Staff Nurse Grade 2 Solved Question Paper 23-04-2015

KERALA PSC STAFF NURSE GRADE II-(HEALTH SERVICES) ONLINE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2015

Exam: Staff Nurse Gr II in Health Services  
Question Paper Code: 6/2015/OL 
Category Code: 102/2012
Medium of Question: English 
Date of Test 23-04-2015 

Question1:-In which district the famous Mathikettan Shola National Park is situated ?
 A:-Wayanad
 B:-Idukki
 C:-Palakkad
 D:-Pathanamthitta
 Correct Answer:- Option-B

Question2:-Who is the present Prime Minister of Bhuttan?
 A:-Tshering Tobgay
 B:-Jigme Thinley
 C:-Sangay Ngedup
 D:-Khandu Wangchak
 Correct Answer:- Option-A

Question3:-Name the organization that Vakkom Abdul Khader Moulavi set up at Nilakkamukku in 1918
 A:-Muslim Taluk Samajam
 B:-Islam Dharma Paripalana Sangam
 C:-Hadiyyul Islam Sangam
 D:-Vakkom Taluk Samajam
 Correct Answer:- Option-B

Question4:-Manan Chandra is related with which game ?
 A:-Chess
 B:-Snooker
 C:-Shooting
 D:-Swimming
 Correct Answer:- Option-B

Question5:-The social reformer who got Padma Bhushan in 1966 ?
 A:-Sahodaran Ayyappan
 B:-Poikayil Yohannan
 C:-Mannathu Padmanabhan
 D:-V.T.Bhattathiripad
 Correct Answer:- Option-C

Question6:-Julian Assange is a national of ___
 A:-America
 B:-Swedan
 C:-Australia
 D:-England
 Correct Answer:- Option-C

Question7:-Who was the first General Secretary of SNDP Yogam ?
 A:-Kumaranasan
 B:-Sri Narayana Guru
 C:-Dr.Palpu
 D:-Sahodaran Ayyappan
 Correct Answer:- Option-A

Question8:-Who among the following wrote Tuhfat-ul-Muwahhidin ?
 A:-Sir Sayyid Ahmed Khan
 B:-Iswara Chandra Vidhyasagar
 C:-Moulana Abul Kalam Azad
 D:-Raja Ram Mohan Roy
 Correct Answer:- Option-D

