Kerala PSC Exam Questions - Indian Constitution


Planning Commission

1. Janata Government introduced the concept of ......... in 1978?
Ans:Rolling Plan

2. The first Deputy chairman of planning commission was...........?
Ans:G.L. Mehta

3. ........... is the head quarters of planning commission
Ans:Yojana Bhavan

4. Who is named as the father of ''Indian Planning''?
Ans:M. Visweswarayya

5. Which Authority gives final approval to plan in India?
Ans:National Development council

6. What is the idea of "Peoples plan"?
Ans:Nationalisation of all agricultural production and distribution

7. The period of Eleventh Five Year plan?
Ans:2007-2012

8. The period of Tenth plan?
Ans:2002-07

9. Who is the chairman of National Development Council of India?
Ans:The Prime minister of India

10. Who initiated peoples plan?
Ans:M.N. Roy

11. The National Development Council was set up in which year?
Ans:August 6, 1952

12. Who is the Deputy Chairman of Planning Commission of India?
Ans:Montek Singh Aluwalia

13. According to 39th article of constitution, the planning commission was only a..............body?
Ans:Advisory

14. Who wrote the book "planned Economy of India" ?
Ans:M. Visweswarayya

15. M. Visweswarayya was honoured by BharatRatna in the year?
Ans:1955           
Kerala PSC Exam Questions - Indian Constitution
<center>Kerala PSC Exam Questions - Indian Constitution </center>
Reviewed by PSC BOOK on 07:27 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.