CONFIDENTIAL ASSISTANT GR II ONLINE EXAM SOLVED QUESTION PAPER 25.05.2015

CONFIDENTIAL ASSISTANT GR II QUESTIONS AND ANSWERS 2015
SOLVED QUESTION PAPER ||  PREVIOUS QUESTION PAPER

Question1:-In the following persons who did not get the Padma Vibhushan, 2015
 A:-Amitab Bachan
 B:-K.K.Venugopal
 C:-Prakash Singh Badal
 D:-Janu Baruva
 Correct Answer:- Option-D

Question2:-Who wrote the book "Wandering in Many Worlds"?
 A:-Justice V.R.Krishna Iyer
 B:-Dr.U.R.Ananthamurthi
 C:-Prof.A.R.Sreenivasan
 D:-Harish Salve
 Correct Answer:- Option-A

Question3:-The founder of "Samatva Samajam"
 A:-Vaikundaswamikal
 B:-Sree Narayana Guru
 C:-Sahodaran Ayyappan
 D:-Vagbhadanandan
 Correct Answer:- Option-A

Question4:-"Oru Janmam" is the autobiography of
 A:-T.K.Ramakrishnan
 B:-M.P.Veerendrakumar
 C:-M.V.Raghavan
 D:-O.N.V.Kurup
 Correct Answer:- Option-C

Question5:-Who is the costliest player in the IPL auction, season 7 ?
 A:-Dinesh Karthik
 B:-Yuvraj Singh
 C:-Angelo Mathews
 D:-AB de Villiers
 Correct Answer:- Option-B

Question6:-The first digital Panchayath in Kerala is
 A:-Puthenvelikara
 B:-Parakkadavu
 C:-Palakuzha
 D:-Pambakkuda
 Correct Answer:- Option-D

Question7:-The Planning Commission of India is replaced by
 A:-Nithi Yug
 B:-Nithi Nirvachan
 C:-Nithi Aayog
 D:-Nithi Dharma
 Correct Answer:- Option-C

Question8:-Who is the National Cricket Team Coach of Kuwait ?
 A:-Thomas Babu
 B:-Kurian Mathew
 C:-John Varghese
 D:-Biju George
 Correct Answer:- Option-D

Question9:-The word 'Ebola' means
 A:-River
 B:-White River
 C:-Black River
 D:-Red River
 Correct Answer:- Option-C

Question10:-Subash Chandran got the Kendra Sahitya Academy Award for his book
 A:-Manushyanu Oru Aamukham
 B:-Talpam
 C:-Parudeesa Nashtam
 D:-None of the Above
 Correct Answer:- Option-A

Question11:-Who among the following won the Lok Sabha elections with record margin ?
 A:-Ramvilas Paswan
 B:-Preetham Munde
 C:-Anil Basu
 D:-Narendra Modi
 Correct Answer:- Option-B

Question12:-Who is the longest serving Chief Minister in India ?
 A:-Tarun Gogoyi
 B:-Manik Sarkar
 C:-Pawan Chamling
 D:-Naveen Patnaik
 Correct Answer:- Option-C

Question13:-The first computerised Panchayath in Kerala
 A:-Vellanad
 B:-Venganoor
 C:-Neyyattinkara
 D:-Nenmara
 Correct Answer:- Option-A

Question14:-Peechi Dam is built in the river
 A:-Periyar
 B:-Chaliyar
 C:-Bharathappuzha
 D:-Kecherippuzha
 Correct Answer:- Option-D

Question15:-The Koodamkulam Nuclear Power Plant is located in the district of
 A:-Kanyakumari
 B:-Madurai
 C:-Tirunelveli
 D:-Tanjavoor
 Correct Answer:- Option-C



Question16:-The English education started in Travancore during the period of
 A:-Swathi Tirunal
 B:-Sreemoolam Tirunal
 C:-Gauri Lakshmi Bhai
 D:-Gauri Parvathy Bhai
 Correct Answer:- Option-A

Question17:-Which is the longest river in Indian Sub-continent ?
 A:-Krishna
 B:-Godawari
 C:-Mahanadi
 D:-Kaveri
 Correct Answer:- Option-B

