Kerala PSC -Kerala History Questions and Answers

Kerala PSC Frequently Asked Questions 2014

Kerala History


1. The number of west flowing rivers of Kerala?
A. 41 

B. 44 
C. 47 
D. 23

2. “Who is the author of “”Kannuneerthulli”” ?”
A. Nalappattu Narayana Menon 

B. S.K. Pottakkad 
C. O.V. Vijayan 
D. Vallathol Narayana Menon

3. Edakkal Caves are in
A. Kollam District 

B. Wayanad District 
C. Thrissur District 
D. Kannur District

4. The place in Kerala where Naval Academy is being built is
A. Kannara 

B. Ezhimala 
C. Beypore 
D. Bekkal

5. Bakal Fort is in which District ?
A. Kasargode 

B. Wayanad 
C. Kannur 
D. Malappuram

6. The first computerised Panchayath in Kerala
A. Nedumangad 

B. Vellanad 
C. Neyyattinkara 
D. Kalady

7. The Information Kerala Mission started in
A. 1999 

B. 2001 C. 2002 D. 2003

8. The Kerala Institute of Local Administration (KILA) is in
A. Trissur 

B. Kannur 
C. Malappuram 
D. Wayanad

9. The Smallest Grama Panchayath in Kerala is
A. Vishakapattanam 

B. Valapattanam 
C. Eranad 
D. Valluvanad

10. Who was the first education minister of Kerala State ?
A. T. M. Varghese 

B. Joseph Mundassery 
C. K.C. George 
D. A. R. Menon

11. Whose autobiography is called ‘’Ormayude Arakal ‘’?
A. Cherukad 

B. Kumaranasan 
C. G. Sankara Kurup 
D.M.T.Vasudevan Nair

12. The State Institute of Rural Development [SIRD] is located in
A. Shanghumugham 

B. Kottarakkara 
C. Neyyattinkara 
D. Varkala


13. The Smallest taluk in Kerala is in ------
A. Kollam B. Vellanad C. Paravur D. Kochi

14. The region of Kerala where evergreen forests are seen in -------
A. Thekkady B. Marayur C. Silent Valley D. Peechi

15. Which is the biggest Taluk in Kerala State ?
A. Valluvanad B. Puzhinad C. Eranad D. Kuttanad

16. The name of the river that flows through the Silent Valley in Kerala ?
A. Kunthippuzha B. Kulathupuzha C. Alapuzha D. Ambalapuzha

17. The maximum number of Wards in a Grama Panchyath
A. 10 B. 12 C. 14 D. 20

18. The winner of the first Ezhuthachan Puraskar ?
A. Kumaranasan B. Sankar K.M. Panicker C. Dr.Sooranad Kunjan Pillai D. Thakazhi

19. The Samadhi of Sri. Narayana Guru is at
A. Sivagiri B. Aruvippuram C. Chempazhanthi D. Kalady

20. The Parauram Express runs between
A. Thiruvananthapuram and Kochi B. Thiruvananthapuram and Kollam
C. Thiruvananthapuram and Thrissur D. Thiruvananthapuram & Mangalore


Answers:

1. (A) 2. (A) 3. (B) 4. (B) 5. (A) 6. (B) 7. (A) 8. (A) 9. (B) 10. (B) 11. (A)
12. (B) 13. (D) 14. (C) 15. (C) 16. (A) 17. (D) 18. (C) 19. (A) 20. (D)
Kerala PSC -Kerala History Questions and Answers
<center>Kerala PSC -Kerala History Questions and Answers</center>
Reviewed by PSC BOOK on 01:21 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.