Constitution of India - Important Exam Questions and Answers

Indian Constitution- Important Exam Questions and Answers



1.The writ of Habeas Corpus is issuing against:
Answer:Unlawful detention

2.Article 52 deals with?
Answer:There must be a president of india

3.The protection of Human Rights Act extends to :
Answer:to the whole of India and to Jammu and Kashmir in specified matters
 
4.Chairman of the National Human Rights Commission is appointed by:
Answer:The President

5. The Right to property in India is a :
Answer:Legal Right

6.The nature of India as a secular state of :
Answer:Equal respect to all religions

7. The procedure of election of members to the upper house in India has been copied form:
Answer: South Africa

8. Which Article of the Constitution of India is related to ‘Abolition of titles’?
Answer: 18

9. Which article of the Constitution of India is related to the protection of certain rights regarding freedom of speech?
Answer: 19

10. Which Article of the Constitution of India is related to ‘Protection in respect of convict of offenders’?
Answer: 20

11. Which Article of the constitution of India is related to ‘Protection of life and personal liberty’?
Answer: 21

12. Which Article of the Constitution of India is related to ‘Protection against arrest and detention in certain cases’?
Answer: 22

13. The number of fundamental duties in the Indian Constitution:
Answer: 11

14. In which Article of the Constitution of India related to Fundamental Duties are mentioned?
Answer: 51A





15. As per the provisions of the Constitution of India the number of members of Rajya Sabha is limited as:
Answer: 250


16. Who was the chairman of the Drafting Committee of the Constitution?
Answer: BR Ambedkar


17. The idea of post of Vice president in India has been copied from:
Answer: USA


18. The idea of Fundamental duties in India has been copied from:
Answer: Former USSR


19. The method of election of president in India has been copied from:
Answer: Ireland


20. The provisions regarding trade and commerce in India has been copied from:
Answer: Australia



Constitution of India - Important Exam Questions and Answers
<center>Constitution of India - Important Exam Questions and Answers</center>
Reviewed by PSC BOOK on 07:29 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.