Question18:-The Deputy Speaker of present Lok Sabha
 A:-Kalraj Misra
 B:-Jual Oram
 C:-M.Thampidurai
 D:-Ananth Geete
 Correct Answer:- Option-C

Question19:-Who is the Union Minister for Women and Child Development ?
 A:-Uma Bharathi
 B:-Najma Heptullah
 C:-Nirmala Seetharaman
 D:-Maneka Gandhi
 Correct Answer:- Option-D

Question20:-Who is the Chairman of Prime Minister's Economic Advisory Council ?
 A:-C.Rangarajan
 B:-Ajith Doval
 C:-Dr.Avinash Chander
 D:-R.Chidambaram
 Correct Answer:- Option-A

Question21:-In Kerala, the Minister in charge of Information and Public Relations is
 A:-Thiruvanchoor Radhakrishnan
 B:-Adoor Prakash
 C:-K.C.Joseph
 D:-A.P.Anilkumar
 Correct Answer:- Option-C

Question22:-Who is the Chairman of Kerala Sahitya Academy ?
 A:-Perumbadavam Sreedharan
 B:-C.V.Balakrishnan
 C:-N.S.Madhavan
 D:-Alankod Leelakrishnan
 Correct Answer:- Option-A

Question23:-The Vice Chancellor of CUSAT is
 A:-Dr.P.K.Radhakrishnan
 B:-Dr.P.Rajendran
 C:-Dr.N.K.Abdul Khader
 D:-Dr.J.Letha
 Correct Answer:- Option-D

Question24:-The Indian National Leader who participated in 3 Round Table Conferences ?
 A:-Pattabhi Seetaramayya
 B:-Dr.B.R.Ambedkar
 C:-Maulana Abul Kalam Azad
 D:-Madanmohan Malavya
 Correct Answer:- Option-B

Question25:-Whose motto was "No Religion, No Caste and No God for Mankind" ?
 A:-Pandit Karuppan
 B:-Poikayil Yohannan
 C:-Bodheswaran
 D:-Sahodaran Ayyappan
 Correct Answer:- Option-D

Question26:-Which Travancore ruler prohibited Devadasi system in the Devaswam Temples ?
 A:-Sethu Lakshmi Bhai
 B:-Uthram Tirunal
 C:-Ayilyam Tirunal
 D:-Gauri Parvathy Bhai
 Correct Answer:- Option-A

Question27:-The Illbert Bill Controversy in British India was during the Viceroyalty of
 A:-Lord Lytton
 B:-Lord Rippon
 C:-Lord Dufferin
 D:-Lord Canning
 Correct Answer:- Option-B

Question28:-Who was the first opposition leader of Kerala Assembly ?
 A:-Pattam Thanupillai
 B:-P.T.Chacko
 C:-R.Shankar
 D:-Panampally Govinda Menon
 Correct Answer:- Option-B

Question29:-The "Land of Midnight Sun" is
 A:-Norway
 B:-Finland
 C:-Switzerland
 D:-Holland
 Correct Answer:- Option-A

Question30:-Chepauk Stadium is in
 A:-Mumbai
 B:-Hyderabad
 C:-Kolkatta
 D:-Chennai
 Correct Answer:- Option-D

Question31:-Myanmar is the new name of
 A:-Thailand
 B:-Formosa
 C:-Burma
 D:-Philippines
 Correct Answer:- Option-C

Question32:-Who among the following was associated with the Hindustan Socialist Republican Association ?
 A:-Subash Chandra Bose
 B:-Bhagath Singh
 C:-Jayaprakash Narayan
 D:-Lakshmi Sehgal
 Correct Answer:- Option-B

Question33:-Largest producer of Bauxite in the world is
 A:-Jamaica
 B:-Australia
 C:-Mexico
 D:-USA
 Correct Answer:- Option-B

Question34:-Which of the following is India's highest honour in the field of literature ?
 A:-Kalidas Samman
 B:-Vyas Samman
 C:-Saraswati Samman
 D:-Jnanpith Award
 Correct Answer:- Option-D

Question35:-"Ustad Bismillah Khan" is related to
 A:-Sarod
 B:-Shehnai
 C:-Flute
 D:-Tabla
 Correct Answer:- Option-B

