Block Panchayat Secretary / Secretariat Assistant Exam Expected Questions 2015

Kerala PSC Repeated PSC Questions and Answers

Block Panchayat Secretary / Secretariat Assistant Exam Expected Questions 2015

1. India has the world’s largest deposits of :
(a) Mica (b) Copper (c) Gold (d) Uranium
2. The first Indian State to introduce the Panchayat Raj System :
(a) Andhra Pradesh (b) Orissa (c) Rajsathan (d) Gujarat
3. The tenure of a Rajya Sabha Member is :
(a) 3 years (b) 4 years (c) 5 years (d) 6 years
4. Who among the following has won the Global Diversity Award November 2005?
(a) Amitabh Bachchan (b) Aiswarya Rai (c) Vivek Obroi (d) Mahesh Bhatt
5. International Literacy Day is observed on :
(a) September 8 (b) April 23 (c) February 21 (d) June 19
6. The centenary of Olympic Games was celebrated at :
(a) Melbourne (b) Athens (c) Bahamas (d) Atlanta
7. When was ISRO set up?
(a) 1965 (b) 1969 (c) 1971 (d) 1976
8. Which Maharaja of Travancore was an eminent composer of Carnatic Music?
(a) Sree Chithira Thirunal (b) Swathi Thirunal (c) Ayillyam Thirunal (d) Sree Moolam Thirunal
9. The basic regulatory authority for mutual fund and stock markets:
(a) Government of India (b) Reserve Bank of India
(c) Securities and Exchange Board of India (d) Stock Exchange
10. Which sea shore in Kerala is famous for deposit of mineral sand?
(a) Vizhinjam (b) Varkala (c) Chavara (d) Kayamkulam
11. Which one of the following is a great circle?
(a) The Equator (b) The Tropic of Cancer (c) The Tropic of Capricon (d) The Artic Circle
12. The Odakuzhal Award is given in the memory of :
(a) Kumaranasan (b) Balaramuralikrishna (c) Vallathol (d) G. Sankarakurup
13. The first Indian Women to get Nobel Prize?
(a) Indira Gandhi (b) Mother Theresa (c) Sarojini Naidu (d) Vijayalakshmi Pandit
14. Which of the following is the river valley civilisation?
(a) Iranian (b) Greek (c) Mesopotamian (d) Roman
15. The exact difference between Greenwhich and Indian standard time is :
(a) one hour (b) two and a half hours (c) four hours (d) five and a half hours
16. Pallava dynasty was established in 300 A.D. The capital city of Pallavas was :
(a) Kanchi (b) Purushpur (c) Sanchi (d) Kashi
17. The Netaji Subhash National Institute of Sports is located at :
(a) Kolkata (b) Gwalior (c) Patiala (d) Ranchi
18. The total length of the Konkan Railway is :
(a) 800 km (b) 670 km (c) 710 km (d) 760 km
19. The chairman of the Planning Commission is :
(a) Prime Minister (b) President (c) Loksabha Speaker (d) Vice President
20. The practice of keeping more than one crop in field is called :
(a) rotation of crop (b) mixed cropping (c) mixed forming (d) shifting cultivation
21. The type of rear view mirror in a car is :
(a) Concave (b) Parabolic (c) Plane (d) Convex
22. Credit for starting space research in India goes to :
(a) H.J. Bhabha (b) Vikram Sarabhai (c) C.V. Raman (d) J.L. Nehru
23. The highest percentage in the atmosphere is of :
(a) Nitrogen (b) Oxygen (c) Carbondioxide (d) Helium 
24. The medicine used to flight plague :
(a) Streptomysin (b) Quinine (c) Tetracycline (d) Penicilin
25. Which among the following is an astronomical unit of distance?
(a) Angstrong (b) Femometre (c) Lightyear (d) Mach



Answers:-

1. (a) 2. (c) 3. (d) 4. (b) 5. (a) 6. (d) 7. (b) 8. (b) 9. (c) 10. (c) 11. (a) 12. (d) 13. (b) 14. (c) 15. (d) 16. (a) 17. (c) 18. (d) 19. (a) 20. (b) 21. (d) 22. (b) 23. (a) 24. (a) 25. (c)
Block Panchayat Secretary / Secretariat Assistant Exam Expected Questions 2015 Block Panchayat Secretary / Secretariat Assistant Exam Expected Questions 2015 Reviewed by PSC BOOK on 03:11 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.