Secretariat Assistant Exam Expected Questions and Answers 2015

Kerala PSC Secretariat Assistant Exam Expected Questions and Answers 2015


1.According to the Right to Education Act the state shall provide free and compulsory education for children between the age of
(a) 6 and 14
(b) 1 and 6
(c) 1 and 18
(d) 6 and 21

2. The pilotless target aircraft of India:
(a) Lakshya
(b) Saras
(c) Agni
(d) Prithvi

3. What is the name of acid in grapes ?
(a) Acetic acid 
(b) Tartaric acid
(c) Formic acid
 (d) Nitric acid

4. Who is known as Kuttanadinte Kadhakaran?
(a) Thakazhi Sivasankara Pillai
(b) C. Chanthu Nair
(c) Appu Nedungadi
(d) Potheri Kunjambu

5. In which country Uhuru Kenyatta became president in 2013?
(a) Syria
(b) Tunisia
(c) Kenya
(d) Iran

6. The scientific name of knee cap is
(a) Mandible
(b) Sternum
(c) Patella
(d) Femur

7. Who is the Chairman of Cyber Regulation Advisory Committee?
(a) Principal Secretary to PM
(b) Minister, Information Technology
(c) Secretary, Ministry of Information Technology
(d) Cabinet Secretary

8. Right of Free and Compulsory Education Act came into force on
(a) 1st April 2002
(b) 1st April 2010
(c) 12th January 2002
(d) 12th January 2010

9. Who described that ‘The Rowlatt Act is a
Preventive murder?
(a) Mountbatten
(b) Sidney Rowlatt
(c) Disraeli
(d) Montegue-Chelmsford

10. The first Malayali to swim across the Palk strait:
(a) S.P.Muralidharan 
(b) Sebastian Xavier
(c) Tintu Luka
(d) Sunithakumari


11. The Chairman of Kerala State Human Rights Commission shall be
(a) Retired Chief Justice of the Supreme Court
(b) Retired Judge of the Supreme Court
(c) Retired Judge of a High Court
(d) Retired Chief Justice of a High Court

12. Who is the Chairman of the National Human Rights Commission?
(a) Js.Venkitachellayya
(b) Js.K.G.Balakrishnan
(c) Js.Kapadia
(d) Js. Gyan Sudha Mishra

13. Which is the least populous state in India
(a) Goa 
(b) Sikkim
(c) Kerala
 (d) Gujarat

14. K.M.Mani, the finance minister of Kerala,declared 2012-2013 as the year of:
(a) Investment
(b) Entrepreneur
(c) Tourists 
(d) E-governance

15. Which film directed by Lal Jose made him eligible for the state film award 2012 for
the best director?
(a) Kazhcha
(b) Thanmatra
(c) Ayalum Njanum Thammil
(d) Indian Rupee


Answers:-

1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (a) 5. (c) 6. (c) 7. (b) 8. (b) 9. (c) 10. (a) 11. (d) 12.(b) 13. (b) 14.(b) 15.(c)
Secretariat Assistant Exam Expected Questions and Answers 2015 Secretariat Assistant Exam Expected Questions and Answers 2015 Reviewed by PSC BOOK on 04:10 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.