 D:-5-16°C
 Correct Answer:- Option-D

Question44:-The present breeding policy for cattle in Kerala is
 A:-grading up
 B:-cross breeding
 C:-line breeding
 D:-out crossing
 Correct Answer:- Option-B

Question45:-According to PFA rules, milk containing a minimum of 1.5% fat and 9% SNF is
 A:-double toned milk
 B:-toned milk
 C:-standardised milk
 D:-recombined milk
 Correct Answer:- Option-A

Question46:-During calving, the rupture of first water bag indicates
 A:-beginning of first stage
 B:-beginning of second stage
 C:-beginning of third stage
 D:-end of second stage
 Correct Answer:- Option-B

Question47:-The rumen activity in calves begin by the age of
 A:-6-8 months
 B:-1-2 months
 C:-2-4 months
 D:-4-6 months
 Correct Answer:- Option-D

Question48:-The ideal annual culling percentage in cows should be
 A:-5%
 B:-10%
 C:-20%
 D:-30%
 Correct Answer:- Option-C

Question49:-The enzymatic digestion in ruminant stomach occurs at
 A:-abomasum
 B:-omasum
 C:-reticulum
 D:-rumen
 Correct Answer:- Option-A

Question50:-The nutrient which is needed in largest quantity by the animals is
 A:-protein
 B:-fat
 C:-carbohydrate
 D:-minerals
 Correct Answer:- Option-C

Question51:-Which of the following feed ingredient has the highest amount of crude protein?
 A:-cotton seed cake
 B:-ground nut cake
 C:-yellow maize
 D:-cow pea
 Correct Answer:- Option-B

Question52:-A leguminous fodder is
 A:-CO 3
 B:-signal grass
 C:-maize
 D:-cow pea
 Correct Answer:- Option-D

Question53:-peak yield in cattle is obtained by
 A:-30-90 days after calving
 B:-20-50 days after calving
 C:-70-100 days after calving
 D:-90-120 days after calving
 Correct Answer:- Option-A

Question54:-Which is not related to clean milk production?
 A:-washing udder with iodophore
 B:-discarding foremilk
 C:-using hooded milking pail
 D:-none of the above
 Correct Answer:- Option-D

Question55:-According to PFA rules, cow milk in Kerala should contain
 A:-3% fat and 8% SNF
 B:-3% fat and 8.5% SNF
 C:-3.5% fat and 8.5% SNF
 D:-3.5% fat and 8% SNF
 Correct Answer:- Option-C

Question56:-Milk sugar is
 A:-maltose
 B:-lactose
 C:-casein
 D:-lactalbumin
 Correct Answer:- Option-B

Question57:-The most common method used for pasteurisation of packed milk obtained in the market is
 A:-HTST system
 B:-LTLT system
 C:-UHT system
 D:-sterilization
 Correct Answer:- Option-A

Question58:-According to PFA rules, cream should contain a milk fat percentage of
 A:-10
 B:-80
 C:-25
 D:-99
 Correct Answer:- Option-C

59:-A fermented milk product is
 A:-butter
 B:-channa
 C:-khoa
 D:-lassi
 Correct Answer:- Option-D

Question60:-High fever up to 106°F, hot swelling at throat and surroundings and difficult respiration are mainly seen in
 A:-brucellosis
 B:-haemorrhagic septicaemia
 C:-tuberculosis
 D:-black quarter
 Correct Answer:- Option-B

Question61:-The average daily feed consumption of an adult quail will be
 A:-20-30g
 B:-30-40g
 C:-40-50g
 D:-50-60g
 Correct Answer:- Option-A

Question62:-Which of the following is not a distinguishing character between a male and female turkey?
 A:-males have black beards below the neck
 B:-females have black speckles on throat
 C:-males are usually heavier than females
 D:-males produce a peculiar sound called struting
 Correct Answer:- Option-B

Question63:-The species which is more susceptible to aflatoxicosis is
 A:-chicken
 B:-quail
 C:-duck
 D:-turkey
 Correct Answer:- Option-C

