Excise Inspector , Sub Inspector of Police (SI) Exam Questions and Answers 2014

Kerala PSC Excise Lnspector and Sub Inspector of Police Exam Model Questions and Answers

1.Every body complains _____ corruption in public life.

(A) for
(B) to
(C) about
(D) against
Ans:-C
2.Who was the author of Manninuvendi?

(A) A.K. Gopalan
(B) Raja Keshavadas
(C) Vakkom Abdul Kader
(D) K.M. Panicker
Ans:-A
3.The type of planning experimented between 1978 and 1980 is known as

(A) Rolling Plan
(B) Annual Plan
(C) Indicative Plan
(D) Collective Plan
Ans:-A
4.Invest your money carefully lest you ————.

(A) will regret later
(B) should regret later
(C) can regret later
(D) may regret later
Ans:-B
5.The author of Harry Potter stories

(A) Arundahti Roy
(B) J.K. Rowling
(C) Bernad Shaw
(D) Anitha Desai
Ans:-B
6.Who is the author of the famous book ‘The adventures of Sherlock Holmes’?

(A) Walter Scott
(B) Arthur Conan Doyle
(C) Charles Dickens
(D) Jeffrey Archer
Ans:-B
7.The Sultan who refused to recognise the authority of the Caliph was

(A) Ghiyasuddin Tughlaq
(B) Alauddin Khilji
(C) Qutbuddin Mubarak
(D) Muhammad bin Tughlaq
Ans:-C
8.Sir Charles Wood despatch of 1854 dealt primarily with

(A) administrative reforms
(B) Social reforms
(C) economic reforms
(D) educatioanl reforms
Ans:-D
9.Spot the error.

(A) I would have lost my luggage and other belongings/
(B) if I would have left the compartment/
(C) and gone out to fetch drinking water./
(D) no error
Ans:-B
10.Which country is known as ‘Emerald Island’?

(A) Scotland
(B) Newzealand
(C) Ireland
(D) Iceland


Ans:-C
11.Who among the following was not a member of constituent assembly?

(A) Muhammadali Jinnah
(B) Khan Abdul Gaffar Khan
(C) T.T.Krishnamachari
(D) Pattom.A.Thanupillai
Ans:-A
12.Which of the following spectrum lies between microwave and visible region?

(A) X-rays
(B) Infrared rays
(C) UV rays
(D) Gamma rays
Ans:-B
13.Who is the Chairman of the Planning Commission?

(A) The President
(B) The Vice-President
(C) The Planning Minister
(D) The Prime Minister
Ans:-D
14.If Raja has money, he ______ it.

(A) spent
(B) will spend
(C) would have spent
(D) would spent
Ans:-B
15.Who has been honoured with the V.V.Giri Memorial Award 2010?

(A) Dr. P.D.Shenoy
(B) Lata Mangeshkar
(C) Bheem Sen Joshi
(D) None of these
Ans:-A
16.In which princely state India launched operation polo to accede it to Indian Union?

(A) Travancore
(B) Hyderabad
(C) Mysore
(D) Kashmir
Ans:-B
17.Who amongst the following Sultans of Delhi, declared himself as a lieutenant of Caliph?

(A) Balban
(B) Muhammad -bin-Tughlaq
(C) Iltutmish
(D) Feroze Shah Tughlaq
Ans:-B
18.Which planet has rings around it

(A) Mars
(B) Saturn
(C) Uranus
(D) Neptune
Ans:-B
19.Linen produced from

(A) Rubber
(B) Jute
(C) Rice
(D) Musa
Ans:-B
20.For the philosophy underlying our constitution, the historic ‘objectives resolution’ was moved in the constitutional assembly by

(A) Nehru
(B) Ambedkar
(C) Rajendra Prasad
(D) Radhakrishnan
Ans:-A
21.There is hardly any space for the children, ______.

(A) eventhough it is a very large house
(B) since it is a very large house
(C) because it is very large house
(D) though it is very large house
Ans:-A
22.Who was the author of Umakeralam?

(A) G. Shankarakuruppu
(B) Poonthanam
(C) Ulloor S. Parameswarayyar
(D) None of these
Ans:-C
23.Choose the one which best expresses the meaning of the given word: Whirl

(A) Reap
(B) Turn
(C) Agitate
(D) Weep
Ans:-B
24.For a Srilankan National the highest Civilian honour is

(A) Sri Lanka Bhushan
(B) Sri Lanka Ratna
(C) Sri Lanka Vibhushan
(D) Sri Lanka Bhimanya
Ans:-D
25.Which significant event occured in 1929?

(A) World war II
(B) Man’s landing on moon
(C) Great Depression
(D) Invention of Telephone
Ans:-C
Excise Inspector , Sub Inspector of Police (SI) Exam Questions and Answers 2014
<center>Excise Inspector , Sub Inspector of Police  (SI) Exam Questions and Answers 2014</center>
Reviewed by PSC BOOK on 03:16 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.