LGS , VEO Exam Coaching 2014 :: Expected Questions and Answer 2014 :: History Questions

Kerala PSC Exam Coaching 2014

History Question


1. According to which famous political leader of Britain the revolt of 1857 is described as a ‘National Rising’ ?
(A) Canning
(B) Gladstone
(C) Palmerstone
(D) Disraeli
Ans : (D)

2. Who was the founder leader of ‘Muslim Faqirs’ ?
(A) Majnun Shah
(B) Dadu Mian
(C) Tipu
(D) Chirag Ali Shah
Ans : (A)

3. Who among the following is known as the ‘father of renaissance’ of Western India?
(A) B.M. Malabari
(B) M.G. Ranade
(C) R. G. Bhandarkar
(D) K.T. Telang
Ans : (B)

4. Who is known as the Hindu Luther of Northern India during 19th century was ?
(A) Dayanand Saraswati
(B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) Radhakant Dev
(D) Keshav Chandra Sen
Ans : (B)

5. Who inspired the young Bengal Movement in the 19th century ?
(A) Ram Tanu Lahiri
(B) Henry Vivian Dorozev
(C) Rasik Kumar Malik
(D) Piyare Chand Mitra
Ans : (B)

6. Who is regarded as the ‘Father of Modern India’ ?
(A) M. G. Ranade
(B) Mahatma Gandhi
(C) Keshav Chandra Sen
(D) Ram Mohan Roy
Ans : (D)

7. Who is known as ‘Mother of Indian Revolution’ ?
(A) Rama Bai
(B) Bhikaji Rustam Kama
(C) Annie Besant
(D) Sarojini Naidu
Ans : (B)

8. Who was the founder of Ramkrishna Mission ?
(A) Swami Dayanand Saraswati
(B) Keshav Chandra Sen
(C) Swami Vivekanand
(D) Ram Krishna Paramhansa
Ans : (C)

9. Who established the ‘Vedanta Society’ ?
(A) Keshav Chandra Sen
(B) Devendra Nath Tagore
(C) Vivekanand
(D) Ram Mohan Roy
Ans : (C)

10. Kumaran Asan is associated with the Social Renaissance of—
(A) Kerala
(B) Tamilnadu
(C) Andhra Pradesh
(D) None of the above
Ans : (A)


11. Which one of the following proved to be Dalhousie’s worst political blunder ?
(A) Annexation of Punjab
(B) Occupation of lower Burma
(C) Abolition of the ‘Doctrine of Lapse’
(D) Annexation of Oudh
Ans : (D)

12. The leader of the revolt of 1857 in Bihar was—
(A) Kunwar Singh
(B) Nana Saheb
(C) Tantia Tope
(D) Mangal Pandey
Ans : (A)

13. The writer of ‘‘Indian War of Independence, 1857’’ is—
(A) R.C Majumdar
(B) V.D. Savarkar
(C) S.B. Chaudhary
(D) S.N. Sen
Ans : (B)


14. Who called the 1857 revolt ‘‘a planned war of National Independence’’ ?
(A) Benjamin Disraeli
(B) Sir John Seeley
(C) V.D. Savarkar
(D) S.N. Sen
Ans : (C)

15. The leader of the 1857 Revolt in Delhi was—
(A) Bahadur Shah Zafar
(B) Bakht Khan
(C) Begum Zinat Mahal
(D) Khan Bahadur Khan
Ans : (A)

16. Which of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Umaji Naik—Ramosi Rising
(B) Tipu—Pagal Panthi
(C) Haji Shariat—Deobond Movement
(D) Syed Ahmad Raibarelvi—Wahabi Movement
Ans : (C)

17. Which of the following was a precursor of the 1857 revolt ?
(A) Indigo revolt
(B) Sanyasi revolt
(C) Ulgulan
(D) Pabna rising
Ans : (B)

18. The play ‘Neeldarpan’ is associated with the—
(A) Santhal Revolt
(B) Pabna Riots
(C) Indigo Revolts
(D) Champaran Satyagraha
Ans : (C)

19. Which of the following is not correctly matched?
(A) Bhil revolt—1818–31
(B) Stara revolt—1814
(C) Kittur revolt—1824
(D) Gadkari revolt—1844
Ans : (B)

20. The tribal leader who was regarded as an incarnation of God and father of the world was—
(A) Nanak Bhil
(B) Jagia Bhagat
(C) Birsa Munda
(D) Siddhu Santha
Ans : (C)


LGS , VEO Exam Coaching 2014 :: Expected Questions and Answer 2014 :: History Questions
<center>LGS , VEO Exam Coaching 2014 :: Expected Questions and Answer 2014 :: History Questions </center>
Reviewed by PSC BOOK on 08:47 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.