Question9:-Who founded the Servants of India Society in 1905?
 A:-M.G.Ranade
 B:-Bal Gangadar Tilak
 C:-Dadabai Navroji
 D:-Gopala Krishna Gokhale
 Correct Answer:- Option-D
Question10:-The person who is known as 'Deshabandhu'?
 A:-C.F.Andrews
 B:-C.R.Das
 C:-Motilal Nehru
 D:-W.C.Banerjee
 Correct Answer:- Option-B
Question11:-Name the waterbody that separates Andaman from Nicobar
 A:-Palk Strait
 B:-Ram Sethu
 C:-Ten Degree Channel
 D:-Nine Degree Channel
 Correct Answer:- Option-C
Question12:-All India Soil and Land Use Survey (SLUSI) was established in __
 A:-1955
 B:-1952
 C:-1949
 D:-1958
 Correct Answer:- Option-D
Question13:-ITCZ refers to which one of the following ?
 A:-Internal Tropical Coverage Zone
 B:-Inter Tropical Circulation Zone
 C:-Internal Tropical Cyclone Zone
 D:-Inter Tropical Convergence Zone
 Correct Answer:- Option-D
Question14:-In which state the Industrial District Jalpaiguri situated ?
 A:-Bihar
 B:-Jharkhand
 C:-West Bengal
 D:-Uttar Pradesh
 Correct Answer:- Option-C
Question15:-The river which is known as Tsangpo in Southern Tibet ?
 A:-Brahmaputra
 B:-Indus
 C:-Yangtze
 D:-Mekong
 Correct Answer:- Option-A
Question16:-Who was the founder of Dhaka Anushilan Samithi ?
 A:-Lala Hardayal
 B:-Pulin Das
 C:-Vanchi Iyar
 D:-Bhupendra Dutta
 Correct Answer:- Option-B
Question17:-Sadhu Jana Paripalana Sangam was established in the year
 A:-1903
 B:-1905
 C:-1909
 D:-1907
 Correct Answer:- Option-D
Question18:-Who wrote the book 'Mokshapradeepam' ?
 A:-Chattambi Swamikal
 B:-Vaikunda Swamikal
 C:-Brahmananda Sivayogi
 D:-Kumara Guru
 Correct Answer:- Option-C
Question19:-Who won 2014 Nobel Prize in Economics ?
 A:-Jean Tirole
 B:-Patric Modiano
 C:-Eric Betzig
 D:-Alvin E. Roth
 Correct Answer:- Option-A
Question20:-Name the innovation from India that has been listed among the 25 best
innovations of 2014 by the Time Magazine
 A:-Mangalyaan
 B:-Tata Ace
 C:-Brahmos
 D:-Telegram App.
 Correct Answer:- Option-A
Question21:-The electric field inside a uniformly charged thin spherical shell is
 A:-1
 B:-0
C:-infinity
 D:-10
 Correct Answer:- Option-B
Question22:-Which is more elastic?
 A:-Glass
 B:-Concrete
 C:-Steel
 D:-Rubber
 Correct Answer:- Option-C
Question23:-A liquid drop is spherical in shape due to
 A:-Viscosity
 B:-Capillarity
 C:-Buoyancy
 D:-Surface Tension
 Correct Answer:- Option-D
Question24:-When a stone is thrown vertically above,the acceleration at the top is
 A:-g
 B:-0
 C:--g
 D:-0.5g
 Correct Answer:- Option-A
Question25:-When temperature increases,the electrical conductivity of a semiconductor
 A:-Increases
 B:-Decreases
 C:-First increases and then decreases
 D:-No change
 Correct Answer:- Option-A
Question26:-Ascorbic acid is the chemical name of
 A:-Vitamin A
 B:-Vitamin B
 C:-Vitamin C
 D:-Vitamin D
 Correct Answer:- Option-C
Question27:-Heamoglobin is a coordination compound in which the central metal atom is
 A:-Sodium
 B:-Magnesium
 C:-Manganese
 D:-Iron
 Correct Answer:- Option-D
Question28:-Which of the following will have highest boiling point
 A:-2-methylbutane
 B:-n-heptane
 C:-n-hexane
 D:-2,2-dimethylbutane
 Correct Answer:- Option-B
Question29:-The shape of ammonia molecule is
 A:-tetrahedral
 B:-linear
 C:-pyramidal
 D:-planar
 Correct Answer:- Option-C
Question30:-According to Lewis concept acid is
 A:-Proton donor
 B:-Proton acceptor
 C:-Electron pair donor
 D:-Electron pair acceptor
 Correct Answer:- Option-D
Question31:-The common mushrooms that erupt out from soil during rainy season is referred to as
 A:-Ascocarp
 B:-Basidiocarp
 C:-Mesocarp
 D:-Epicarp
 Correct Answer:- Option-B
Question32:-Flowering response of plants towards the period of light exposure is termed as
 A:-Phototropism
 B:-Photoperiod
 C:-Photoperiodism
 D:-Photorespiration
 Correct Answer:- Option-C
Question33:-Unicellular green alga in the following which is used as single cell protein (SCP) is
 A:-Chlamydomonas
 B:-Chara
 C:-Gonyaulax
 D:-Chlorella
 Correct Answer:- Option-D