Question64:-Vitamin A deficiency in chicken leads to
 A:-Crazy chick disease
 B:-polyneuritis
 C:-curled toe paralysis
 D:-nutritional roup
 Correct Answer:- Option-D

Question65:-RDF vaccination in chicken is given at an age of
 A:-1-7 days
 B:-7-14 days
 C:-14-21 days
 D:-21-28 days
 Correct Answer:- Option-A

Question66:-Hatchery operations does not include
 A:-dubbing
 B:-sexing
 C:-setting
 D:-brooding
 Correct Answer:- Option-D

Question67:-In broiler processing, removal of small hairlike feathers by passing flame all over the body of the carcass is known as
 A:-trussing
 B:-singeing
 C:-scalding
 D:-pinning
 Correct Answer:- Option-B

Question68:-For a good layer flock feed efficiency will be
 A:-2
 B:-2.5
 C:-1.75
 D:-2.25
 Correct Answer:- Option-C

Question69:-A filler flat will hold
 A:-a dozen of eggs
 B:-36 eggs
 C:-360 eggs
 D:-30 eggs
 Correct Answer:- Option-D

Question70:-Adlibitum feeding means
 A:-feeding only on alternate days
 B:-feed and water is made available at all times
 C:-only feed is made available at all times
 D:-none of these
 Correct Answer:- Option-B

Question71:-For layer farming, how many layer houses are needed for each rearing house?
 A:-three
 B:-one
 C:-two
 D:-four
 Correct Answer:- Option-A

Question72:-A breed having yellow skin, red ear lobe, feathered shank, brown shelled egg and loose plumage is
 A:-Rhode Island Red
 B:-Sussex
 C:-Cochin
 D:-White Leghorn
 Correct Answer:- Option-C

Question73:-The egg albumen is formed in the
 A:-infundibulum
 B:-magnum
 C:-isthmus
 D:-uterus
Correct Answer:- Option-B

Question74:-In fowls feed storage is the main function of
 A:-caeca
 B:-gizzard
 C:-cloaca
 D:-crop
 Correct Answer:- Option-D

Question75:-Feathers are arranged in definite feather tracts called
 A:-pterylae
 B:-stigma
 C:-filoplumes
 D:-quill
 Correct Answer:- Option-A

Question76:-The cholesterol content in a hen's egg is
 A:-100-200mg
 B:-300-400mg
 C:-200-300mg
 D:-400-500mg
 Correct Answer:- Option-C

Question77:-The floor space requirement for broilers is
 A:-790 square centimeter
 B:-930 square centimeter
 C:-850 square centimeter
 D:-730 square centimeter
 Correct Answer:- Option-B

Question78:-The scientific name of duck is
 A:-Anas platyrrhynchos
 B:-Meleagris gallopavo
 C:-Anser anser
 D:-Numida meleagris
 Correct Answer:- Option-A

Question79:-The chemicals used for fumigation are
 A:-potassium permanganate and iodine
 B:-bleaching powder and formalin
 C:-bleaching powder and iodine
 D:-potassium permanganate and formalin
 Correct Answer:- Option-D

Question80:-Culling should be practiced in
 A:-chicks and layers
 B:-growers and breeders
 C:-both 1 and 2
 D:-none of these
 Correct Answer:- Option-C

Question81:-Which cell organelle is known as the "power house of the cell"?
 A:-Ribosome
 B:-Mitochondria
 C:-Chloroplast
 D:-Nucleus
 Correct Answer:- Option-B

Question82:-Which among the following microbes is involved in the production of biogas?
 A:-Lactic acid bacillus
 B:-Yeast
 C:-Clostridium
 D:-Methanogens
 Correct Answer:- Option-D

Question83:-Which plant is known as the "terror of Bengal"?
 A:-Water hyacinth
 B:-Water lily
 C:-Pistia
 D:-Hydrilla
 Correct Answer:- Option-A

