LDC , LGS Questions and Answers 2013 -2014

LDC , LGS Questions and Answers 2013 -2014

 1. The body formed in 1985 which is entrusted with the duty of protection of Prime Minister?
(a)SPG (Special Protection Group)
(b)NSG
(c)NIA
(d)BSF
Ans. SPG (Special Protection Group)


2. The Borstal School under the Jail Department is at:
(a)Kollam
(b)Cheemeni
(c)Thrikkakkara
(d)Kattakkada
Ans. Thrikkakkara

3. The first women police station in India was strated at:
(a)Kollam
(b)Thiruvananthapuram
(c)Kozhikode
(d)Kannur
Ans. Kozhikode

4. The force formed by central govt. to curb Nexallite activities:
(a)CORBA
(b)ZEBRA
(c)NSG
(d)NIA
Ans. CORBA

5. The full form of C.I.D is:
(a)Criminal Information Department
(b)Criminal Identification Department
(c)Criminal Investigation Department
(d)Criminal Interrogation Department
Ans. Criminal Investigation Department

6. The IPS Cadre is controlled by:
(a)President
(b)Prime Minister
(c)Defence Minister
(d)Home Minister of Govt. of India
Ans. Home Minister of Govt. of India

7. The Judicial System of India is influenced by:
(a)USA
(b)Australia
(c)Japan
(d)Canada
Ans. USA

8. The reduction of a sentence, as from death to life imprisonment.
(a)Arbitration
(b)Commutation
(c)Attachment
(d)Parole
Ans. Commutation

9. The responsibility of national defence rests with:
(a)The President
(b)The Prime Minister
(c)The Cabinet
(d)The Defence Minister
Ans. The Cabinet


 9. Child Marriage Restriction Act was passed in:
(a)1939
(b)1929
(c)1940
(d)1949
Ans. 1929

10. In which Article of the Constitution Fundamental Duties are mentioned?
(a)51A
(b)50
(c)49
(d)48
Ans. 51A

11. In which case did the Supreme Court rule that Parliament had the right to amend any of the Fundamental Rights?
(a)Keshavananda Bharati
(b)SR Bommai
(c)Berubari
(d)None of these
Ans. Keshavananda Bharati

12. A judgement of guilt against a criminal defendant.
(a)Order
(b)Decree
(c)Conviction
(d)None of these
Ans. Conviction

13. KGB was the intelligence organisation of:
(a)Soviet Union
(b)USA
(c)South Korea
(d)China
Ans. Soviet Union



14. Lakshadweep comes under the jurisdiction of .......... High Court:
(a)Madras
(b)Culcutta
(c)Kerala
(d)None of these
Ans. Kerala


15. A order issued by a court asking a person to appear before it is called:
(a)Warrant
(b)Writ
(c)Summons
(d)Appeal
Ans. Summons
LDC , LGS Questions and Answers 2013 -2014
<center>LDC , LGS Questions and Answers 2013 -2014</center>
Reviewed by PSC BOOK on 07:48 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.