Postal Assistant / Sorting Assistant Expected Questions and Answers 2014


1.Who wrote the book”The annihilation of caste”?
A.B.R.Ambedkar
B.Kanshi Ram
C.Mayawati
D.Ram Vilas Paswan
Ans:A

2.’Self respect is a most vital factor in life.Without it man is a mere cipher’.Who said this?
A.Alexander Pope
B.Erich Segal
C.B.R.Ambedkar
D.George Eliot
Ans:C

3.Which among the following mountain peaks is the highest?
A.Nanda Devi
B.Kanchenjunga
C.Badrinath
D.Nunkun
Ans:B

4.Which of the following is NOT TRUE of Indias national flag?
A.It is a horizontal tri-colour
B.The ratio between the width of the flag to its length  is two to five
C.Its design was adopted by the Constituent Assembly on 22 July,1947
D.Its use and display are regulated by a code
Ans:B

5.Which was the first political occasion when ‘Vande Mataram’was sung?
A.1896 Session of the INC
B.1912 Session of the INC
C.On 15 August 1947
D.On 26 January 1950
Ans:A

6.Which of the following is TRUE of Indian Standard Time?
A.5.5 hours ahead of GMT
B.4.5 hours ahead of GMT
C.3.5 hours ahead of GMT
D.2.5 hours ahead of GMT
Ans:A

7.On May 11,2000 India’s population was estimated to have reached:
A.One billion
B.Two billion
C.Three billion
D.Four billion
Ans:A

8.How many mother tongues are spoken in India?
A.More than 1600
B.Less than 500
C.More than 2500
D.32
Ans:A


9.Some incidents in India’s freedom movement are arranged chronologically in the options below,which of them is correct?
A.First Meeting of INC,Formation of the  Muslim League.Massacre  of Jailanwallabag,Moplah rebellion in Malabar
B.Moplah rebellion in Malabar,First Meeting of INC,Formation of the  Muslim League ,Masacre of Jalainwallabag
C.Massacre of Jalianwallabag ,First Meeting  of INC,Moplah rebellion Malabar,Formation of the Muslim League
D.Formation of the Muslim League,First Meeting of INC,Moplah rebellion in Malabar,Massacre of Jalianwallabag
Ans:A

10.Which of the following is NOT True of the constitution of India?
A.It was dawn up by a Constituent Assembly
B.It came into effect on 15 August 1947
C.It closely follows the British Parliamentary model
D.It differs from the British Parliamentary model in holding that the constitution in supreme and not parliament
Ans:B

11.What is a group of owis called?
A.A parliament of
B.A bed of
C.A shoal of
D.A flock of
Ans:A

12.Which is India Post’s web site?
A.Indiapost.co.in
B.Indiapost.net
C.Indiapost.gov.in
D.Indiapost.com
Ans:C

13.’Who among the following is given the credit of establishing the modern postal system in India?
A.Lord Clive
B.Lord Mountbatten
C.Lalith Mansingh
D.Dalhousie
Ans:A

14.Expand the abbreviations G.P.O
A.Generic Post Office
B.General Post Office
C.Group Post Office
D.Grand Post Office
Ans:B

15.PIN Code Zone No.6 includes besides kerala:
A.karnataka and Tamil Nadu
B.Tamilnadu and Lakshadweep
C.Tamilnadu
D.Karnataka
Ans:B
Postal Assistant / Sorting Assistant Expected Questions and Answers 2014
<center>Postal Assistant / Sorting Assistant Expected Questions and Answers 2014</center>
Reviewed by PSC BOOK on 02:42 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.