Question36:-The first British Viceroy who visited Travancore
 A:-Lord Irwin
 B:-Lord Mount Batten
 C:-Lord Curzon
 D:-Lord Morley
 Correct Answer:- Option-C

Question37:-Which planet has the highest surface temperature ?
 A:-Venus
 B:-Jupiter
 C:-Earth
 D:-Mars
 Correct Answer:- Option-A

Question38:-Thomas Cup is associated with which game ?
 A:-Boxing
 B:-Tennis
 C:-Badminton
 D:-Chess
 Correct Answer:- Option-C

Question39:-The instrument used to measure the speed of wind is
 A:-Dosimeter
 B:-Altimeter
 C:-Chronometer
 D:-Anemometer
 Correct Answer:- Option-D

Question40:-World Computer Literacy Day is celebrated on
 A:-July 5
 B:-December 2
 C:-November 14
 D:-September 7
 Correct Answer:- Option-B

Question41:-Who was the first recipient of the Dadasaheb Phalke Award for lifetime achievement in Indian cinema ?
 A:-Devika Rani
 B:-Ashok Kumar
 C:-K.L.Saigal
 D:-Satyajit Rai
 Correct Answer:- Option-A

Question42:-The Principle of Gandhian Economy is based on
 A:-Trusteeship
 B:-Competition
 C:-Rural Co-operation
 D:-State Control
 Correct Answer:- Option-A

Question43:-Which Asian Country's name comes from the Sanskrit for "Lion City" ?
 A:-Hong Kong
 B:-Srilanka
 C:-Singapore
 D:-Indonesia
 Correct Answer:- Option-C

Question44:-"Poorna Swaraj" was announced in the Indain National Congress session of
 A:-Calcutta
 B:-Karachi
 C:-Lucknow
 D:-Lahore
 Correct Answer:- Option-D

Question45:-Fundamental Rights are borrowed from the constitution of
 A:-Ireland
 B:-America
 C:-Australia
 D:-England
 Correct Answer:- Option-B

Question46:-The only cricketer to claim over 500 wickets in both Tests and One Day matches is
 A:-Shane Warne
 B:-Muttiah Muralitharan
 C:-Courtney Walsh
 D:-Wasim Akram
 Correct Answer:- Option-B

Question47:-Who won the men's singles in Australian Open Tennis Tournament 2014 ?
 A:-Roger Federer
 B:-Rafael Nadal
 C:-Andy Murray
 D:-Stanislas Wawrinka
 Correct Answer:- Option-D

Question48:-Manohar Lal Khattar is the Chief Minister of
 A:-Haryana
 B:-Uttarakhand
 C:-Uttaranchal
 D:-Jharkhand
 Correct Answer:- Option-A

Question49:-Who among the following is appointed as the Goodwill Ambassador of UNICEF, South Asian Zone ?
 A:-Sharukh Khan
 B:-Salman Khan
 C:-Amir Khan
 D:-Sachin Tendulkar
 Correct Answer:- Option-C

Question50:-The number of gold medals won by China in the Incheon Asian Games 2014
 A:-150
 B:-151
 C:-152
 D:-153
 Correct Answer:- Option-B

Question51:-How many types of keys are there in a Typewriter?
 A:-Four
 B:-Two
 C:-One
 D:-Three
 Correct Answer:- Option-B

Question52:-The most commonly used input device of a Computer is
 A:-Monitor
 B:-Printer
 C:-Key Board
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C

Question53:-An important part of a Typewriter which helps to receive the impression of the typed
matter is
 A:-Thumb wheel
 B:-Carriage Scale
 C:-Line space pawl
 D:-Carriage
 Correct Answer:- Option-D

Question54:-Statistical matters are typed by using
 A:-Tabulator
 B:-Cylinder
 C:-Marginal stops
 D:-Main spring
 Correct Answer:- Option-A

Question55:-The large area that we can see when starting windows is called
 A:-Documents
 B:-Desktop
 C:-Title Bar
 D:-Menu bar
 Correct Answer:- Option-B

Question56:-Cylinder is also known as
 A:-Device
 B:-Draw Band
 C:-Paper Table
 D:-Platen
 Correct Answer:- Option-D

