Secretariat Assistant Exam Model Questions and Answers 2015

Kerala PSC Secretariat Assistant Exam Model Questions and Answers 2015


Kerala PSC Secretariat Assistant Exam General Knowledge Questions and Answers 2015

1. The value of a commodity expressed in terms of money is known as–
(a) Price
(b) Utility
(c) Value
(d) Wealth
Answer :  (a) Price

2. The Planning Commission of India was established in the year–
(a) 1947
(b) 1949
(c) 1950
(d) 1952
Answer :  (c) 1950

3. Green Revolution was started in–
(a) 1960
(b) 1970
(c) 1980
(d) 1990

Answer :  (a) 1960

4. The term of the Finance Commission is–
(a) Ten years
(b) Five years
(c) Six years
(d) Three years
Answer :  (b) Five years

5. Reserve Bank of India was nationalised in–
(a) 1948
(b) 1947
(c) 1949
(d) 1950
Answer :  (c) 1949

6. Who was the Chairman of the Constituent Assembly?
(a) Dr. B. R. Ambedkar
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Vallabhbhai Patel
Answer :  (b) Dr. Rajendra Prasad

7. Which one of the following methods is used to ascertain the public opinion on important legislation?
(a) Initiative
(b) Recall
(c) Referendum
(d) None of the above
Answer :  (c) Referendum

8. Fundamental Duties were added to the Constitution by–
(a) 24th Amendment
(b) 39th Amendment
(c) 42nd Amendment
(d) 44th Amendment
Answer :  (c) 42nd Amendment

9. The final authority to interpret our Constitution is the–
(a) President
(b) Parliament
(c) Prime Minister
(d) Supreme Court
Answer :  (d) Supreme Court

10. Compared with Society, the scope of State activity is–
(a) Wider
(b) Narrow
(c) Just equal
(d) No comparison between the two
Answer :  (a) Wider


11. Seleucus Nicator was defeated by–
(a) Asoka
(b) Chandragupta Maurya
(c) Bindusara
(d) Brihadratha

Answer :  (b) Chandragupta Maurya

12. The striking feature of the Indus Valley Civilization was–
(a) Urban Civilization
(b) Agrarian Civilization
(c) Mesolithic Civilization
(d) Paleolithic Civilization
Answer :  (a) Urban Civilization

13. The Governor-General who abolished the practice of Sati was–
(a) Dalhousie
(b) Ripon
(c) William Bentinck
(d) Curzon
Answer :  (c) William Bentinck

14. The famous Bhakti Saint who belonged to the royal family of Mewar was–
(a) Chaitanya
(b) Andal
(c) Meerabai
(d) Ramabai
Answer :  (c) Meerabai

15. After Alexander's death the Eastern part of his empire came under–
(a) Seleucus Nicator
(b) Menander
(c) Rudradaman
(d) Kanishka
Answer :  (a) Seleucus Nicator

16. The Thar Express goes to–
(a) Afghanistan
(b) Bangladesh
(c) Pakistan
(d) Myanmar
Answer :  (c) Pakistan

17. The product used for manufacturing of Industrial alcohol is–
(a) Khandasari
(b) Bagasse
(c) Molasses
(d) Paper-pulp
Answer :  (c) Molasses

18. Guwahati is situated on the bank of the river–
(a) Teesta
(b) Brahmaputra
(c) Hooghly
(d) Sone
Answer :  (b) Brahmaputra

19. Kanchenjunga is situated in–
(a) Nepal
(b) Sikkim
(c) West Bengal
(d) Himachal Pradesh
Answer :  (b) Sikkim

20. With which set of following countries has Arunachal Pradesh common border?
(a) Bhutan, Bangladesh & China
(b) Myanmar, Bangladesh & China
(c) Bhutan, China & Myanmar
(d) Bhutan, Bangladesh & Myanmar
Answer :  (c) Bhutan, China & Myanmar

21. The green colour of the leaves is due to the presence of–
(a) Proteins
(b) Lipids
(c) Chlorophyll
(d) Carbohydrates
Answer :  (c) Chlorophyll

22. The edible part of an onion is–
(a) Modified root
(b) Aerial flower
(c) Aerial stem
(d) Fleshy leaves
Answer :  (d) Fleshy leaves

23. To which group of blood a universal recipient belongs ?
(a) A group
(b) B group
(c) O group
(d) AB group
Answer :  (d) AB group

24. The normal body temperature of human beings is–
(a) 96. 4ºF
(b) 97.4ºF
(c) 98. 4ºF
(d) 99.4ºF
Answer :  (c) 98. 4ºF

25. Columba livia is the scientific name of–
(a) Pigeon
(b) Snake
(c) Rabbit
(d) Shark
Answer :  (a) Pigeon
Secretariat Assistant Exam Model Questions and Answers 2015 Secretariat Assistant Exam Model Questions and Answers 2015 Reviewed by PSC BOOK on 02:28 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.