CHIEF GENERAL MANAGER SOLVED QUESTION PAPER 2015

KERALA PSC CHIEF GENERAL MANAGER SOLVED QUESTION PAPER 2015 


Question1:-Regarding a bill being a money bill the certificate of the
 A:-President is final
 B:-Vice President is final
 C:-Speaker of Loksabha is final
 D:-Finance Minister is final
 Correct Answer:- Option-C

Question2:-Which of the following statements concerning the power of the president is wrong
 A:-No bill can become a law unless the president puts his assent on it
 B:-The president has the power to nominate 12 members to the Rajya sabha and 2 Anglo Indian members to the Loksabha
 C:-The president declares war and concludes treaties ,subject to the provisions of the constitution
 D:-The president has the power to summon ,prorogue and dissolve Loksabha and Rajya sabha
 Correct Answer:- Option-D

Question3:-Which kind of Thullal form is used in the first work of kunjanNambiar(kallyana sougandhikam)
 A:-Sheethangan Thullal
 B:-Ottan Thullal
 C:-Parayan Thullal
 D:-Pana Thullal
 Correct Answer:- Option-A

Question4:-Herman Gundert was a member of
 A:-London Missionary Society
 B:- Church Missionary Society
 C:-Basel Evangelical Missionary Society
 D:-London Evangelical Church Missionary Society
 Correct Answer:- Option-C

Question5:-The Movement demanded to quit election in Travancore ,claiming the negligence of adequate reservation for communal minorities
 A:-Ezhava Memmorial
 B:-Nivarthana Prakshobham
 C:-Malayalee Memmorial
 D:-Kalpathi-Sucheendram satyagraham
 Correct Answer:- Option-B

Question6:-The Novel ' Narmani Putava' written by
 A:-P.Valsala
 B:-Sara Thomas
 C:-Madhavikutty
 D:-Arya Pallam
 Correct Answer:- Option-B

Question7:-' I Too Had A Dream ' is an autobiography of
 A:-Dr.Varghese kurien
 B:-Pandit Ravisankar
 C:-P.Govinda Pillai
 D:-Dr.Lekshmi Segal
 Correct Answer:- Option-A

Question8:-Original name of famous personality' Vagbhadanandan'
 A:-Ananda shenoy
 B:-K.P. Karuppan
 C:-Kumara Guru
 D:-Kunjikannan
 Correct Answer:- Option-D

Question9:-" It is better to light a candle than to curse the darkness" is the motto of
 A:-Bharat Scout and Guides
 B:-Red Cross
 C:-Amnesty International
 D:-Greenpeace
 Correct Answer:- Option-C

Question10:-The first malayalee recipient of the Saraswathi Samman
 A:-Thakazhi Sivasankara Pillai
 B:-Lalithambika Antharjanam
 C:-G. SankaraKurup
 D:-Balamani Amma
 Correct Answer:- Option-D

Question11:-The Vigilance Officer appointed by the government to investigate the cases of misappropriation in the society shall have the rank not below the rank of
 A:-Superintendent of Police
 B:-Inspector General of Police
 C:-Deputy Inspector General of Police
 D:-Deputy superintendent of Police

 Correct Answer:- Option-C
Question12:-Maximum members of a board of directors of a primary co-operative society shall not be more than
 A:-15 members
 B:-21members
 C:-13members
 D:-7members
 Correct Answer:- Option-A

Question13:-Who is the custodian of cash and other valuables of a Primary Agricultural Co-operative Society
 A:-Cashier
 B:-Secretary
 C:-President
 D:-Accountant
 Correct Answer:- Option-B

Question14:-State Co-operative Election Commission conduct all elections of co-operative societies mentioned below except
 A:-Election of Board of Directors
 B:-Election of President and Vice President
 C:-Election of Special General Body
 D:-Election of Representative General Body
 Correct Answer:- Option-C