Question57:-While addressing a Business Letter to a Company, the Salutation used is
 A:-Dear Sirs,
 B:-Sirs,
 C:-Madam,
 D:-Sir,
 Correct Answer:- Option-A

Question58:-Which of the following is the Topmost Bar of any Window?
 A:-Task bar
 B:-Title bar
 C:-Standard tool bar
 D:-Menu bar
 Correct Answer:- Option-B

Question59:-Pressing the space bar makes the carriage moves towards left
 A:-By half letter space
 B:-By one letter space
 C:-By one and a half letter space
 D:-By two letter space
 Correct Answer:- Option-A

Question60:-The short-cut key to paste data is
 A:-Ctrl+S
 B:-Ctrl+C
 C:-Ctrl+A
 D:-Ctrl+V
 Correct Answer:- Option-D

Question61:-F12 key opens what?
 A:-Save dialog box
 B:-Open dialog box
 C:-Save As dialog box
 D:-Close dialog box
 Correct Answer:- Option-C

Question62:-Which among the following is not a type of page margin?
 A:-Top
 B:-Left
 C:-Center
 D:-Right
 Correct Answer:- Option-C

Question63:-The Heart of a Typewriting Machine is
 A:-Bell
 B:-Carriage
 C:-Main spring
 D:-Key Board
 Correct Answer:- Option-C

Question64:-Adjusting a number of blank lines in between the text is called
 A:-Centralizing
 B:-Minimizing
 C:-Maximizing
 D:-Line Spacing
 Correct Answer:- Option-D

Question65:-Ready made formats for creating letters are called
 A:-Bullets and Numbering
 B:-Templates or Wizards
 C:-Tab setting
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B

Question66:-Among these, which are printed at the bottom of each page?
 A:-Letters
 B:-Pictures
 C:-Numbers
 D:-Footers
 Correct Answer:- Option-D

Question67:-When you click on Draw Table option,the mouse pointer changes to a
 A:-Table
 B:-Tab
 C:-Rows
 D:-Pencil
 Correct Answer:- Option-D

Question68:-In Demi-official letters, Complementary Close used is
 A:-Yours faithfully,
 B:-Yours truly,
 C:-Yours sincerely,
 D:-Yours affectionately,
 Correct Answer:- Option-C

Question69:-Formatting of letters in a regular line with even space between them is called
 A:-Margin
 B:-Jerky motion
 C:-Key tension
 D:-Alignment
 Correct Answer:- Option-D

Question70:-A Word Processing tool to create Professional looking documents is
 A:-MS Office
 B:-MS Word
 C:-MS Excel
 D:-MS Power point
 Correct Answer:- Option-B

Question71:-A picture or a graphic image that can be inserted in an MS Word Document is
 A:-Clip Art
 B:-Crop
 C:-Word Art
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-A

Question72:-Which feature automatically corrects mis-spelled words that are in its dictionary?
 A:-Browse
 B:-Auto correct
 C:-Edit
 D:-Paste
 Correct Answer:- Option-B

Question73:-What is the name of the bar which helps us to know the size of the letter, paragraph, table etc.
 A:-Ruler bar
 B:-Status bar
 C:-Horizontal scroll bar
 D:-Task bar
 Correct Answer:- Option-A

Question74:-Drop Caps are used in documents in order to
 A:-Drop all the capital letters
 B:-Automatically begin each paragraph with capital letter
 C:-To begin a paragraph with a large dropped initial capital letter
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C

Question75:-Bell is fixed on which side of typewriter?
 A:-Right
 B:-Left
 C:-Top
 D:-Bottom
 Correct Answer:- Option-A

Question76:-All type bars rest in the
 A:-Type Basket
 B:-Home keys
 C:-Guide keys
 D:-Segment
 Correct Answer:- Option-A

Question77:-On which wheel Back spacer pawl works?
 A:-Pinion wheel
 B:-Escapement wheel
 C:-Thumb wheel
 D:-Cylinder ratchet wheel
 Correct Answer:- Option-B

Question78:-The shortcut for changing font face is
 A:-Ctrl+Shift+F
 B:-Ctrl+Shift+V
 C:-Ctrl+Shift+J
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A

