History Related Questions for Kerala PSC LGS , VEO Examination 2014


Histroy Questions


1. First common wealth was held at
Ans : Hamilton(Canada)

2.The fifth story of Qutabminar was added by which King

Ans : Firos sha Tuglaque

3. French revolution began in the year

Ans : 1789

4. Sanchi portrays the art and sculpture of the

Ans : Budhists

5. The 'Master of Greek Comedy' is

Ans : Aristophanes

6.The only women ruler of Delhi Sultanate Raziya Sultana was the daughter of

Ans : Ilthumish

7. Where is Black Pagoda

Ans : Konark

8."Ashta Pradhan" adorned the court of"

Ans : Shivaji

9.Beginning of Saka Era

Ans : 78 AD

10.Indian Association was founded by

Ans : Surendranath Banerjee

11. Holly book of Judans

Ans : The Toras

12. The year in which the ship Titanic sank

Ans : 1912

13.Israel came into existence in the year

Ans : 1948

14. Who was the founder of city of 'Amritsar' ?

Guru Ramdas

15.Founder of Arya Samaj was

Ans : Dayananda Saraswathi

16.The word 'Hindu'as reference to the people of India was first used by

Ans : The Arabs

17.The Civilization which developed on the banks of the river Tiber is known as

Ans : Roman
18. In which year was Jesus Christ born ?

Ans : BC 4

19.From which country did Fascist party originate

Ans : Italy

20. The Harappan Civilization was discovered in the year

Ans : 1921

21. "The ""East India Company was founded in India durinhg the reighn of"

Ans : Akbar

22.Russian revolution took place in the year

Ans : 1917

23.Who is the father of Indian Renaissance ?

Ans : Raja Ram MohanRay

24.First Deputy Prime Minister of India ?

Ans : Sardar Vallabhai Patel

25.Who was the First Prime Minister of India to face the No-Confidence Motion ?

Ans : Jawahar Lal Nehru

26.Who was the last Viceroy of British India ?

Ans : Lord Canning
History Related Questions for Kerala PSC LGS , VEO Examination 2014
<center>History Related Questions for Kerala PSC LGS , VEO Examination 2014</center>
Reviewed by PSC BOOK on 22:34 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.