Question15:-The co-operative Development and Welfare Fund shall not be utilized for
 A:-Utilizing for the developmental activities of these societies
 B:-Safe guarding the damages to their assets
 C:-Safe guarding the loss to their properties
 D:-Expenses incurred for opening branches
 Correct Answer:- Option-B



Question16:-The Registrar shall appoint as per Section 71 of Kerala Co-operative Societies Act a person called
 A:-Co-operative Tribunal
 B:-Co-operative Ombudsman
 C:-Liquidator
 D:-Sale officer
 Correct Answer:- Option-C
Question17:-Which among the following Co-operative Societies, election shall not be conducted on ward basis
 A:-Urban Co-operative Banks
 B:-Urban Co-operative Societies
 C:-Primary Housing Co-operative Societies
 D:-Primary Consumer Co-operative Societies
 Correct Answer:- Option-D
Question18:-The immovable property acquired by a society through a sale by the sale officer for realization of loan amount shall be disposed within
 A:-7 years
 B:-3 years
 C:-1 year
 D:-2 years
 Correct Answer:- Option-A
Question19:-Which among the following is a false statement in case of voting to a society
 A:-A member admitted in a Co-operative Society within 60 days immediately prior to the date of election shall not have right to vote
 B:-A nominal member shall not have right to vote
 C:-A depositor shall have right to vote
 D:- An ex-officio member on the committee shall have vote
 Correct Answer:- Option-C
Question20:-A Society shall dispose 10% of its net profit to
 A:-Reserve Fund
 B:-Member Relief Fund
 C:-Agricultural Credit Stabilization Fund
 D:-Co-operative Education Fund
 Correct Answer:- Option-B
Question21:-Societies which are bond to keep fluid resources are
 A:-Societies having deposits
 B:-Societies doing Marketing business
 C:-Societies doing Consumer business only
 D:-Societies dealing coir products
 Correct Answer:- Option-A
Question22:-Among the following which is not the privileges of a Consumer Co-operative Society
 A:-Charge on land owned by its loanees
 B:-Exemption from income tax
 C:-Deduction from the salary of loanees
 D:-Exemption from stamp duty
 Correct Answer:- Option-B
Question23:-The amendment of the bye-law shall have approval from
 A:-Chief Executive
 B:-Managing Director
 C:-President
 D:-General Body
 Correct Answer:- Option-D
Question24:-Rule 6 of Kerala Co-operative Societies Act deals with
 A:-Registrar of co-operative society
 B:-Model bye-law
 C:-Amendment of bye-law
 D:-First General Body
 Correct Answer:- Option-B
Question25:-Which type of societies are allowed to admit any other society as nominal or associate member
 A:-Coir Societies
 B:-Scheduled Caste Societies
 C:-Hand loom Societies
 D:-Hospital Societies
 Correct Answer:- Option-D
Question26:- Which of the following would be classified by Herzberg as a hygiene factor?
 A:-Achievement
 B:-Company policy
 C:-Promotion
 D:-Responsibility
 Correct Answer:- Option-B
Question27:- Achievement motivation relates to
 A:-Need of the person
 B:-Knowledge of the person
 C:-experience of the person
 D:- aptitude of the person.
 Correct Answer:- Option-A
Question28:-A transformational leader is one
 A:-who is involved in organizational change
 B:-who provides new ways of carrying out management.
 C:-who inspires the workers to new levels by offering them a vision of a better future
 D:-who tries to transform their staff by giving them rewards for what they do
 Correct Answer:- Option-C
