General Knowledge Questions and Answers

Kerala PSC Exam Questions and Answers


1. Which article is related to ‘Freedom of Press’?
(a)18
(b)20
(c)Article 19 (1)(a)
(d)21
Ans. Article 19 (1)(a)

2. Which article of the Constitution is related to ‘Abolition of titles’?
(a)15
(b)18
(c)17
(d)14
Ans. 18

3. The type of writ petition described as best assurance for human liberty:
(a)Mandamus
(b)Quo Warranto
(c)Certiorari
(d)Hebeus Corpus
Ans. Hebeus Corpus


4. Who introduced the Preventive Detention Bill in the Parliament?
(a)JB Kripalani
(b)BR Ambedkar
(c)Lal Behadur Shastri
(d)Sardar Patel
Ans. Sardar Patel

5. The Untouchability offences Act was passed by the Parliament in:
(a)1947
(b)1950
(c)1952
(d)1955
Ans. 1955

6. The word ‘Police’ was coined by:
(a)Edgar Hoover
(b)Robert Peel
(c)William Bentick
(d)O.W Wilson
Ans. Robert Peel

7. Who was the first Chairman of National Human Rights Commission?
(a)Js. J.S Varma
(b)Js. A.S Anand
(c)Js. Rangnath Mishra
(d)Js. M.N. Venkitachellayya
Ans. Js. Rangnath Mishra

8. Wilful disobedience of judge’s command or of an official court order:
(a)Alibi
(b)Allegation
(c)Contempt of Court
(d)Suo Moto
Ans. Contempt of Court

9. Regulation enjoining withdrawl of persons from the streets or the closing of establishments or places of assembly at a stated hour:
(a)Quarentine
(b)Curfew
(c)Certiorari
(d)Habeus Corpus
Ans. Curfew

10. The agency formed in India after the terrorist attack in Mumbai on 26th November, 2008:
(a)NIA
(b)NSG
(c)CBI
(d)RAW
Ans. NIA

11. Release of a accused on finding that he is not guilty under criminal law:
(a)Summons
(b)Acquittal
(c)Prorogue
(d)Bail
Ans. Acquittal


12. Who headed the Indian Law Commission:
(a)Thomas Monroe
(b)Jonathan Duncan
(c)Robert Palk
(d)Lord Macaulay
Ans. Lord Macaulay



13. The term ‘Modus Operandi’ means:
(a)Method of Operation
(b)Method of Performance
(c)Method of Attack
(d)None of these
Ans. Method of Operation

14. The criminal offence of exhorting money with threats of detrimental actio, as such exposure of some misconduct on the part of the victim:
(a)Black Market
(b)Blackmail
(c)Kidnap
(d)None of these
Ans. Blackmail

15. The Criminology Institute under the Home Ministry of India is at:
(a)New Delhi
(b)Hyderabad
(c)Chennai
(d)Ghaziabad
Ans. New Delhi

16. The details regarding acquisition and termination of Indian Citizenship are enumerated in:
(a)Preamble
(b)Indian Citizenship Act, 1955
(c)Indian Penal Code
(d)CrPC
Ans. Indian Citizenship Act, 1955

17. The organisation which guards the international border of India:
(a)CISF
(b)BSF
(c)CBI
(d)CRPF
Ans. BSF

18. The person who makes and subscibes an affidavit.
(a)Defendant
(b)Attorney
(c)Affiant
(d)None of these
Ans. Affiant

19. The President has the power to suspend the enforcement of any or all the Fundamental Rights during emergency as per Article:
(a)359
(b)360
(c)361
(d)362
Ans. 359

20. Who founded Amnesty international ?
(a)Melvin Jones
(b)William Booth
(c)Henri Dunant
(d) Peter Benenson
Ans. Peter Benenson
General Knowledge Questions and Answers
<center>General Knowledge Questions and Answers </center>
Reviewed by PSC BOOK on 18:11 Rating: 5

No comments:

Post Bottom Ad

Powered by Blogger.