Current Affairs Questions and Answers For Secretariat Assistant Exam 2015

Current Affairs Questions and Answers For Secretariat Assistant Exam 2015

PSC  Questions And Answers  2015

1) USA has asked India to reduce its dependence on crude oil supply from which country is also a member of OPEC ?
Ans:- Iran

2) What does the letter 'F' denote in 'NBFC', a term seen very frequently in Banking world these days ?
Ans:- Financial

3) Who among the following is the Deputy Governor of the RBI at present ?
Ans:- H.R. Khan

4) Standard and Poor's is a Credit Rating Agency of international repute. Which of the following is one such agency of Indian origin?
Ans:- CRISIL

5) Which of the following is not a highlight of the Union Budget 2012-13?
i) No change in the rate of Corporate Tax.
ii) All types of loans upto `35 lakh will be given on 6% interest only.
iii) Service Tax raised from 10% to 12%.
iv) Fiscal Deficit is targeted at 5.1% of GDP.

Ans:- All types of loans upto `35 lakh will be given on 6% interest only

6) Who among the following is the recipient of Nobel Prize in Literature given  in2011?
1) Bruce A Beutler 
2) V S Naipaul 
3) Thomas Transtromer
4) Ralph M Steinman 
5) Chetan Bhagat
 Ans: Thomas Transtromer

7)Which of the scheme was launched to make cities of India slumfree?
Ans: Rajiv Awas Yojana

8) What is the unit of heat?
Ans: Joule

9) Who among the following is a famous author of Indian origin?
1) Homi K Bhabha
2) Kiran Desai 
3) Swati A Piramal
4) Shabana Azmi 
Ans: Kiran Desai

10) Which award is given to the coaches of sportspersons?
1) Dronacharya Award 
2) Arjun Award 
3) Kalidas Samman
4) Rajiv Gandhi Khel Ratna
Ans: ) Dronacharya Award
Current Affairs Questions and Answers For Secretariat Assistant Exam 2015 Current Affairs Questions and Answers For Secretariat Assistant Exam 2015 Reviewed by PSC BOOK on 21:39 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.