Question29:- Decision making does not include:
 A:-identifying the problem
 B:- evaluating alternatives
 C:-select a preferred alternative
 D:-making forecast
 Correct Answer:- Option-D
Question30:-The most democratic form of oraganisation is
 A:-line
 B:-line and staff
 C:-functional
 D:- committee
 Correct Answer:- Option-D
Question31:- Idenfify the wrong statement
 A:- leadership is the ability to influence a group
 B:-all leaders are managers
 C:-all leaders are not managers
 D:-all managers are leaders
 Correct Answer:- Option-B
Question32:- Which strategy would be effective when the new products have a counter cyclical sales pattern compared to an organization's present products?
 A:-Forward integration
 B:-market positioning
 C:-Horizontal diversification
 D:-Market penetration
 Correct Answer:- Option-A
Question33:- What does Dog symbolize in BCG martrix?
 A:-high growth, high market share
 B:-low growth, low market share
 C:-low growth, high market share
 D:-high growth, low market share
 Correct Answer:- Option-B
Question34:-Specific, short-term statements detailing how to achieve an organization's goals is known as
 A:-vision
 B:-mission
 C:-objectives
 D:- operational planning
 Correct Answer:- Option-C
Question35:- Which of the following is an example of a nonverbal message?
 A:-eye contact
 B:-jargon
 C:-yelling
 D:-mumbling
 Correct Answer:- Option-A
Question36:- The factors that generate shareholder wealth are usually called
 A:-key factors
 B:-value drivers
 C:-present values
 D:- future cash flows
 Correct Answer:- Option-B
Question37:-What does EVA stand for
 A:-Employee value analysis
 B:- Expected value arising
 C:-Economic value added
 D:-Economic value analysis
 Correct Answer:- Option-C
Question38:-A common method of measuring attitude of people is
 A:-in-depth interviews
 B:-observing people’s behavior
 C:-semantic differential scales
 D:-a lie detector
 Correct Answer:- Option-C
Question39:-Matrix structure of orgnisation violates which key element of organizational design
 A:-unity of command
 B:-chain of command
 C:-span of management
 D:- decentralisation
 Correct Answer:- Option-A
Question40:-Authority and responsibility are --------- to each other
 A:-supplementary
 B:-inconsistent
 C:-contradictory
 D:- complementary
 Correct Answer:- Option-D
Question41:-An offer kept open for acceptance over a period of time is referred to as :
 A:-Counter offer
 B:-Cross offer
 C:-Standing offer
 D:-Specific offer
 Correct Answer:- Option-C
Question42:-The time limit for filing a complaint before the District forum under Consumer Protection Act, 1986,is
 A:-One year
 B:-Two years
 C:-Three years
 D:-There is no such limits
 Correct Answer:- Option-B
Question43:-Mr.A entered into a contract with Mr.B whereby Mr.A agreed to sell heroin an illegal substance, worth Rs.50,000 to Mr.B. This is an example for:
 A:-Void contract
 B:-Voidable contract
 C:-Quasi contract
 D:-Second Party Beneficiary contract
 Correct Answer:- Option-A
Question44:-Section 172 of Contract Act deals with :
A:-Bailment
 B:-Pledge
 C:-Indemnity
 D:-Lien
 Correct Answer:- Option-B
Question45:-The outside third party who is brought into settle a dispute and has the authority to take a decision is called:
 A:-Legal expert
 B:-Government
 C:-An arbitrator
 D:-Mentor
 Correct Answer:- Option-C
Question46:-Which of the following transactions does not come under the purview of bailment?