Question84:-Which among the following is not used for digesting proteins?
 A:-Pepsin
 B:-Amylase
 C:-Trypsin
 D:-Carboxypeptidase
 Correct Answer:- Option-B

Question85:-The polymerase enzyme used in PCR technique is isolated from:
 A:-Bacillus thuringiensis
 B:-Thermus aquaticus
 C:-Escherichia coli
 D:-Agrobacterium tumefaciens
 Correct Answer:- Option-B

Question86:-The interaction between an orchid plant growing on a mango tree is an example for:
 A:-Parasitism
 B:-Mutualism
 C:-Commensalism
 D:-Competition
 Correct Answer:- Option-C

Question87:-The capacity of a plant cell to generate a whole plant is called:
 A:-Totipotency
 B:-Parthenogenesis
 C:-Apomixis
 D:-Polyembryony
 Correct Answer:- Option-A

Question88:-In DNA, the nucleotides are linked together to form polynucleotides using:
 A:-Glycosidic linkage
 B:-Hydrogen bond
 C:-Phospho diester linkage

 Correct Answer:- Option-C

Question89:-If the tRNA anticodon loop has "UAC" as the anticodon,then which aminoacid will be attached to its "amino acid acceptor end"?
 A:-Serine
 B:-Tyrosine
 C:-glycine
 D:-Methionine
 Correct Answer:- Option-D

Question90:-The surgical method of sterilisation in males is:
 A:-Vasectomy
 B:-Tubectomy
 C:-M T P
 D:-I U D
 Correct Answer:- Option-A

Question91:-Which among the following is not a characteristic feature of phylum Arthropoda?
 A:-Radial symmetry
 B:-Jointed appendages
 C:-Open circulatory system
 D:-Chitinous exoskeleton
 Correct Answer:- Option-A

Question92:-The technique of growing plants without soil, in nutrient solution is known as:
 A:-Aqua culture
 B:-Micropropagation
 C:-Horticulture
 D:-Hydroponics
 Correct Answer:- Option-D

Question93:-The pigment that gives red colour to red algae is:
 A:-Fucoxanthin
 B:-Phycoerythrin
 C:-Phycocyanin
 D:-Haemoglobin
 Correct Answer:- Option-B

Question94:-The joint between the skull and atlas vertebra is:
 A:-Saddle joint
 B:-Hinge joint
 C:-Fibrous joint
 D:-Pivot joint
 Correct Answer:- Option-D

Question95:-Which among the following is the "dihybrid phenotypic ratio" according to Mendelian inheritance?
 A:-3:1
 B:-1:2:1
 C:-9:3:3:1
 D:-1:1
 Correct Answer:- Option-C

Question96:-Resistance of bacteria against antibiotics is an example for the evolution by:
 A:-Genetic drift
 B:-Adaptive radiation
 C:-Anthropogenic action
 D:-Genetic recombination
 Correct Answer:- Option-C

Question97:-Which of the following is not obtained from the plant Cannabis sativa?
 A:-Cocaine
 B:-Marijuana
 C:-Hashish
 D:-Charas
 Correct Answer:- Option-A

Question98:-Which of the following is a composite gland?
 A:-Adrenal
 B:-Parathyroid
 C:-Pancreas
 D:-Pituitary
 Correct Answer:- Option-C

Question99:-In meiosis,chromosomal cross over take place during which of the following stages?
 A:-Leptotene
 B:-Zygotene
 C:-Pachytene
 D:-Diplotene

 Correct Answer:- Option-C

Question100:-The primary carbon dioxide acceptor in C4 plants is:
 A:-Phospho enol pyruvate
 B:-RuBP
 C:-Phospho gyceric acid
 D:-Oxalo acetic acid
 Correct Answer:- Option-A







LIVE STOCK INSPECTOR GR-II-ANIMAL HUSBANDRY SOLVED QUESTION PAPER 18.05.2015 LIVE STOCK INSPECTOR GR-II-ANIMAL HUSBANDRY SOLVED QUESTION PAPER 18.05.2015 Reviewed by PSC BOOK on 19:34 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.