CIVIL EXCISE OFFICER, WOMEN EXCISE GUARD, WOMEN POLICE CONSTABLE EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2014

WOMEN EXCISE GUARD
CIVIL EXCISE OFFICER
WOMEN POLICE CONSTABLE

EXAMINATION MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2014

1. Whose autobiography is called ”Ormayude Arakal ”?
Ans : Muhammad Basheer
2. The State Institute of Rural Development [SIRD] is located in
Ans : Kottarakkara
3. Smallest Taluk in Kerala
Ans : Kochi
4. The region of Kerala where evergreen forests are seen
Ans : Silent Valley
5. Which ids the biggest Taluk in Kerala State ?
Ans : Eranad
6. The name of the river that flows through the Silent Valley in Kerala ?
Ans : Kunthippuzha
7. The maximum number of Wards in a Grama Panchyath
Ans : 20
8. The winner of the first Ezhuthachan Puraskar ?
Ans : Dr.Sooranad Kunjan Pillai
9. Samadhi of Sri. Narayana Guru is at
Ans : Sivagiri
10. The Parauram Express runs between
Ans : Thiruvananthapuram & Mangalore

11.The number of west flowing rivers of Kerala?
Ans : 41
12.  “Who is the author of “”Kannuneerthulli”” ?”
Ans : Nalappattu Narayana Menon
13.  Edakkal Caves are in
Ans: Wayanad District
14.  The place in Kerala where Naval Academy is being built is
Ans : Ezhimala
15.  Bakal Fort is in which District ?
Ans : Kasargode

16. First computerised Panchayath in Kerala
Ans : Vellanad
17. Information Kerala Mission started in
Ans : 1999
18. Kerala Institute of Local Administration (KILA) is in
Ans :Trissur
19. Smallest Grama Panchayath in Kerala is
Ans : Valapattanam
20. Who was the first education minister of Kerala State ?
Ans : Joseph Mundassery
21. Who started the State Transport Service in Travancore ?
Ans : C.P.Ramaswamy Iyer
22. The district inwhich Central Root Research Institute is situated
Ans : Thiruvananthapuram
23. The Director of the film ” Agnisakshi ”
Ans : Shyamaprasad
24. Name the Jnanpith award winner in 1995
Ans : M.T.Vasudevan Nair
25. Where is Puralimala situated
Ans : Thalasserry
26. Importance of 1 makaram 984 in the history of Kerala is
Ans : Kundara Proclamation
27. “The book “”Swarga Vathil Thurakkunna Samayam”” is written by”
Ans : M.T.Vasudevan Nair
28. Head Quarter of Kerala Forest Research Institute
Ans : Peechi
29. The speaker having longest tenure in the Kerala Assembly
Ans : M.Vijayakumar
30. First Kerala State Kathakali Award has been given to
Ans : Kalamandalam Raman Kutty Nair
31. “Chandanakkuda Maholsavam” is held every year in”
Ans : Bimappalli
32. Wellington Island is in which district
Ans : Ernakulam
33. Joseph Mundassery was the Education Minister of Kerala in the ministry headed by
Ans : E.M.S
34. “The book “”Sooryakanthi “” is written by”
Ans : G.Sankarakurup
35. “Who wrote the malayalam novel “Agnisakshi”
Ans : Lalithambika Antharjanam
36. “Who is the director of the film “Chemmeen ”
Ans : Ramu Kariyattu
37. The Teak Museum of Kerala is located in
Ans : Nilampoor
38. Which novel of Sara Joseph got Vayalar Award ?
Ans : Alahayude Penmakkal
39. The first short story in Malayalam
Ans : Vasana vikrithi
40. Sandal forest in Kerala
Ans : Marayoor
41. The first wild life sanctury in Kerala ?
Ans : Thekkady
42. “Horthus Malabaricus” a seventeenth century book published in 12 volumes by the Dutch describes ”
Ans : Medicinal Plants of Kerala
43. The Monsoon which brings rains in Kerala during the period October-November is called
Ans : North East Monsoon
44. Who started the State Transport service in Travanore ?
Ans : C.P.RamaSwamy Iyer
45. “Who wrote “”Viswadarshanam”””
Ans : G.Shankara Kurup
46. Forest Industries Travancore is situated in
Ans : Aluva
47..Which is the firstMalayalam Novel ?
Ans : Kundhalatha by Appu Nedungadi
48..Who was the founder of Nair Service Society (N.S.S) ?
Ans : Mannath Padmanabhan
49.Who is known as “Kerala Valmiki” ?
Ans : Vallathol Narayana Menon
50.The First President of “Kerala Sahithya Academy”
Ans : Sardar K.M.Panicker


CIVIL EXCISE OFFICER, WOMEN EXCISE GUARD, WOMEN POLICE CONSTABLE EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2014
<CENTER>CIVIL EXCISE OFFICER, WOMEN EXCISE GUARD, WOMEN POLICE CONSTABLE  EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2014</CENTER>
Reviewed by PSC BOOK on 01:19 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.