 A:-Delivering goods to creditor as security of loan
 B:-Delivering goods for repair with or without remuneration
 C:-Delivering goods for carriage
 D:-Placing ornaments in bank locker
 Correct Answer:- Option-D
Question47:-The term of a patent is:
 A:-10 years
 B:-14 Years
 C:-20 Years
 D:-25 Years
 Correct Answer:- Option-C
Question48:-'Novation' is a mode of discharge of contract by:
 A:-lapse of time
 B:-agreement
 C:-operation of law
 D:-performance of contract
 Correct Answer:- Option-B
Question49:-From the following identify a statement that is not true:
 A:-Principal is bound by the act of agent done within the scope of his authority
 B:-Authority given to borrow money makes the principal liable even if the agent borrows beyond authorised limits
 C:-Principal is liable for fraud committed by his agent acting in the course of his business
 D:-Authority given to sell goods authorises the agent to borrow money by pledging the goods
 Correct Answer:- Option-D
Question50:-Who is the Chairman of the Central Consumer Protection Council?
 A:-Prime Minister
 B:-Chief Justice of the Supreme Court
 C:-Chief Justice of the High Court
 D:-Minister in Charge of Consumer Affairs
 Correct Answer:- Option-D
Question51:-Who appoints the State Chief Information Commissioner under 'The Right to Information Act, 2005' ?
 A:-Chief Minister
 B:-Governor
 C:-President of India
 D:-Chief Justice of Supreme Court
 Correct Answer:- Option-B
Question52:-The Consumer Education and Research Centre is located at :
 A:-Bombay
 B:-Ahmedabad
 C:-Kanpur
 D:-Delhi
 Correct Answer:- Option-B
Question53:-The damages that can be awarded even if the aggrieved party has not suffered any loss, is referred to as:
 A:-exemplary damages
 B:-special damages
 C:-ordinary damages
 D:-nominal damages
 Correct Answer:- Option-D
Question54:-From the following, identify the one which is not a main objective of 'The Right to Information Act,2005;
 A:-To ensure greater and more effective access to information
 B:-To make the Right to Information Act more progressive,participatory and meaningful
 C:-To have provisions to ensure maximum disclosure and maximum exemption consistent with Constitutional Provisions
 D:-To provide for effective mechanism for access to information and disclosure by authorities
 Correct Answer:- Option-C
Question55:-The Telecom Regulatory Authority of India was established in -------------
 A:-1991
 B:-1996
 C:-1997
 D:-2000
 Correct Answer:- Option-C
Question56:- Regulatory environment consists
 A:-Policies related to imports and exports
 B:-Policies related to distribution and pricing
 C:-(A) and (B) both
 D:-Cost of human resources
 Correct Answer:- Option-C
Question57:-GDP consists
 A:-Per unit market price
 B:-Gross output of goods
 C:-Service
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question58:- Which one of the following is not a characteristic of capitalist economic system
 A:-Central economic planning
 B:-Interdependence
 C:-Occupational freedom
 D:-Consumer sovereignty
 Correct Answer:- Option-A
Question59:- . EXIM Policy, 2002-07 started from
 A:-31-03-2002
 B:-28-03-2002
 C:-1-04-2002
 D:-2-04-2002
 Correct Answer:- Option-A
Question60:-The economic environment of a business includes
 A:-Economic System
 B:-Economic Policies
 C:-Economic Conditions
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question61:- The Finance Act 2012 gives income tax rates for Assessment Year