Question34:-Arrangement of Floral leaves in the bud condition of a flower is termed as
 A:-Aestivation
 B:-Phyllotaxy
 C:-Veination
 D:-Placentation
 Correct Answer:- Option-A
Question35:-The colourless plastids in green plants that store starch is
 A:-Elaioplast
 B:-Aleuroneplast
 C:-Amyloplast
 D:-Proteinoplast
 Correct Answer:- Option-C
Question36:-Give an example for insitu biodiversity conservation?
 A:-Zoological parks
 B:-Botanical gardens
 C:-National parks
 D:-Museums
 Correct Answer:- Option-C
Question37:-Which is a widely used diagnostic test for AIDS?
 A:-Biopsy
 B:-X-ray
 C:-Widal test
 D:-ELISA
 Correct Answer:- Option-D
Question38:-Identify the name of an organism which shows bioluminescence from the following?
 A:-Ctenoplana
 B:-Spongilla
 C:-Liver fluke
 D:-Asterias
 Correct Answer:- Option-A
Question39:-Name an important protein digesting enzyme present in the gastric juice of human being?
 A:-Trypsin
 B:-Pepsin
 C:-Chymotrypsin
 D:-Aminopeptidase
 Correct Answer:- Option-B
Question40:-Which is the initiation codon for protein synthesis in higher organisms?
 A:-AUG
 B:-UAG
 C:-UGA
 D:-UAA
 Correct Answer:- Option-A
Question41:-The term 'nursing process' was first used by
 A:-Virginia Henderson
 B:-Lydia Hall
 C:-Dorothea Orem
 D:-Florence Nightingale
 Correct Answer:- Option-B
Question42:-The measurement of obstetrical conjugate
 A:-8.5cm
 B:-9.5cm
 C:-10.5cm
 D:-11.5cm
 Correct Answer:- Option-C
Question43:- The assessment finding indicating successful potassium replacement for treatment of hypokalemia
 A:-Increasing muscle strength
 B:-Decreasing serum glucose
 C:-Improving vision
D:-Increasing blood pressure
 Correct Answer:- Option-A
Question44:-Assessment of gestational age at birth is done using
 A:-New Ballard score
 B:-APGAR score
 C:-Bhakoo score
 D:-Downe score
 Correct Answer:- Option-A
Question45:-The most sensitive basic screening technique for early detection of breast cancer is
 A:-Breast self examination
 B:-Thermography
 C:-Chest X-ray
 D:-Mammography
 Correct Answer:- Option-D
Question46:- Carelessness or negligence by a professional person
 A:-Misuse
 B:-Malpractice
 C:-Assault
 D:-Battery
 Correct Answer:- Option-B
Question47:-A sleep disorder where undesirable behaviour occur during sleep
 A:-Insomnia
 B:-Narcolepsy
 C:-Hypersomnia
 D:-Parasomnia
 Correct Answer:- Option-D
Question48:-The best time to initiate folic acid in order to prevent congenital malformations
 A:-During first trimester
 B:-During second trimester
 C:-Before conception
 D:-Third trimester
 Correct Answer:- Option-C
Question49:-The last cardinal movement of fetal head during normal labour
 A:-Internal rotation
 B:-Engagement
 C:-Extension
 D:-External rotation
 Correct Answer:- Option-D
Question50:-Isotonic solution
 A:-0.9%Sodium Chloride
 B:-0.45% Sodium Chloride
 C:-10 %Dextrose
 D:-25% Dextrose
 Correct Answer:- Option-A
Question51:-Pentavalent vaccine prevents
 A:-Diphtheria, Tetanus, Hepatitis B, Typhoid, Haemophilus influenza B
 B:-Diphtheria, Pertussis, Typhoid, Hepatitis B, Tetanus
 C:-Diphtheria, Pertussis, Tetanus, Hepatitis B, Haemophilus influenza B
 D:-Diphtheria, Pertussis, Typhoid, Hepatits B, Tetanus
 Correct Answer:- Option-C
Question52:-The acceptable range of normal adult body mass index
 A:-15.3-21.6 kg/m2
 B:-18.5-24.9 kg/m2
 C:-23.2-28.5 kg/m2
 D:-25.0-30.5kg/m2
 Correct Answer:- Option-B
Question53:-The process of securing applicants to fill vacant posts
 A:-Recruitment
 B:-Assignment
 C:-Delegation
 D:-Orientation
 Correct Answer:- Option-A
Question54:-High flow oxygen therapy is contraindicated in COPD patients because they have
 A:-High PaO2
 B:-High PaCO2
 C:-Low PaCO2
 D:-Low HCO3
 Correct Answer:- Option-B
Question55:-The characteristic feature of Braxton-Hicks contraction
 A:-Fundal dominance
 B:-Retraction
 C:-Absence of pain
 D:-Cervical dilatation
 Correct Answer:- Option-C
Question56:-Strawberry tongue is characteristic of
 A:-Tetanus
 B:-Leptospirosis
 C:-Tuberculosis
 D:-Kawasaki disease
