Last Grade Servants [LGS] Exam Questions and Answers - Part 11

 LGS Exam Questions || LGS Exam Expected Questions and Answers || LGS Exam Model Questions and Answers 
 

1.Unpolished rice is the richest sources of?
 Answer: Vitamin B (Thiamine)

 2. Antiberiberi Vitamin?
 Answer: Thiamine

 3. Antineuritic Vitamin?
 Answer: Thiamine

 4. Deficiency diseases of Vitamin B?
 Answer: Beriberi

 5. If Milk is exposed to sunlight for a long time which Vitamin will lose?
 Answer: Vitamin B2

 6. Deficiency of Niacin (B3) causes?
 Answer: Pellagra

 7. The word ‘pellagra’ means?
 Answer: Rough Skin

 8. The Vitamin essential for the formation and maturation of red blood cell?
 Answer: B9

 9. Cobalt containing Vitamin?
 Answer: B12 (Cobalamin)

 10. Sunshine Vitamin?
 Answer: Vitamin D


 11. The Vitamins was introduced by?
 Answer: Dr. Casmir Funk

 12. What is Hyper Vitaminosis?
 Answer: Having excess of Vitamins

 13. What is Hypovitaminosis?
 Answer: Having low level of Vitamins.

 14. Fat soluble Vitamins are?
 Answer: A, D, E, K

15. Water soluble Vitamins are?
 Answer: B, C


 16. Goat milk is a rich source of?
 Answer: Vitamin A (Retinol)

 17. Vegetables is a rich source of?
 Answer: Vitamin A

18. Which Vitamin is essential for Vision?
 Answer: Vitamin A

 19. Visual pigments such as rhodopsin of rod cells are synthesized from?
 Answer: Vitamin A

20.Antixerophthalmic Vitamin?
 Answer: Vitamin A

21. The Vitamin which cannot be had from any vegetables?
 Answer: Vitamin D

 22. Antirachitic Vitamin?
 Answer: Vitamin D

 23. Vitamin essential for the absorption of calcium and phosphorus?
 Answer: Vitamin D

 24. Vitamin which is used as hormone?
 Answer: Vitamin E

 25. Which is Antisterility Vitamin?
 Answer: Vitamin E

 26. Vitamin which is a very good Antioxidant?
 Answer: Vitamin E

 27. Antihaemorrhagic Vitamin?
 Answer: Vitamin K

 28. Vitamin easily destroyed by cooking?
 Answer: Vitamin C

 29. Vitamin C was first isolated from?
 Answer: Lemon juice

 30. Deficiency of Vitamin C?
 Answer: Scurvy
Last Grade Servants [LGS] Exam Questions and Answers - Part 11
<center>Last Grade Servants [LGS] Exam Questions and Answers - Part 11</center>
Reviewed by PSC BOOK on 20:14 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.