 A:-2010-11
 B:-2011-12
 C:- 2012-13
 D:-2013-14
 Correct Answer:- Option-D
Question62:- The Environment Protection Act came into force from
 A:-1986
 B:-1987
 C:-1988
 D:-1991
 Correct Answer:- Option-A
Question63:- Which of the following is limitation of Environmental Analysis
 A:-Does not foretell the future
 B:-Not a sufficient guarantor of organisational effectiveness
 C:-Offers one basis for organisational learning
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question64:- Which of the following is not the advantage of socialism
 A:-Goal oriented economy
 B:-Eradication of exploitation
 C:-State Capitalism
 D:-No cyclical fluctuations
 Correct Answer:- Option-C
Question65:-A mixed economy is ...... a planned economy
 A:-Necessarily
 B:-Compulsorily
 C:-Statutory
 D:-Voluntary
 Correct Answer:- Option-A
Question66:- "A good environment is good business." Who said ?
 A:-Jawaharlal Nehru
 B:-Dr. M.S. Swaminathan
 C:-Peter.F.Drucker
 D:-Dr.S.S.Rao
 Correct Answer:- Option-B
Question67:- SWOT analysis forming part of ………….
 A:-Strategy formulation
 B:-Long range planning
 C:-Short range planning
 D:-Strategy implementation
 Correct Answer:- Option-A
Question68:- The first Five Year Plan was launched in the year
 A:-1950
 B:-1948
 C:-1951
 D:-1956
 Correct Answer:- Option-C
Question69:- Indian Institute of Science is established by
 A:-Tata
 B:-Birla
 C:-Bajaj
 D:-Singhania
 Correct Answer:- Option-A
Question70:-According to BCG matrix a business which has a high growth rate but a weak market share is referred to as
 A:-Cash Cow
 B:-Dog
 C:-Star
 D:-Question Mark
 Correct Answer:- Option-D
Question71:-Who is the present Governor of RBI
 A:-Sri Osborne Smith
 B:-C.D Deshmukh
 C:-Duvvuri Subbarao
 D:-Raghuram Rajan
 Correct Answer:- Option-D
Question72:-Which is the first bank to introduce ATM?
 A:-Punjab National Bank
 B:-HSBC
 C:-Allahabad Bank
 D:-State Bank of India
 Correct Answer:- Option-B
Question73:-Which bank is known as the Banker's Bank
 A:-SBT
 B:-RBI
 C:-Punjab National Bank
 D:-Punjab National Bank
 Correct Answer:- Option-B
Question74:-An efficient capital market is one where
 A:-Transactions are cheaply and efficiently carried out
 B:-Security prices show smooth patterns of movement
 C:-Security prices always rationally reflect all relevant information
 D:-Security prices do not reflect all relevant information
 Correct Answer:- Option-C
Question75:-IFSC is an ________ digit code
 A:-8
 B:-14
 C:-12
 D:-11
 Correct Answer:- Option-D
Question76:-EFT stands for
 A:-Easy Fund transfer
 B:-Maintenance fund transfer
 C:-Paperless Banking
 D:-Electronic Funds Transfer
 Correct Answer:- Option-D
Question77:-________ act as a consortium leader of the banking institutions in the district
 A:-Lead Bank
 B:-Social Banking
 C:-Core Banking
 D:-District Co-operative Bank
 Correct Answer:- Option-A
Question78:-Cheque in circulation for more than six months fron the date of the cheque is a
 A:-Post dated cheque
 B:-Anti dated cheque
 C:-Stale cheque
 D:-Bearer cheque
 Correct Answer:- Option-C
Question79:-______ means signing on the back of a negotiable instrument with a view to transfer the the
title of the instrument to another person
 A:-Underwriting
 B:-Document
 C:-Instrument
 D:-Endorsement
 Correct Answer:- Option-D
Question80:-RTGS has been implemented in India w.e.f.
 A:-26 March 2004
 B:-13 May 2004
 C:-26April 2005
 D:-13 January2003
 Correct Answer:- Option-A
Question81:-First stock exchange in India is
 A:-NSC
 B:-BSC
 C:-Cochin Stock Exchange
 D:-Ahmadabad Stock Exchange
 Correct Answer:- Option-B
Question82:-Blue chip shares means
 A:-Those shares which are listed in the stock exchange
 B:-Those shares whose guarantee is given by Government
 C:-Those shares on whom dividend is paid at higher rate regularly
 D:-Those shares which are issued at first time
 Correct Answer:- Option-C
Question83:-Days of grace are allowed to
