Village Extension Officer [ VEO ] Exam Model Questions and Answers 2014


 Basic General Knowledge Questiions for Village Extension Officer Examination


1. Pongal festival is celebrated in the month of:
Ans. January

2. Manometer is the instrument used to measure:
Ans. Pressure of gases

3. A person presses the earth least when he is:
Ans. Lying on the ground

4. The hardest substance known is:
Ans. Diamond

5. The World’s smallest republic:
Ans. Nauru

6. Who was the founder of the Divine Life Society?
Ans. Swami Sivananda saraswati

7. The acid used in car battery is:
Ans. Sulphuric acid

8. The term Bishop in sports is related to:
Ans. Chess

9. Yakshagan is the famous dance form of the state:
Ans. Karnataka

10. Bull fighting is the national game of:
Ans. Spain


11. The capital of Pallava kings was:
Ans. Kanchipuram

12. First Railway line in India was laid in:
Ans. 1853

13. Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was passed?
Ans. Lord Chelmsford

14. Who translated the Autobiography of Madam Curie in Hindi?
Ans. Lal Bahadur Shastri

15. Prince of Wales Cup is associated with the game of:
Ans. Golf

16. Who was the first Governor General of Bengal?
Ans. Warren Hastings

17. In which state was the Nalanda University located in India?
Ans. Bihar

18. Karl Marx’s book ‘Das Kapital’ was published in:
Ans. 1867

19. Cooking gas is a mixture of:
Ans. Butane and propane

20. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic?
Ans. Fibre glass

21. The period of revelation of a geo stationary satellite is:
Ans. 24 hours


22. A rocket works on the principle of conservation of:
Ans. Linear momentum

23. Which country has won the Hopman Cup 2011?
Ans. US

24. The Rediscovery of India is written by:
Ans. Meghnad Desai

25. What is click jacking?
Ans. Malicious technique of tricking Web users into revealing confidential information.

26. The cells which are responsible for the production of antibodies are:
Ans. Lymphocytes

27. Expansion of the term http in internet address is:
Ans. Hyper text transfer protocol

28. A light year is equivalent to about:
Ans. Six trillion miles.

29. The device used for locating submerged objects under sea is:
Ans. Sonar


30. When did India join United Nations?
Ans. 1945

31. On imprisonment in 1908 by the British, Bal Gangadhar Tilak was sent to:
Ans. Mandalay (Burma)

32. Alexander Fleming was born in:
Ans. Scotland

33. Silent valley is situated in:
Ans. Kerala

34. The weight of an average human brain is about:
Ans. 1.46 Kg

35. The Bhilai Steel Plant has been established with the assistance of:
Ans. Russia

36. Indian desert is called:
Ans. Thar

37. Chocolates can be bad for health because of a high content of:
Ans. Nickel

38. Water that does not make foam quickly with soap is:
Ans. Hard water

39. Capital of San Marino?
Ans. San Marino

40. According to which Article of the Indian Constitution, Jammu & Kashmir has been accorded special status?
Ans. 370

41. Dudhwa National Park is located in:
Ans. Uttar Pradesh

42. Thein Dam has been constructed on the river:
Ans. Ravi

43. ISRO stands for:
Ans. Indian Space Research Organisation

44. Diabetes is a disease affecting:
Ans. Pancreas

45. Lightning conductor was discovered by:
Ans. Benjamin Franklin





Village Extension Officer [ VEO ] Exam Model Questions and Answers 2014
<center>Village Extension Officer [ VEO ] Exam  Model Questions and Answers 2014</center>
Reviewed by PSC BOOK on 00:22 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.