 Correct Answer:- Option-D
Question57:-Typical finding in anaphylactic shock
 A:-Anuria
 B:-Tachycardia
 C:-Wheeze
 D:-Hypertension
 Correct Answer:- Option-C
Question58:-The year in which National Rural Health Mission was launched
 A:-2005
 B:-2000
 C:-2003
 D:-2008
 Correct Answer:- Option-A
Question59:-The process of influencing people to accomplish goals is
 A:-Direction
 B:-Delegation
 C:-Leadership
 D:-Human relations
 Correct Answer:- Option-C
Question60:-“Arranging the working environment so as to increase the efficiency and wellbeing of the employees” follow the principle of
 A:-Economics
 B:-Politics
 C:-Sociology
 D:-Ergonomics
 Correct Answer:- Option-D
Question61:-World Breast Feeding week is celebrated in the first week of
 A:-January
 B:-April
 C:-August
 D:-December
 Correct Answer:- Option-C
Question62:-The basic unit of society is
 A:-Individual
 B:-Family
 C:-Group
 D:-Community
 Correct Answer:- Option-B
Question63:- The three domains of educational objectives according to Bloom’s Taxonomy of Educational objectives
 A:-Cognitive, Affective, Psychomotor
 B:- Behavioural, Mechanical, Emotional
 C:- Psychomotor, Behavioural, Comparative
 D:- Affective, Descriptive, Comprehensive
 Correct Answer:- Option-A
Question64:-A code of accepted behaviour based on morals
 A:-Ethics
 B:-Conduct
 C:-Standard
 D:-Etiquette
 Correct Answer:- Option-D
Question65:-The statement of predicted relationship between two or more variables
 A:-Assumption
 B:-Hypothesis
 C:-Theory
 D:-Construct
Correct Answer:- Option-B
Question66:-A condition of generalised ill health and malnutrition marked by weakness and emaciation
 A:-Anorexia
 B:-Cachexia
 C:-Obesity
 D:-Bulimia
 Correct Answer:- Option-B
Question67:-The reference value for a glucose challenge test
 A:-130-140 mg/dl
 B:-110-120 mg/dl
 C:-150-160 mg/dl
 D:- 170-180 mg/dl
 Correct Answer:- Option-A
Question68:-According to WHO Analgesic Ladder, use of adjuvant is indicated for the management of
 A:-Mild pain
 B:-Mild to moderate pain
 C:-Moderate to severe pain
 D:-All levels of pain
 Correct Answer:- Option-D
Question69:-Cretinism is caused by the congenital deficiency of
 A:-Thyroid hormone
 B:-Parathormone
 C:-Antidiuretic hormone
 D:-Adrenaline
 Correct Answer:- Option-A
Question70:-Bangalore method is a method of
 A:-Excreta disposal
 B:-Waste disposal
 C:-Water purification
 D:-Vector control
 Correct Answer:- Option-B
Question71:-The behavioural objective model of curriculum was developed by
 A:-Ralph Tylor
 B:-Lawrence Stenhouse
 C:-John Dewey
 D:-Hayward Joyce
 Correct Answer:- Option-A
Question72:- The president of Indian Nursing Council (INC) is
 A:-Nominated by state government
 B:-Elected by state nursing councils
 C:-Elected by registered nurses
 D:-Nominated by central government
 Correct Answer:- Option-D
Question73:-The characteristic feature of experimental research design
 A:-Sample
 B:-Data
 C:-Control
 D:- Variable
 Correct Answer:- Option-C
Question74:-The form of medication which is in liquid suspension, applied externally to protect skin is
 A:-Pill
 B:-Lotion
 C:-Liniment
 D:- Paste
 Correct Answer:- Option-B
Question75:-Significant proteinuria in pregnancy
 A:-≥150 mg/24 hrs
 B:-≥200 mg/24 hrs
 C:-≥250 mg/24 hrs
 D:-≥300 mg/24 hrs
 Correct Answer:- Option-D
Question76:-The most common cancer associated with AIDS
 A:-Hodgkin’s Lymphoma
 B:-Ewing sarcoma
 C:-Kaposi sarcoma
 D:-Small cell carcinoma
 Correct Answer:- Option-C
Question77:-The position contraindicated for a child after cleft lip surgery is
 A:-Supine position
 B:-Prone position
 C:-Right lateral position
 D:-Left lateral position
 Correct Answer:- Option-B
Question78:-Hardness of water is caused by
 A:-Sodium Sulphate
 B:-Magnesium Chloride
 C:-Calcium bicarbonate
 D:-Potassium Chloride
 Correct Answer:- Option-C
Question79:-An example for a higher order cognitive question
 A:-Analysis
 B:-Comprehension
 C:-Recall
 D:-Application
 Correct Answer:- Option-A