 A:-Demand Bill
 B:-Cheque
 C:-Time Bill
 D:-Promissory Note
 Correct Answer:- Option-C
Question84:-In India 14 commercial Banks were nationalized in the year
 A:-1955
 B:-1969
 C:-1972
 D:-1980
 Correct Answer:- Option-B
Question85:-Crossing of the cheque can be made by
 A:-Drawer only
 B:-Banker only
 C:-Any holder
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question86:-Accounting principles are acceptable when they, in general, satisfy the basic norms
 A:-Usefulness and Objectivity
 B:-Objectivity and feasibility
 C:-Usefulness, Objectivity and Feasibility
 D:-Usefulness, Objectivity, Feasibility and Obligatory
 Correct Answer:- Option-C
Question87:-The term ‘playing safe’ relate to
 A:-Convention of conservatism
 B:-Convention of materiality
 C:-Realization concept
 D:-Going concern concept
 Correct Answer:- Option-A
Question88:-Which of the following method does not consider as a Method of Depreciation?
 A:-Double Declining Balance Method
 B:-Mileage Method
 C:-Service Hours Method
 D:-Striking Product Method
 Correct Answer:- Option-D
Question89:-According to Rolland, Trail balance is defined as “the final list of balances, ---------”
 A:-adjusted and totalled
 B:-totalled in a column form
 C:-totalled and combined
 D:-totalled and accumulated
 Correct Answer:- Option-C
Question90:-The case Gurner V/s Murray relate to
 A:-Admission of a partner
 B:-Retirement of a partner
 C:-Death of a partner
 D:-Insolvency of a partner
 Correct Answer:- Option-D
Question91:-The term ‘credit’ derived from the Latin word
 A:-Credre
 B:-Creditum
 C:-Creditmn
 D:-Croditum
 Correct Answer:- Option-A
Question92:-Mr.A, Mr.B are partners. Their old profit sharing ratio was 3:1. Mr. A surrendered 1/32 of his share and Mr. B surrendered 3/32 of his share in favor of Mr.C. Calculate Sacrificing ratio of A & B.
 A:-3/128:3/128
 B:-93/128:29/128
 C:-3/128:5/128
 D:-5/128:3/128
 Correct Answer:- Option-A
Question93:-As per section 128 of the Companies Act, managerial remuneration is
 A:-11 % of Net Profit
 B:-5 % of Net Profit
 C:-10% of Net Profit
 D:-4 % of Net Profit
 Correct Answer:- Option-A
Question94:-Green Limited had total purchases of Rs. 80,000 during the year. The opening and closing balance of creditors were Rs.20,000 and 30,000 respectively. Payments made to creditors during the year were Rs
received was Rs 2,000. The credit purchases during the year ---------
 A:-82,000
 B:-72,000
 C:-86,200
 D:-86,400
 Correct Answer:- Option-B
Question95:-The RBI appointed a committee under the chairmanship of K.B Chore in April --------- to review the working of cash credit system.
 A:-1981
 B:-1979
 C:-1982
 D:-1974
 Correct Answer:- Option-B
Question96:-Irrelevance theory of capital structure, assumptions does not include
 A:-No corporate tax
 B:-Cost of debt is constant
 C:-Cost of debt is lower than cost of equity
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-D
Question97:-A company expects a net income of Rs 80,000. It has Rs 2,00,000 debentures of 8% rate of interest. The equity capitalization rate of the company is 10 %. Compute overall capitalization rate according to N
ignoring income tax.
 A:-9 %
 B:-8.3%
 C:-8.52%
 D:-9.52%
 Correct Answer:- Option-D
Question98:-A ‘Yen note’ floated in Germany is an example of
 A:-Euro bond
 B:-Yen bond
 C:-Floating rate yen bond
 D:-Euro commercial paper
 Correct Answer:- Option-A
Question99:-Research and Development expenditure is an example of
 A:-Capital expenditure
 B:-Revenue expenditure
 C:-Deferred revenue expenditure
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question100:-Section ---------- for buy back of shares as per Companies Act 1956
 A:-78
 B:-79
 C:-77
 D:-81
 Correct Answer:- Option-C
CHIEF GENERAL MANAGER SOLVED QUESTION PAPER 2015
<CENTER>CHIEF GENERAL MANAGER SOLVED QUESTION PAPER 2015</CENTER>
Reviewed by PSC BOOK on 20:52 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.