Question79:-Which is the Master Key of the Key Board?
 A:-"M"
 B:-"N"
 C:-"J"
 D:-"F"
 Correct Answer:- Option-B

Question80:-Viewing the document as it will appear in the printed page is known as
 A:-Web Layout
 B:-Web Page
 C:-Print
 D:-Print Layout
 Correct Answer:- Option-D

Question81:-The sound heard during uniform typing is called
 A:-Bell
 B:-Vibration
 C:-Rhythm
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C

Question82:-For taking more copies on typewriter, we use
 A:-Stencil papers
 B:-Carbon papers
 C:-Ribbon
 D:-Backing sheet
 Correct Answer:- Option-B

Question83:-Among the following, which option is not available in Insert>>Picture?
 A:-Chart
 B:-Clip Art
 C:-Word Art
 D:-Graph
 Correct Answer:- Option-D

Question84:-How many fingures are used to type Character Keys?
 A:-Two
 B:-Four
 C:-Six
 D:-Eight
 Correct Answer:- Option-D

Question85:-The smallest width of a column is
 A:-0″
 B:-1″
 C:-1.5″
 D:-0.5″
 Correct Answer:- Option-D

Question86:-Very thin paper is called
 A:-Carbon paper
 B:-Manifolding paper
 C:-Stencil paper
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B

Question87:-Cylinder is made of
 A:-Iron
 B:-Metal
 C:-Hard rubber
 D:-Steel
 Correct Answer:- Option-C

Question88:-An option from File pull down menu used to close a MS word document is
 A:-Exit
 B:-Quit
 C:-Close
 D:-Open
 Correct Answer:- Option-C

Question89:-Which among the following is unavailable for fonts in MS Word?
 A:-Centered
 B:-Normal
 C:-Raised
 D:-Lowered
 Correct Answer:- Option-A

Question90:-Which is the shortcut key for changing the selected text in Italics?
 A:-Ctrl+B
 B:-Ctrl+I
 C:-Ctrl+U
 D:-Ctrl+J
 Correct Answer:- Option-B

Question91:-In Official letters from Kerala Government Secretariat, the name of office as "Office of the.............. is
 A:-Not used
 B:-Used
 C:-Used or not
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-A

Question92:-The Government Orders and Proceedings
 A:-Will not have Salutation or Complementary close
 B:-Will have Salutation or Complementary close
 C:-Will have Salutation but no Complementary close
 D:-Will have Complementary close but no Salutation
 Correct Answer:- Option-A

Question93:-In how many positions we can adjust Ribbon Position Indicator?
 A:-Two
 B:-Five
 C:-Three
 D:-Four
 Correct Answer:- Option-C

Question94:-Home keys are provided in
 A:-First Row
 B:-Third Row
 C:-Second Row
 D:-Fourth Row
 Correct Answer:- Option-C

Question95:-The process of changing the appearance of a document is known as
 A:-Formatting
 B:-Proofing
 C:-Editing
 D:-Printing
 Correct Answer:- Option-A

Question96:-What are Portrait and Landscape?
 A:-Page Orientation
 B:-Page Layout
 C:-Paper size
 D:-Font size
 Correct Answer:- Option-A

Question97:-What are used to rotate the Cylinder?
 A:-Margin scale
 B:-Type guide
 C:-Paper bail scale
 D:-Thumb wheels
 Correct Answer:- Option-D

Question98:-The carriage will not move while pressing
 A:-Home keys
 B:-Guide keys
 C:-'N' type
 D:-Shift key
 Correct Answer:- Option-D

Question99:-The Special Character representing Copyright is
 A:-®
 B:-©
 C:-™
 D:-—
 Correct Answer:- Option-B

Question100:-When operating a Typewriter, space bar gives
 A:-Impression
 B:-Half blank space
 C:-One blank space
 D:-Two blank spaces
 Correct Answer:- Option-C




CONFIDENTIAL ASSISTANT GR II ONLINE EXAM SOLVED QUESTION PAPER 25.05.2015 CONFIDENTIAL ASSISTANT GR II ONLINE EXAM SOLVED QUESTION PAPER 25.05.2015 Reviewed by PSC BOOK on 18:39 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.