Question80:-The International Council of Nurses (ICN) was established by
 A:-Ruther Gullick
 B:-Evan Sullivan
 C:-George McFarland
 D:-Bedford Fenwick
 Correct Answer:- Option-D
Question81:-The thermoregulatory centre is located at
 A:-Pituitary
 B:-Pons
 C:-Medulla
 D:-Hypothalamus
 Correct Answer:- Option-D
Question82:-Electra complex is
 A:- A male child’s unconscious desire to possess mother by eliminating father
 B:- A female child’s unconscious desire to possess mother by eliminating father
 C:-A female child’s unconscious desire to possess father by eliminating mother
 D:-A male child’s unconscious desire to possess father by eliminating mother
 Correct Answer:- Option-C
Question83:-The technique of physical examination which uses the sense of touch
 A:-Auscultation
 B:-Percussion
 C:-Palpation
 D:-Inspection
 Correct Answer:- Option-C
Question84:-An obstetric emergency
 A:-HELLP syndrome
 B:-Gilbert syndrome
 C:-Down syndrome
 D:-Conn syndrome
 Correct Answer:- Option-A
Question85:-WHO recently declared India to be free of which communicable disease
 A:-Chicken pox
 B:-Tetanus
 C:-Measles
 D:-Polio myelitis
 Correct Answer:- Option-D
Question86:-The type of mosquito transmitting Japanese Encephalitis
 A:-Aedes
 B:-Culex
 C:-Anopheles
 D:- Mansonia
 Correct Answer:- Option-B
Question87:-A learner centered method of teaching learning process
 A:-Demonstration
 B:-Lecture
 C:-Bedside clinic
 D:- Project
 Correct Answer:- Option-D
Question88:- Among the functions of management, the function which deals with measurement and correction of performance of persons against standard is
 A:-Organising
 B:-Controlling
 C:-Directing
 D:-Co-ordinating
 Correct Answer:- Option-B
Question89:-The mode of human to human transmission of Ebola Virus Disease
 A:-Airborne
 B:-Waterborne
 C:-Vectorborne
 D:-Direct contact
 Correct Answer:- Option-D
Question90:-The mental mechanism where there is finding of a logical reason for the things one wants to do
 A:-Rationalisation
 B:-Introjection
 C:-Projection
 D:-Transference
 Correct Answer:- Option-A
Question91:-The earliest manifestation of hepatic encephalopathy
 A:-Flapping tremor
 B:-Fetor hepaticus
 C:-Spider angioma
 D:-Confusion
 Correct Answer:- Option-D
Question92:-The Govt. of India recommended dosage of elemental iron during pregnancy
 A:-50 mg/day
 B:-100 mg/day
 C:-150 mg/day
 D:-200 mg/day
 Correct Answer:- Option-B
Question93:-The highest level of learning
 A:-Concept Learning
 B:-Chaining
 C:-Problem Solving
 D:-Verbal Association
 Correct Answer:- Option-C
Question94:-The Biomedical Waste (Management and Handling) Rule came in to enforcement in India in
 A:-1965
 B:-1980
 C:-1998
 D:-2010
 Correct Answer:- Option-C
Question95:-A teaching method employed to develop proficiency in a particular teaching skill
 A:-Micro Teaching
 B:-Role Playing
 C:-Demonstration
 D:-Simulation
 Correct Answer:- Option-A
Question96:-The most frequently occurring value among a given set of data
 A:-Mean
 B:-Mode
 C:-Median
 D:-Range
 Correct Answer:- Option-B
Question97:-The type of personality where the person has alternating periods of elation and depression
 A:-Hypomaniac
 B:-Melancholic
 C:-Melancholic
 D:- Cyclothymic
 Correct Answer:- Option-D
Question98:-The antidote for magnesium sulphate in eclampsia
 A:-Calcium Gluconate
 B:-Sodium Chloride
 C:-Calcium Carbonate
 D:-Sodium Bicarbonate
 Correct Answer:- Option-A
Question99:-Intermittent claudication is the typical feature of
 A:-Coronary Artery Disease
 B:-Peripheral Vascular Disease
 C:-Interstitial Lung Disease
 D:- Renal Parenchymal Disease
 Correct Answer:- Option-B
Question100:-In the internationally accepted four colour code system of Triage, red colour indicates the type of patient who is
 A:-Dead
 B:-Medium Priority
 C:-High Priority
 D:-Ambulatory
 Correct Answer:- Option-C

Staff Nurse Grade 2 Solved Question Paper 23-04-2015 Staff Nurse Grade 2 Solved Question Paper 23-04-2015 Reviewed by PSC BOOK on 18:37 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.