Kerala PSC Examination Questions and Answer 2014

Kerala PSC Freequently Asked Questions


1. The element which is rich in most leafy vegetables is: (Village Extension Officer 2007 Solved Paper)

    a.Phosphorus
    b.Zinc
    c.Iron
    d.Calcium

Ans:Iron

2. The year in which Panchayati Raj was introduced in India : (deputy-collector-exam-april-2011)

    a.1960
    b.1959
    c.1961
    d.1949

Ans:1959

3. The constitution describes India as a : (Secretariat Assistant Auditor 2013 solved paper)

    a.Federal State
    b.Quasi - Federal State
    c.Unitary State
    d.Union of States

Ans:Union of States ‍

4. Parsec is unit of : (Sub inspector of police 2010 solved paper)

    a.Density
    b.Distance
    c.Momentum
    d.Time

Ans:Distance

5. Head quarters of air India express: (Police constable (armed police battalion) state wide solved paper 2012)

    a.mumbai
    b.thiruvananthapuram
    c.kochi
    d.delhi

Ans:kochi

6. Name the river which is known as ‘river of sorrow’. (VILLAGE EXTENSION OFFICER 2005)

    (a) River Nile
    (b) River Ganges
    (c) River Damodar
    (d) River Bramaputra

Ans:River Damodar

7. Sanchi Stupa is in ................. State. (VILLAGE EXTENSION OFFICER 2005)

    (a) Uttar Pradesh
    (b) Chattisgarh
    (c) Madhya Pradesh
    (d) Orissa

Ans:Madhya Pradesh

8. Quit India movement started in which year? (VILLAGE EXTENSION OFFICER 2005)

    (a) 1940
    (b) 1942
    (c) 1943
    (d) 1944

Ans:1942 ‍

9. Gandhiji started Civil Disobedience Movement in: (VILLAGE EXTENSION OFFICER 2005)

    (a) January 1930
    (b) January 1928
    (c) March 1930
    (d) March 1934


Ans:March 1930

10. Name the capital of Pallavas. (VILLAGE EXTENSION OFFICER 2005)

    (a) Kanchipuram
    (b) Thanjavur
    (c) Mahabalipuram
    (d) Madurai


Ans:Kanchipuram

11. Whose period is known as the Golden age of the Indian History? (VILLAGE EXTENSION OFFICER 2005)

    (a) Nehru’sw period
    (b) Period of Chandragupta I
    (c) Akbar’s period
    (d) Period of Chandragupta Vikramaditya

Ans:Period of Chandragupta Vikramaditya

12. Who wrote the ‘Ashtadhyayi’? (VILLAGE EXTENSION OFFICER 2005)

    (a) Kalidasa
    (b) Panini
    (c) Kambar
    (d) Jayadeva

Ans:Panini

13. During whose reign Gandhara School of art developed? (VILLAGE EXTENSION OFFICER 2005)

    (a) Gangadhara’s
    (b) Gupta’s
    (c) Akbar’s
    (d) Kanishka’s

Ans:Kanishka’s ‍

14. ‘Baolis’ are found in .................. State. (VILLAGE EXTENSION OFFICER 2005)

    (a) Orissa
    (b) Punjab
    (c) Uttar Pradesh
    (d) Rajasthan

Ans:Punjab

15. Who appoints Chief Justice of India? (VILLAGE EXTENSION OFFICER 2005)

    (a) The Prime Minister
    (b) The Cabinet
    (c) The Speaker
    (d) The President


Ans: The President

16. Meenamatha disease is related with (Secretariat Assistant Exam Preliminary 2004 solved paper)

    Cadmium
    Mercury
    Lead
    Iron

Ans:Mercury

17. The chairman of constituent Assembly of India (ksrtc-clerk-reserve-conductor-2010)

    a.Dr.Ambedkar
    b.Dr. Rajendra Prasad
    c.Nehru
    d.Moulana Abdul Kalam

Ans:Dr. Rajendra Prasad

18. Dr. Hermann Gundert who enriched Malayalam language is a: (Sub inspector of police 2010 solved paper)

    Civil Servant
    Military Officer
    Missionary
    Merchant

Ans:Missionary ‍

19. The 'Space City' of India : (assistant-salesman-feb-2011-tvm-pta-mpm-ekm)

    Trivandrum
    Hyderabad
    Chennai
    Bangalore


Ans:Bangalore

20. Earth Day is celebrated in : (deputy-collector-exam-april-2011)

    22nd April
    22nd May
    23rd April
    22nd March

Ans:22nd April
Kerala PSC Examination Questions and Answer 2014
<center>Kerala PSC Examination  Questions and Answer 2014</center>
Reviewed by PSC BOOK on 01:41 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.